Szakrális színház itt és most

A szakralitás a dráma születése óta jelen van az eljátszott történetekben, a misztérium, a jó és a rossz harca alapvetés a színdarabokban. Európa nagyrészt keresztény kontinens, a vallás kulturális értékei fellelhetőek színházak előadásaiban. Éppen ezért van komoly létjogosultsága a Keresztény Színházi Fesztiválnak, melyet idén már ötödik alkalommal rendez meg az Újszínház. Április 6. és 13. között nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy a hazai, vidéki művészek vendégjátéka mellett több európai produkcióval is találkozhasson a közönség Budapesten.

Nem csak színház
A Keresztény Színházi Fesztivál célja, hogy a színes és változatos programokkal minél szélesebb réteghez szóljon a színház nyelvén. A programok minden korosztály számára érdekesek lehetnek: ehhez a színház minden eszközét igyekeznek igénybe venni a klasszikus elemektől az új színházi nyelven át. Természetesen a repertoárból nem hiányoznak a zenés és táncos elemek sem.  A műfaji változatosság és sokszínűség elvét szem előtt tartva kínálnak a nagyérdeműnek nagyszerű és igényes élménysorozatot, melyben nem csak a színház kapott helyet az idén. Lesz a programok között képzőművészeti kiállítás vagy éppen zenekari produkció is.

Április 6-án  kortárs darab premierjével indul a Fesztivál.  Kulcsár Lajos Zserbótangójában három neves színésznő áll egy színpadra: Bordán Irén, Esztergályos Cecília és Tordai Teri. A művésznők három nyugállományba vonult nőt alakítanak, akik között a rivalizálás és a konfliktusok ellenére is megjelenik a mély szeretet, ami új értelmet ad az életüknek.

Április 7-én szombaton a Fesztivált Somogyi Győző kiállításának megnyitásával folytatódik. A Kossuth - díjas grafikus és festőművész munkáit a hangsúlyos, groteszk formák és az igen élénk színek jellemzik. Nem sorolható egyetlen festői irányzathoz sem.
A kiállítás megnyitója után az Újszínház nagy sikerrel bemutatott darabja, a Bizánc lesz műsoron. Herczeg Ferenc darabja Konstantinápoly bukásán keresztül mutatja meg, hogyan idézheti elő egy nép önnön pusztulását, ha kizárólag az önös érdekek vezérlik.

Április 8-án vasárnap az egri Gárdonyi Géza Színház vendégszerepel az Újszínházban a Legyetek jók, ha tudtok című előadásukkal. A Néri Szent Fülöp életét bemutató népszerű olasz film színpadi adaptációja minden korosztály számára nagyszerű kikapcsolódást kínál.

Április 9-én hétfőn ismét érkezik Böjte Csaba és a színjátszó gyerekek. A ferences rendi szerzetes előadása az elmúlt évben is hatalmas érdeklődésre tartott számot, ami nem csoda, hiszen olyan értékeket közvetít, amelyek bárki számára irányadóak lehetnek kortól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül.
Ugyanezen a napon ad koncertet a stúdiószínpadon a francia Montanaro duó. A zenekart apa és fia alkotja, akik hegedű és fúvós hangszerek segítségével idézik meg a francia népzene és a sanzonok világát.

Április 10-én, kedden a Szent Erfém zenekar énekel majd a nagyszínpadon. A férfikórus évek óta közönségkedvenc a fesztiválon, így koncertjük idén sem hiányozhat a programok közül.
A Bubik István Stúdiószínpadon ugyanebben az időben Gregor Bernadett és Jánosi Dávid szereplésével a Pilátus éjszakája lesz látható. A kortárs darab érdekes teóriát vet fel, miszerint a helytartót megzsarolták és emiatt döntött úgy, hogy inkább halálra ítéli Jézust.

Április 11-én szerdán este a Nagyszínpadon a délvidéki Udvari Kamaraszínház vendégjátékát mutatják be. A Halottak napjától Virágvasárnapig című előadás a határon túl élő magyarság helyzetét mutatja be egy szerelem történetén keresztül.

Április 12-én csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gerendák című előadását láthatja a közönség. A történet a következő: a 20. század elején egy szélmalmot, melynek ideje lejárt, imaházzá alakítanak át az Alföldön. A püspök egy börtönviselt papot nevez ki lelkipásztornak. Vajon mire képes a hit ereje?
A kisszínpadon egy kétszemélyes darab lesz látható, Jónás könyve Török Sophie előadásában. A színmű Babits Mihály és felesége életének utolsó időszakát idézi fel: telve elfojtott reményekkel, vágyakkal és indulatokkal.

A Fesztivál zárónapján a Bubik István Stúdiószínpadon a művészet és a szakralitás viszonyáról lesz szakmai beszélgetés.
Az este pedig igazi színházi csemegét tartogat az érdeklődők számára. A lengyel Teatr A, eredetileg utcaszínház, mely kizárólag bibliai tárgyú, szakrális vagy szentek éltével foglalkozó színpadi művek írásával és előadásával foglalkozik, miközben a legmodernebb színházi, filozófiai és zenei kifejezési formákat kutatja. Ennek köszönhetően a klasszikus és a legújabb színházi nyelv minden eszköze megjelenik az előadás során.