Meghalt Szegedi Erika

Május 26-án 81 éves korában elhunyt Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház tagja – tudatta a társulat.

Május 26-án, 81 éves korában meghalt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. A társulat a Facebookra kitett közleményében azt írta, a színésznő balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá.

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranóban. Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el.


A Vígszínház beszámolója szerint Szegedi Erika királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is.

Ezenkívül mintegy 30 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást.


Utóbbiak közül a legismertebb a Szindbád, a Holnap lesz fácán és a Tüske a köröm alatt, továbbá A néma levente, a Saroküzlet vagy a Míg új a szerelem című tévéjátékok; de szerepelt a Linda című népszerű sorozatban is. Szegedi Erikát sokan szerették szinkronhangként is: ő kölcsönözte többek közt Sophia Loren magyar hangját a Tegnap, ma, holnapban vagy Anjelica Hustonét az Addams Family-filmekben.

 

(via Index)


Nyitókép forrása: Puskel Zsolt / PORT