Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház előadásán történt súlyos baleset miatt

A vezérigazgató elismerte a felelősségét.

„Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert” – közölte a Nemzeti Színház a Magyar Nemzettel hétfőn.

A Nemzeti Színház szombaton írta ki a Facebookjára, hogy mentők vitték kórházba Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, miután megsérültek a pénteki Rómeó és Júlia előadása közben. A baleset miatt a második felvonást félbe kellett szakítani. A sérült színészekhez rövid időn belül megérkeztek a mentősök, akik szakszerűen ellátták, majd kórházba szállították őket. Akkor azt kommunikálták, hogy a színészek a körülményekhez képest jól vannak, a baleset körülményeit pedig még vizsgálják.

A Semmelweis Egyetem hétfőn arról tájékoztatott, hogy a két színészt végtagsérülésekkel szállították pénteken a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, és még aznap megműtöttek őket. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

Fotó: Soós Lajos/MTI

A Magyar Nemzet értesülései szerint a baleset a Vidnyánszky Attila által rendezett előadás közben, de a díszlet nézők által nem látható részén történt, ahol a Capuletet játszó Horváth Lajos Ottó tartotta kolléganőjét, Szász Júliát egy kis erkélyen. Az színész állítólag váratlanul megszédült, emiatt mindketten átestek a korláton, majd több méter magasból a színpad deszkáira zuhantak. Az Index értesülései szerint négy métert is eshettek, és olyan súlyos sérüléseket és töréseket szenvedhettek, hogy több hónapig is eltarthat a felépülésük.  A lap szerint

„a baleset körülményeihez hozzátartozik, hogy Horváth Lajos Ottó a megelőző napokban több darabba is beugrott, ezért valószínűleg túl volt terhelve. A két éve bemutatott előadást egyébként viszonylag ritkán játsszák, és úgy tudjuk, a színházból többször jelezték Vidnyánszky Attila vezérigazgatónak, a darab rendezőjének, hogy a díszlet életveszélyes.”

Vidnyánszky Attila 2013 júliusa óta a Nemzeti Színház igazgatója, 2018-ban újabb ötéves, 2023-ig tartó megbízatást kapott, majd 2023-ban újabb öt évre meghosszabbították, így 2028-ig maradt volna az intézmény igazgatója.

Frissítés: Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el Vidnyánszky lemondását, a vizsgálat befejeztéig ő marad a Nemzeti Színház élén.

Via: Magyar Nemzet / Index