10 dolog, amit nem tudtál a Columbóról

Hogy mi a keresztneve és hogy mi a helyzet a feleségével, azt már mindenki tudja kedvenc slampos detektívünkről. Na de ezeket az érdekességeket kifejezetten a szombat esti epizód, a Columbo: Két detektív, egy gyilkosság kapcsán vadásztuk össze nektek.

 

1. A Ward Fowlert alakító William Shatnert a legtöbben egy másik kultikus sorozat, a Star Trek James T. Kirk kapitányaként ismerik. Az epizódban azonban feltűnik rajta kívül egy másik színész is a Star Trekből: a Johnson őrmestert alakító Walter Koenig játszotta Pavel Chekovot.

2. A baseballmeccs közben, amit Fowler és vendégei néznek, a kommentátor megemlíti a Kowalski nevet: így tisztelegtek az epizód rendezője, Bernard L. Kowalski előtt. A Columbo egyéb epizódjának direktorai között egyébként olyan neveket találunk, mint Steven Spielberg, Jonathan Demme, John Cassavetes vagy az inkább színészként ismert Ben Gazzara.

3. Columbo felesége ugyan sosem volt látható a sorozat folyamán, mindig csak emlegették, de a hadnagyot alakító Peter Falk igazi felesége többször is felbukkant. Shera Danese összesen hat epizódban tűnt fel, és minden alkalommal más karaktert formált meg. A széria folyamán először pedig pont a Két detektív, egy gyilkosságban szerepelt: ő játssza Mollyt. (A többi rész, amiben játszott: Az ínyenc gyilkos, a Gyilkosság mint önarckép, A rocksztár gyilkosa, a Titkos ügyek és a Végzetes nyom).

Férj és feleség a forgatáson. Forrás: port

 

4. William Shatner ezen a részen kívül egy másikban is játszott gyilkost. Rajta kívül csak négy olyan színész van, aki egynél több alkalommal formált meg gyilkost a sorozatban: Patrick McGoohanre négyszer, Robert Culpra háromszor, George Hamiltonra kétszer, Jack Cassidyre háromszor vadászott Columbo.

5. Azt sokan tudják, hogy a Columbo tette népszerűvé a detektívsorozat azon válfaját, amelyben már a legelejétől tudjuk, ki a gyilkos, így a hangsúly arra kerül, hogyan kapják el. Azzal azonban talán kevesebben vannak tisztában, hogy a „whodunit”-nak (ki tette?) nevezett alapműfajjal szemben ezt elnevezték „howcatchem”-nek (hogy kapják el?).

6. Peter Falk egy alkalommal maga is rendezett egy epizódot a sorozatból: ez volt az első évad hetedik, utolsó része, a Gyilkosság tervrajz alapján. Van egy másik epizód is, éppenséggel pont a következő, a második évad nyitó része (a Fekete etűd), aminek Falk részt vett a dirigálásában, de itt csak társrendező volt, és a stáblistán sem tüntették fel a nevét. A színész ezt az egy (két) esetet leszámítva sosem próbálkozott rendezéssel a pályája során.

7. Néhány évvel a halála előtt felmerült, hogy Peter Falk visszatérne Columbóként. 2007-ben ki is választott egy forgatókönyvet, ami a Columbo: Hear No Evil címet viselte (később átnevezték Columbo's Last Case-re), az ABC csatorna azonban nem volt vevő rá. A producerek erre bejelentették, hogy megpróbálják máshova eladni a projektet, de mire erre sor került volna, az év vége felé Falkot diagnosztizálták demenciával. 2009-ben, a gyámság alá helyezési tárgyalása során állítólag felmerült, hogy az idős sztár már arra sem emlékszik, hogy ő volt Columbo, és magára a figurára sem emlékezett. A színész 2011 júniusában, 83 évesen halt meg, az Alzheimer-kór következtében kialakult szívrohamban és tüdőgyulladásban – az utolsó Columbo epizód pedig így örökre a 2003-as Columbo legveszélyesebb éjszakája maradt.

8. Az eredeti koncepció szerint Columbo karaktere egy sima beszédű, jól fésült, nyájas figura lett volna. Peter Falk azonban hozta magával a szétszórt, fecsegő, rendetlen és slampos megjelenésű Columbót. A producerek nem voltak biztosak benne, hogy szeretni fogják-e a nézők – a műsor első része azonban hatalmas siker lett.

9. A figura személyiségéhez hasonlóan a ruhatárát is maga Peter Falk alakította ki. A színész jórészt a saját ruháit viselte a forgatáson, például a magasított sarkú cipők és a kopott öltönyök is az övéi voltak. Sőt, ő vásárolta a híres esőkabátot is (ami az 1971-ben indult sorozatot megelőző különálló tévéfilmben, az 1968-as Gyilkosság receptre címűben debütált), mikor 1967-ben New Yorkban elkapta egy vihar: 15 dollárt fizetett érte. A szivarozást is ő tette a karakter sajátjává – ez is közel állt saját személyiségéhez, hiszen a színész egész életében dohányzott.

10. Amikor a sorozatot megújították a második évadra, az NBC vezetésének volt egy kérése: azt akarták, hogy Columbónak legyen egy társa. Egy fiatal, kezdő detektívre gondoltak. A széria alkotói megpróbáltak ellenállni, de a csatorna ragaszkodott a dologhoz. Amikor az ötletgazdák átbeszélték az ügyet az évadnyitó Fekete etűdöt jegyző forgatókönyvíróval, Steven Bochcóval, együtt arra jutottak, hogy a hadnagy partnere legyen egy kutya. A csatorna belement, Peter Falk azonban nem volt túl lelkes. Ám amikor találkozott a letargikus, nyáladzó Basset hounddal, amit kiválasztottak neki, azonnal tudta, hogy tökéletes társa lesz a figurának. A sorozatban egyébként Columbo egyszerűen csak Kutyának szólította az állatot.


(via IMDb)