Húzós éjszaka az El Royale-ban

1969 januárja. Richard Nixont éppen beiktatták az Amerikai Egyesült Államok 37. elnökeként. Új évtized a horizonton. Hét nagyon különböző, ám egyaránt kallódó lélek vetődik az El Royale-ba, az egykoron pompázatos hotelbe, aminek azóta leáldozott csillaga és – akárcsak újdonsült látogatói – kétes hírnevet szerzett.

A Kalifornia és Nevada államok határán fekvő El Royale melegséget és napfényt kínál a nyugati oldalon, reményt és lehetőséget a keleti felében. Falai között menthetetlenül egymásnak feszül múlt és jelen. Valaha Tahoe legnyüzsgőbb helye volt, ahol hírességek és politikusok sora gyűlt össze a kaszinóban, a bárban, az apartmanokban és az úszómedencében. Ám a szép idők elmúltak.

Ahogy maga az El Royale is múlófélben van. A csillogást régen látott, nevetést régen hallott lobbiban akad most össze Daniel Flynn atya (Jeff Bridges), a soulénekes Darlene Sweet (Cynthia Erivo), az utazóügynök Laramie Seymour Sullivan (John Hamm), a hippi Emily Summerspring (Dakota Johnson) és húga, Rose (Cailee Spaeny), a hotel gondnoka, Miles Miller (Lewis Pullman), valamint a rejtélyes Billy Lee (Chris Hemsworth). És e végzetes éjszaka során mindegyikük kap egy utolsó lehetőséget a megváltásra... mielőtt végleg elszabadul a pokol.

A Mentőexpedíció forgatókönyvéért Oscar-díjra jelölt Drew Goddard írta és rendezte a Húzós éjszaka az El Royale-bant (16V), ami elmondása szerint régóta dédelgetett álom volt számára. „Saját magamnak írtam. Sok nagy költségvetésű filmen dolgoztam, amikhez previzualizációs vázlatok és összetett vizuális effektusok készültek, s egyik este erről panaszkodtam a feleségemnek. Azt mondtam, »Elegem van ebből. A következő filmem annyi lesz, hogy egy csapat színész egyetlen szobában dumál majd.« Viccnek szántam, de a korlátok lehetnek hasznosak is egy író számára. Kihívás elé állítottam hát magam: alkossak olyan szerkezetet, amiben több ember egy lezárt helyen tartózkodik. Mitől lehet ez érdekfeszítő? Hogy lehet szőni a történetet, ha végig ugyanott játszódik? Miként változtatható meg az az egy helyszín egyetlen éjszaka leforgása alatt? E sok kérdés nem könnyíti meg az írást, de mégis szórakoztatóvá teszi. Plusz még a hoteleket is bírom. Azt, ahogy ezeken a helyeken összegyűlnek és találkoznak egymással az emberek egy rövid időre. Ezt az ötletet szerettem volna vizsgálni, hogy egyetlen éjszaka egy hotelben képes megváltoztatni mindenki életét.”

„Ez a forgatókönyvírás előnye” - folytatja Goddard. „Írj arról, amit látni akarsz. Ezen a vonalon elindulva bezártam magam egy hotelszobába és megírtam a filmet, amit látni akartam. A film noir, a krimik és a klasszikus sokszereplős filmek iránti szeretetem vezérelt; ezekben sosem lehet biztosan tudni, ki a történet főhőse és egy halom filmsztárt összehozhatsz egy kis helyen. Ezt követően pedig meggyőztem a Fox stúdiót, hogy csináljuk is meg a filmet. És íme. ” A Húzós éjszaka az El Royale-ban (16V) október 11-től a mozikban!