10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál A tehetséges Mr. Ripley-ről

Ez Matt Damon kedvenc filmje. A sztár tényleg énekelt a filmben Mr. Ripley-ként, Jude Law pedig megtanult szaxofonozni és vitorlázni, hogy minél hitelesebb legyen az aranyifjú, Dickie szerepében.

1. Ez a film is könyvadaptáció. Régóta bevett gyakorlat, hogy a hollywoodi stúdiók azonnal lecsapnak a bestseller regényekre, és nagynevű sztárokkal olyan blockbustereket rittyentenek belőle, amelyek így szépen el is homályosítják az eredeti írásokat. No ez persze egészen biztosan nem igaz a Harry Potter-könyvekre vagy Michael Crichton Őslényparkjára, de az talán nem annyira köztudott ma már, hogy egy-egy ilyen bestselleren alapult többek között A cápa, a Rambo, a Die Hard, a Psycho, a Madarak, A majmok bolygója, a Farkasokkal táncoló, A Profi és a Jumanji is. A tehetséges Mr. Ripley regényváltozatát viszont bizonyára sokan ismerik, hiszen Patricia Highsmith csavaros krimije számos külföldi és magyar kiadást megélt már az 1955-ös első kiadása óta. Bár a film számos ponton átírta az eredeti regényt, a történet kiindulópontja ugyanaz maradt: Tom Ripley (Matt Damon) egy piti szélhámos, akit egy gazdag hajógyáros elküld Olaszországba, hogy hozza haza a léhűtő fiát, Dickie-t (Jude Law). Ripley azonban egyre inkább mámorítónak találja a mediterrán üdülőhelyen henyélő gazdagok világát, és akár ölni is tudna, hogy átvehesse Dickie életstílusát.

A tehetséges Mr. Ripley regényváltozatának külföldi és magyar borítói (forrás: Amazon.com / Moly.hu)

 

2. A rendező majdnem a Sztárom a páromat választotta A tehetséges Mr. Ripley helyett. Végül Anthony Minghella a szélhámos Ripley történetét választotta, Julia Roberts és Hugh Grant romkomjának rendezői székébe pedig Roger Michell ülhetett bele.

3. Eredetileg ez egy Tom Cruise-film lett volna. Anthony Minghella ugyanis Cruise-t nézte ki Mr. Ripley szerepére a legelején, de a produkció kezdeti szakaszában Leonardo DiCaprio, Christian Bale és Edward Norton is nagy esélyes volt a főszerepre. Végül az lett a döntő érv Matt Damon mellett, hogy Minghella látta az alakítását a Good Will Huntingban, és olyan meggyőzőnek találta, hogy meggondolta magát.

Gwyneth Paltrow, Jude Law és Matt Damon A tehetséges Mr. Ripley c. filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

4. Matt Damon 13 kilótól szabadult meg a szerep kedvéért. Ebből 9 kilót egy táplálkozási tanácsadóval konzultálva adott le, mivel korábban már károsodott a mellékveséje, amikor egy saját szakállára végigcsinált diéta során 18 kilót fogyott az 1996-os A bátrak igazsága forgatása előtt

5. Jude Law eleinte nem is akarta elvállalni Dickie Greenleaf szerepét. A sztár úgy került Minghella látókörébe, hogy a rendező saját bevallása szerint teljesen véletlenül meglátta az újságokban, hogy Jude Law a főszereplő a Krokodilok bölcsességében, amelynek pont Minghella felesége, Carolyn Choa volt a producere. A rendező megnézte a filmet, és annyira lenyűgözte Law alakítása, hogy rögtön fel is ajánlotta neki Dickie Greenleaf szerepét. A visszaemlékezése szerint azonban Law „iszonyú arroganciával” visszautasította őt, mert „nem akart szépfiút játszani”. Miután azonban jobban megismerte a Minghella által eltervezett szereposztást, és megértette, hogy a rendezőnél „biztos kezekben lesz”, a sztár végül elfogadta a főszerepet.

Jude Law A tehetséges Mr. Ripley c. filmben (forrás: UIP-Duna Film)

 

6. A rendező „elzavarta Jude Law-t nyaralni” a forgatás előtt. Minghella ugyanis úgy vélte, hogy ahhoz, hogy a sztár kellőképpen hiteles legyen Dickie szerepében, aki ugyebár a történet szerint egy amerikai hajógyáros mágnás Itáliában henyélő, aranyifjú fiacskája, Law-nak le kellene egy kicsit barnulnia, és meg kellene tanulnia vitorlázni. Ezért aztán a forgatás előtt elküldte a sztárt egy igazi olaszországi turistaparadicsomba, Ischia szigetére.

7. Matt Damon tényleg énekelt a filmben, nem csak úgy eljátszotta. Az ominózus jelenetben Tom Ripley a My Funny Valentine című dalt adja elő, amit Matt Damon valóban megtanult a szerep kedvéért.

8. Jude Law szaxofonozni tanult meg a film kedvéért. Matt Damon pedig a szerepe tökéletesítése végett kitanulta a zongorázás minden csínját-bínját – ennek ellenére a zongorázós jelenetekben nem az ő játékát halljuk, mert azokhoz két profi zenészt kértek fel (Sally Heath-t a Bach-darabhoz és Garbiel Yaredet a Vivaldihoz).

9. Matt Damonnak ez a kedvenc filmje. Legalábbis ezt szokta válaszolni akkor, amikor az újságírók arra kérik, nevezze meg a legjobbat a saját alkotásai közül. 

10. Több „folytatás” is készült a filmhez, de már Matt Damon nélkül. A 40 millió dollárból kihozott film 128 milliót kaszált. A filmvilág producerei ebből természetesen azt szűrték le, hogy Patricia Highsmith csavaros krimijeit szeretik a mozinézők, így érdemes volna adaptálni az írónő további regényeit is. Így is lett: A Ripley és a maffiózók 2002-ben, a Ripley a mélyben 2005-ben debütált. De már Anthony Minghella és Matt Damon nélkül, mivel az előbbit Liliana Cavani rendezte, és John Malkovich alakította benne Ripleyt, az utóbbit pedig Roger Spottiswoode vezényelte le, Barry Pepper címszereplésével.