Válassz ma estére a születésnapos Emma Thompson filmjei közül!

A héten ünnepelte 62. születésnapját a kétszeres Oscar-díjas színésznő, akit láthatunk angyalként, cinikus politikusként, lánglelkű ügyvédként, Anglia miniszterelnökeként és egy kosztümös dráma főszereplőjeként.

Értelem és érzelem (Netflix)

Ha lehet fő műről beszélni az angol színésznő esetében, akkor ez az Ang Lee-film az. Nemcsak azért, mert ő alakította Elinor Dashwood karakterét, amellyel elnyerte a BAFTA-díjat, de ő írta a forgatókönyvet is Jane Austen klasszikusából. Utóbbiért egy Oscart is kapott, így azon kevés színészek közé tartozik, akit a kamera előtti teljesítményéért (a Szellem a házban című drámáért) és íróként is díjaztak.

Érdekesség: az első forgatókönyvvázlat 350 kézzel írt oldalból állt. A végső változat ennek és további tizenhárom verziónak az egybeolvasztása volt, amiket Thompson négy és fél éven át írt. A két Dashwood lány szerepére eredetileg két testvér, Natasha és Joely Richardson neve merült fel, de a producerek ragaszkodtak Thompsonhoz a két évvel korábban begyűjtött Oscar-díja miatt. A forgatás alatt Emma Thompson és Kate Winslet tényleg együtt éltek, hogy hitelesebben alakítsanak a vásznon testvéreket. A film végül annyira népszerű lett, hogy az alapjául szolgáló Jane Austen-regény is újra felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

Angyalok Amerikában (HBO GO)

Tony Kusher Pulitzer-díjas drámájából Mike Nichols rendező (A 22-es csapdája, Diploma előtt) készített hatrészes miniszériát. A 80-as évek közepén játszódó sorozatban hat New York-i embert követünk, akiknek az élete egy ponton összekapcsolódik. A középpontban egy AIDS-ben szenvedő meleg férfi áll, akit meglátogat egy angyal. A megindító társadalomkritika a Reagan-korról ad érzékletes képet a szexualitás, a család, a vallás, a rasszizmus és a politika prizmáin keresztül. Emma Thompson egyszerre három szerepet is alakít: angyalt, hajléktalant és egy nővért. Olyan partnerei vannak, mint Al Pacino, Meryl Streep, Mary-Louise Parker és Jeffrey Wright.

Apám nevében (Netflix)

A Gerry Conlon önéletrajzi regényéből készült adaptáció az 1974-es, London melletti kettős bombamerénylet utóhatásaival foglalkozik. A terrorcselekménnyel az Ír Köztársasági Hadsereget gyanúsították, és letartóztatták Gerry Conlont, a léha, link fiatalembert, akit az apja Belfastból küldött Londonba, amikor meggyűlt az ifjú baja a zsarukkal és az IRA-val.  A „guilfordi négyek” perében az Emma Thompson által alakított Gareth Peirce ügyvédnő ér el áttörést, amikor rájön, hogy a rendőrség igaztalanul vádolja a védenceit. Mellékszereplő kategóriában Golden Globe-díjra és Oscarra is jelölték a brit színésznőt.

Évek alatt (HBO GO)

Russell T. Davies minisorozata a Manchesterben élő Lyons család életét követi nyomon. Életük 2019-ben, egy kulcsfontosságú éjszakán megváltozik, a történet felgyorsul, és megmutatja, mi történik velük a jövőben, az elkövetkezendő 15 évben. Minden bekövetkezett, amitől féltünk és reméltük: a társadalom melegebbé és gyorsabbá, őrültebbé és technokratábbá válik, a politika és a távoli háborúk zűrzavarával, melyek kihatással vannak mindennapi életünkre.

Emma Thompson egy sikeres üzletasszonyt alakít, aki populista nézeteinek köszönhetően egyre népszerűbb lesz, és végül politikusnak állva eljut a hatalom csúcsára. Thompson kiválóan alakítja az ördögien ravasz és karizmatikus demagógot, aki tükröt tart az autokrata vezetőknek.

Johnny English újra lecsap (Netflix)

Az Oscar-díjas színésznő nemcsak a drámákban, de a komédiákban is otthon érzi magát, hála a remek humorának. A harmadik Johnny English-filmet nem szokás a trilógia legjobbjának tartani, de Thompsonra itt sem lehet panaszunk. A sztori szerint egy kibertámadás leleplezi az összes aktív angol beépített ügynököt, és az akció kiagyalója további pusztítással fenyegeti a világot. A titkosszolgálat most csak egy emberben bízhat – Johnny Englishben. A jelenleg leszerelt, és egy kis előkészítő iskolában tanító Englisht újra szolgálatba hívják, hogy találja meg a ravasz hackert, és ugorjon fejest az akcióba.

Egy ilyen műveltből természetesen a brit miniszterelnök sem maradhat ki – őt alakítja Thompson imádnivaló arroganciával. Rowan Atkinson mellett olyan partnerei vannak, mint Olga Kurylenko, Ben Miller és Charles Dance.