10 dolog, amit nem tudtál a Kramer kontra Kramer című filmről

Dustin Hoffman és Meryl Streep sok-sok díjjal jutalmazott, kiváló filmjét ma este megnézheted a tévében, ráadásul reklám nélkül!

1. Dustin Hoffman előre megtervezte a pillanatot, amikor a Meryl Streeppel közös éttermi jelenetben falhoz vágja a borospoharat. Ez a forgatókönyvben nem szerepelt, a színész csak az operatőrt avatta be a titokba, hogy biztosan felvegye majd Streep reakcióját.

Meryl Streep döbbenete tehát valódi volt, és ezt sikerült is megörökítenie a kamerának.

Robert Benton író és rendező – amint vége lett a felvételnek – rögtön kiabálni kezdett Hoffmannal, amiért ennyire megijesztette partnerét.


2. A fagylaltos jelenetet, amiben Billy kiakasztja apját azzal, hogy nem akarja megenni a vacsoráját, és a tiltás ellenére a hűtőhöz megy a desszertért, sőt bele is eszik, Dustin Hoffman és Justin Henry teljes egészében improvizálták. A rendezőnek annyira megtetszett, hogy benne hagyta a filmben. Az igazat megvallva, tényleg zseniálisra sikeredett, szívszorító, ahogy az apja és a fia egyre inkább belehergelik magukat a szituációba, és egyikük sem tud kitörni a spirálból.

3. A két főszereplő, Dustin Hoffman és Meryl Streep hiteles és megrázó alakításában valószínűleg része lehet annak is, hogy

Hoffman a magánéletében is épp egy zűrös válás kellős közepén volt, Streep pedig nemrég veszítette el szerelmét, John Cazale-t.

 

Meryl Streep és John Cazale (1976); Fotó: Abner Symons/WWD/Penske Media via Getty Images

 

4. Dustin Hoffman a forgatás után nem sokkal vált el első feleségétől. Mivel a film is épp egy fájdalmas válást dolgoz fel, Hoffman számos személyes megéléssel és párbeszéddel gazdagította a filmet, az író-rendező Robert Benton fel is ajánlotta neki, hogy kreditet ad forgatókönyvíróként, de ezt a színész visszautasította.

5. A kisfiút alakító nyolcéves Justin Henryt jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára, ezzel pedig rekordot állított fel:

ő lett a legfiatalabb, akit bármely kategóriában Oscarra jelöltek.

6. Dustin Hoffman hosszasan dolgozott Justin Henryvel minden egyes jeleneten, átbeszéltek mindent, hogy a gyerekszínész nyugodtan bele tudjon helyezkedni a szerepbe. A végeredmény magáért beszél, tökéletes összhangban voltak egymással, megrendítő alakítást nyújtottak mindketten.

Justin Henry és Dustin Hoffman a Kramer kontra Kramer premierjén, 1979; Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

 

7. A tárgyalótermi jelenetben valódi gyorsírót alkalmaztak. A felvételek között Dustin Hoffman sokat beszélgetett vele, és egyszer megkérdezte tőle, hogy sok válóperes ügyön dolgozott-e már. Azt válaszolta, hogy régebben igen, de kiégett, mert érzelmileg túlságosan fájdalmasnak találta őket.

Ehelyett áttért a gyilkossági ügyekre, amelyeket szerinte sokkal könnyebb kezelni.

8. Meryl Streep alakításáért 1980-ban megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A frissen átvett szobrocskát azonban az ünnepségen a mosdóban, konkrétan a vécében felejtette. A film egyébként négy Oscart nyert: Dustin Hoffmané lett a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar, Meryl Streepé a legjobb női mellékszereplőnek járók szobrocska, Robert Bentont a forgatókönyvért és Stanley R. Jaffe-t producerként díjazták.

A Kramer kontra Kramer című film nagy nyertesei a kezükben tartják a film által elnyert négy Oscar-díjat: Dustin Hoffman színész, aki a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, Meryl Streep, aki a legjobb női mellékszereplő alakítás Oscar-díját nyerte el, Robert Benton, aki a forgatókönyvet írta és Stanley R. Jaffe producer; Fotó: Bettmann / Contributor

 

9. Dustin Hoffman és Meryl Streep gyakran azon vicceltek Justin Henryvel, hogy válasszon közülük, hogy kivel lenne szívesebben. Henry egyszer azt mondta – Meryl Streepre mutatva:

„Vele. Ő szebb”- mire Hoffman azt válaszolta:

Ó, igen? Dolgozz vele öt hétig, aztán meglátjuk, mit szólsz hozzá”.

 

10. Meryl Streep azt mondta, hogy miután Dustin Hoffman megütötte őt, hogy beleélje magát a szerepébe, úgy döntött, soha többé nem akar vele dolgozni.