Zaklató levelek és családirtás – hátborzongató valós események a Netflix-sorozat hátterében

A megfigyelő című Netflix-szériát valós események ihlették. De mi igaz a történetből, és mi pusztán fikció?

Ahogy korább kritikánkban írtuk, a Netflix új sorozata, a Naomi Watts és Bobby Cannavale főszereplésével készült A megfigyelő egy család viszontagságairól szól az újonnan vásárolt házban. A New Jersey-i Westfield külvárosában álló Boulevard 675 postaládájába ugyanis nem sokkal a beköltözésük után fenyegető hangnemű levelek érkeznek egy zaklatótól, aki “A megfigyelőnek” nevezi magát. Ryan Murphy szériája megtörtént eseményeken alapul, melyről a New York Magazine The Cut című cikke 2018-ban részletesen beszámolt, viszont nem minden úgy történt a valóságban, ahogy azt a sorozatban láthattuk.

Figyelem, spoileres tartalom következik!


Valóban zaklatott egy New Jersey-i családot “A megfigyelő”?

Igen. Ez a rejtély képezi a széria alapját, és valóban megtörtént események ihlették. Derek és Maria Broaddus 2014-ben költöztek be a Boulevard 675-be, ugyanarra a címre, ami a sorozatban is szerepel. Nem sokkal ezután nyugtalanító leveleket kaptak egy névtelen zaklatótól, aki azt állította magáról, hogy az épület “megfigyelője”. Az írók a sorozatban valódi részleteket használtak fel a zaklató által írt levelekből, beleértve azt a momentumot is, amikor arról ír, hogy “fiatal vérre” vágyik.

Forrás: Netflix

Jaspert és Pearlt élő személyekről mintázták?

Igen. Az első fura szomszédok, akik megjelennek a sorozatban Jasper (Terry Kinney) és Pearl Winslow (Mia Farrow). Jasper mániája az étellift, többször is a tulajdonosok engedélye nélkül jár a házban és a birtokon. Az alkotók valószínűleg a Langford családról mintázták őket. Michael és testvére, Abby Langford az 1960-as évek óta éltek a szomszédos házban anyjukkal, Peggyvel. Broaddus-ék sokáig úgy hitték, a skizofréniával diagnosztizált Michael írta a leveleket, akit többször is kihallgatott a rendőrség, de nem találtak semmifajta erre utaló bizonyítékot.


Mitch és Mo tényleg nyugágyból lesték a lakókat, és gyermekáldozatot mutattak be?

Az eleje igaz, a vége nem. Természetesen a vérivást és a gyilkos szektát az írók találták ki, de tényleg volt egy szomszéd házaspár, akik a pázsiton, a nyugágyukat a ház felé fordítva ültek, és nézték a Boulevard 675-öt. Erről Broaddus-ék szobafestője, Bill Woodward számolt be.

Forrás: Netflix

 


Theodora Birch, a magánnyomozó tényleg rákbeteg volt?

Nem. A Noma Dumezweni által alakított karakter pusztán fikció. Bár Broaddus-ék felbéreltek egy magánnyomozót, de az semmiben sem hasonlít Theodora Birch-re.


A John Graff által elkövetett családirtás tényleg megtörtént?

Megdöbbentő, de igen. A sorozatban Graff tettét Theodora Birch meséli el. Graff a Boulevard 675 korábbi lakója volt, ő is kapott leveleket. Majd egy nap megölte a feleségét, a házban velük lakó édesanyját, a saját lányát, aztán elment a fia kosármeccsére, hazavitte, és vele is végzett.  A szériában látható mészárlást John List tettei ihlették, aki 1971. november 9-én ugyanígy végzett a családjával. List is elvesztette a munkáját, és sorozatosan pénzt emelt le az anya bankszámlájáról. A gyilkosságokat a fent leírtak alapján hajtotta végre, sőt, állítólag mielőtt elment a fia meccsére, még ebédet is készített magának. Leveleket természetesen nem kapott "A megfigyelőtől", ezt már csak az alkotók tették hozzá, amikor beleszőtték a sorozatba a történetét.

Forrás: Netflix

Kiderült, hogy ki írta leveleket?

A széria azzal a felirattal zárul, hogy “A megfigyelő kilétére nem derült fény”. Ez igaz, tényleg mindmáig nem tudják, ki küldte a leveleket a Broaddus családnak. Derek és Maria végül 2019-ben eladták a Boulevard 657-et egy fiatal párnak (400 000 dollárral kevesebbet kaptak érte, mint amennyiért vették). A vevők ismerik az ingatlan teljes történetét, ami az adásvétel egyik feltétele is volt. Újabb levél azóta nem érkezett “A megfigyelőtől” és már nyomozás sem folyik a kiléte után.

 

(via Entertainment Weekly, The Hollywood Reporter)