10 dolog, amit nem tudtál a Mr. Bean nyaralról

Mr. Bean sorozatát nagyon sokan szeretik, így biztos rengetegen újranézik majd a napokban a bónuszként készült nagyjátékfilmek közül a másodikat. Mi ezt a tíz érdekességet is mindenképpen ajánljuk a vígjáték mellé!

1. A Mr.Bean nyaral vörös szőnyeges jelenetét valóban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon vették fel, 2006-ban. A film egyik szereplője, Willem Dafoe egyszer elárulta, hogy a képsor Pedro Costa Elmúlt fiatalság című alkotásának díszbemutatóján készült.

2. A jelenet felvétele pedig nem statisztákkal zajlott, hanem a fesztiválra ellátogató valódi rajongókkal, ezért a tömegben a Sabine-t játszó színésznő igazi nevét kiabálták, mert nem tudták, hogy filmforgatás zajlik, és Emma de Caunes nem Emma de Caunes-ként van jelen az eseményen.

3. A Mr. Bean nyaralban az eredeti tervek szerint a főhős nem Franciaországba, hanem Ausztráliába utazott volna.

4. Teddy, Mr. Bean mackója sajnos nem kapott szerepet a filmben.

5. Ahogy Columbo hadnagynak is mindig kérdéses volt a keresztneve, úgy Mr. Beanről sem tudni, hogy hívják a barátai. A Mr. Bean nyaralban viszont egy pillanatra felbukkan a figura útlevele, így láthatjuk, hogy a keresztneve helyén annyi szerepel, hogy Mr. Ez egyébként egybecseng a Mr. Bean sorozat néhány jelenetével is: ezekben a főhős mindig Mr.-t írt a keresztnév rubrikába, amikor ki kellett töltenie valamit. (És egyébként a karakter ebben is egy húron pendült Columbóval, aki egyszer viccesen azt válaszolta arra a kérdésre, hogy mi a keresztneve, hogy „hadnagy”.)

6. A Mr. Bean nyaral cím utalás az Hulot úr nyaral című 1953-as Jacques Tati-klasszikusra. A Mr. Beant megformáló Rowan Atkinson egyébként többször emlegette Hulot úr figuráját mint karaktere egyik ihletőjét.

7. Abban a jelenetben, amikor Sabine mély álomba zuhan az autóban, a figurát megformáló Emma de Caunes megegyezett a rendezővel, hogy valóban aludni fog, ezért altatót vett be. Azt viszont nem tudta, hogy miközben aludt, hangosan horkolt, és ez egy pillanatra a filmbe is bekerült (amikor az ablaknak dőlve alszik). A színésznő emiatt nagyon zavarba jött, pedig a fenti részletben is láthatjuk, hogy tényleg csak egy pillanatról van szó.

8. A Mr. Bean nyaralban azt láthatjuk, hogy a karakter utálja az osztrigát – pedig az eredeti Mr. Bean sorozat Mr. Bean in Room 426 című epizódjában azt láthatjuk, hogy egy szálloda svédasztalánál jól beeszik belőlük. Mivel a szóban forgó rész úgy végződik, hogy a habzsolás miatt a főhős rosszul érzi magát, és rémálmai lesznek, nem lehet tudni, hogy a filmbeli osztrigaundor ennek a közjátéknak a közvetlen következménye, vagy az alkotók egyszerűen elfeledkeztek az egészről, és apró következetlenségről van szó.

9. A filmbeli híres rendező, Carson Clay szerepére (akit végül Willem Dafoe formált meg) az alkotók eredetileg Mel Gibsont kérték fel.

10. Az eredeti tervek szerint Mr. Bean figurája ebben a filmben tűnt volna fel utoljára, de az élet végül máshogy hozta, hiszen a karakter felbukkant a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok nyitó ceremóniájára készített produkcióban, majd 2015-ben egy Funeral (Temetés) című kisfilmben is, amit az eredeti sorozat huszonötödik évfordulója alkalmából készítettek. Ezenkívül egészen 2019-ig futott a Mr. Bean rajzfilmsorozat, 2018-ban pedig indult egy Handy Bean című széria is, amelyben a főhőst (és Teddyt) „csináld magad!”-videókban szerepeltetik. Még szerencse, hogy Rowan Atkinson úgy jelentette be a karakter visszavonulását, hogy azt is hozzátette: „soha ne mondd, hogy soha!”


Igazi keményvonalas Mr. Bean-rajongók mindenképpen olvassák el a Mr. Bean című sorozatról szóló trivia cikkünket is!


(via IMDb)