10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál az Egy asszony illatáról

Al Pacino Oscar-díjat kapott a vak alezredes megformálásáért, pedig kezdetben el sem akarta játszani. Jack Nicholson, Harrison Ford, Dustin Hoffman és Joe Pesci is visszautasították a szerepet.

1. Hát persze, hogy az Egy asszony illata is egy könyvadaptáció! Régóta bevett szokás ez Hollywoodban, csak korábban nem verték az ilyesmit nagy dobra a médiában. A '80-as és a '90-es évek különösen bővelkedtek adaptációkban: egy-egy bestseller alapján készült többek között a Rambo,  a Die Hard, A rózsa neve, A farkasokkal táncoló, de még a Jumanji is. Az 1992-ben mozikba kerülő Egy asszony illata egy olasz szerző, Giovanni Arpino 1969-es Il buio e il miele (magyarul: Sötétség és méz) című regénye alapján készült. Igaz, az 1993-as filmváltozat lényegében csak az eredeti regény alaphelyzetét tartotta meg: egy süvölvény fiatalember egy megkeseredett, de karizmatikus és akaraterős vak tisztet kísérget.

2. Nemcsak hogy könyvadaptáció az Egy asszony illata, de remake is. Bár a mostanság divatos szitkozódások közepette úgy tűnhet, hogy a remake- és folytatásgyártó láz a 2000-es években tört ki Hollywoodban, ez ebben a formában nem igaz. Az első álomgyári remake-ek ugyanis akkor készültek, amikor a fekete-fehér némafilmeket felváltották a színes és hangos filmek Hollywoodban, így idővel mindenki elkezdte hosszabb és grandiózusabb formátumban újraforgatni a régi klasszikusokat – többek között a Ben Hurt, aminek már az 1925-ös verziójában is volt egy látványos fogathajtó verseny (ráadásul ez a film is egy könyvadaptáció volt).  Az Egy asszony illata is egy remake voltaképp, hiszen Giovanni Arpino regényét Dino Risi már 1974-ben megfilmesítette Profumo di donna, azaz A nő illata címmel.

Forrás: UIP Dunafilm

 

3. Al Pacino teljesen átlényegült a film főszereplőjévé a forgatás alatt. Ő alakította az Egy asszony illata főhősét, Frank Slade-et, a nyugállományú vak alezredest, aki azért utazott hálaadáskor New Yorkba, hogy élvezze a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf Astoriában, miközben a süvölvény Charlie (Chris O'Donnell) kísérgeti, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap az életet nagykanállal faló tiszttől. Al Pacino a visszaemlékezések szerint a forgatások szünetében is teljesen karakterben maradt: mindenhová az ikonikus botjával a kezében ment, és sosem nézett a szemébe annak, akivel éppen beszélt.

4. Al Pacino először el sem akarta vállalni ezt a filmet. A sztár kezdetben hallani sem akart arról, hogy eljátsszon egy vak tisztet, így Frank Slade alezredes szerepét felkínálták Jack Nicholsonnak, Harrison Fordnak, Dustin Hoffmannak és Joe Pescinek is. Végül Al Pacino az ügynöke tanácsára vonakodva bár, de elfogadta az Egy asszony illata főszerepét – amiért később nem győzött hálálkodni beosztottjának a későbbi interjúiban.

5. Egészen elképesztő, de még Sylvester Stallone is pályázott Frank Slade szerepére! Erről maga a népszerű akciósztár mesélt egy 1997-es interjújában, amit Conan O'Briennek adott a Late Night talkshow-ban.

6. Al Pacino ezért a filmért kapott Oscar-díjat 1993-ban. A 65. Oscar-gálán ráadásul olyan hollywoodi nagyágyúkat ütött ki a nyeregből a legjobb férfi főszereplő kategóriában, mint Clint Eastwood (a Nincs bocsánatért jelölték), Denzel Washington (a Malcolm X-ért jelölték), Robert Downey Jr. (a Chaplinért jelölték) és Stephen Rea (A síró játékért jelölték). Íme a Los Angeles-i Dorothy Chandler Pavilionban megrendezett esemény izgalmas pillanatai, és Al Pacino köszönőbeszéde az Oscar-díjátadók hivatalos YouTube-csatornájáról:

7. Leonardo DiCaprio is esélyes volt Charlie Simms szerepére. Ő is elment a meghallgatásra, sőt, Ben Affleck, Matt Damon, Brendan Fraser, Cole Hauser, Randall Batinkoff, Corey Feldman és Anthony Rapp is megpróbálkozott ugyanott. Ám végül Chris O'Donnell bizonyult a legjobbnak.

8. Még Chris Rock is jelentkezett Charlie szerepére, de elutasították. Legalábbis ezt állítja magáról az életrajzi könyvében.

9. Donald Trump állítólag ebben a filmben is szerepelt, de végül kivágták a jelenetét. A volt amerikai elnökről köztudott, hogy üzletember korában, a '90-es években előszeretettel adta bérbe filmforgatások helyszínéül a Manhattanban álló luxusszállodáját, az 1907-ben épült, patinás The Plaza Hotelt. De csak azzal a szigorú feltétellel, ha ő is kap egy kisebb cameószerepet az adott produkcióban. Így került bele például a Reszkessetek betörők 2-be, ahol a kis Kevin az ő hotelében bolyongva magától Trumptól kérdezi meg, merre van a recepció. Chris O'Donnell visszaemlékezése szerint volt egy jelenet a filmben, amiben ő és Al Pacino kiszállnak a limuzinból a The Plaza Hotel bejárata előtt, miközben mögöttük egy másik limuzinból épp Donald Trump és az akkori felesége, Marla Maples lép ki. Trump jelenetét végül kivágták az Egy asszony illatából.

10. A Filmvilág 1993-ban kritika címén egy fergeteges mininovellát közölt le az Egy asszony illata (fiktív) megszületéséről. Igaz, Báron György cikkvégi jóslata a film folytatására vonatkozóan végül nem jött be, sosem készült második rész.

A jelenetek nagyszabásúak, Pacino zseniális, vakvezet, tangózik, a fiú megérti az élet titkát. A négy úr ül a huszonharmadik emeleti szobában, az Oscar-díjkiosztást várja, a hűtőben alkoholmentes gyümölcspezsgő, az asztalon kristálypoharak. Már a folytatás jár a fejükben.