10 dolog, amit nem tudtál az Esőemberről

Ha azt akarjuk, hogy megint megszakadjon a szívünk, akár újra is nézhetjük a napokban Tom Cruise egyik első nagy sikerét. Ha nem, ezeket az érdekességeket akkor is érdemes elolvasni róla!

1. A repülőjáratok filmkínálatában ki van vágva az Esőembernek az a jelenete, amelyben Raymond a repülőgép-szerencsétlenségekről sorol statisztikai adatokat. A Qantas légitársaság, amiről a karakter azt állítja, egyetlen sugárhajtású gépe sem szenvedett balesetet 1921 óta, ami meg is felel a valóságnak, persze kivétel – ők viszont hálából az ingyen reklámért első osztályon utaztatták a film forgatókönyvíróit, amikor azok velük repültek.

2. Dustin Hoffmannak eredetileg Charlie Babbit, az ép testvér szerepét ajánlották fel, de miután a színész látta a Savant-szindrómás Leslie Lemke zenészt, aki vak, értelmi fogyatékos, viszont hallás után játszik végig egész koncerteket, olyan nagy hatással volt rá, hogy könnyekben tört ki, és onnantól kezdve egyértelmű volt, hogy Raymondot fogja játszani.

Raymond szerepét egyébként korábban felajánlották Jack Nicholsonnak, Robert De Nirónak és Mel Gibsonnak is, de visszautasították. Amikor pedig Hoffman lett az Esőember, ő azt akarta, hogy Bill Murray játssza az öccsét, Charlie-t. A forgatókönyvírók amúgy a valódi testvérpáros színészekre, Randy és Dennis Quaidre írták a két főszerepet.

3. Forgatás közben azonban Dustin Hoffman elbizonytalanodott, és nem volt meggyőződve sem a film erejéről, sem saját játéka minőségéről. Három héttel a forgatás megkezdése után a színész ki akart szállni.

„Szóljatok Richard Dreyfussnek, vagy hívjatok valaki mást, Barry, mert ez a legrosszabb teljesítményem egész életemben”

– mondta Hoffman a rendezőnek, Barry Levinsonnak. A színész 1989-ben alakításával megkapta második Oscar-díját.

4. Az sem volt mindig biztos, hogy Barry Levinson rendezi az Esőembert – eredetileg Steven Spielbergnek szánták a direktori széket, őt azonban jó barátja, George Lucas elcsábította, hogy rendezze meg inkább az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagot. Ezután Sydney Pollack neve is felmerült, és csak őutána került Levinsonhoz a projekt. Levinson sem vállalta el azonban azonnal: először a Jó reggelt, Vietnam!-ot rendezte meg helyette. Néhány további rendezőcserét követően azonban a Robin Williams-film után mégis visszatért.

5. Dustin Hoffman a forgatás előtt egy teljes évig dolgozott együtt autista spektrumzavarral küzdő betegekkel és családjukkal, hogy megértse azt a komplex kapcsolatot, ami fennáll közöttük. Még munkakereső színész korában egyébként a sztár dolgozott egy pszichiátriai osztályon is – azokból a tapasztalataiból is sokat merített.

Hoffman volt az egyébként, aki ragaszkodott hozzá, hogy a főhős ne egyszerű értelmi fogyatékos, hanem autista jegyeket mutató Savant-szindrómás beteg legyen. Ezenkívül azt is ő érte el, hogy Raymond ne barátságos gyengeelméjűként, hanem magába forduló személyiségként jelenjen meg.

6. A film egyik nem várt hatása az volt, hogy 15 százalékkal emelkedett a Ray Ban napszemüvegek azon típusának a forgalma, amilyet az Esőemberben Tom Cruise viselt. Ez egyébként nem először fordult elő a színésszel: az 1983-as Kockázatos üzlet után szintén felpörgött a vonatkozó Ray Ban modellek eladási statisztikája.

7. Ez volt állítólag a néhai Diana hercegnő egyik kedvenc filmje.

8. A kaszinójelenet forgatásakor Dustin Hoffman mindig elkószált, hogy játszhasson egy kis blackjacket. Miután a dolog odáig fajult, hogy le kellett állítani a munkát, amíg megkeresték, kijelöltek mellé valakit, hogy felügyelje, amíg végeznek.

9. SPOILER! A forgatókönyvírók azt akarták, hogy az Esőember úgy végződjön, hogy Raymond Charlie-val marad – Dustin Hoffman azonban úgy gondolta, ez ellentétes lenne a figura jellemével, ezért rábeszélte őket a szomorúbb befejezésre: arra, hogy az Esőember visszatérjen a Wallbrook intézetbe.

10. Az Esőember alapján készült egy színpadi verzió is, amit Magyarországon is bemutattak: 2010-ben vitte színre az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban, Anger Zsolt rendezésében, Kulka Jánossal és Nagy Ervinnel a főszerepben. A darabot 2014 év végéig játszották folyamatosan nagy sikerrel.


(via IMDb)