10 dolog, amit nem tudtál az Óvakodj a törpétől! című filmről

Gyerekkorunk kedvenc bűnügyi vígjátéka Goldie Hawn és Chevy Chase felejthetetlen párosával. Íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. Goldie Hawn karakterének, Gloriának a szerepéért Farrah Fawcett, a Charlie angyalai című sorozat sztárja is versenyben volt. 1979-ben Fawcett úgy nyilatkozott az Associated Pressnek, hogy azért nem ő kapta a szerepet, mert a szériát gyártó Spelling-Goldberg Productions megfenyegetett minden stúdiót, hogy mindenkit beperelnek kártérítésért, aki alkalmazza, mert ők állítólag kizárólagossági szerződést kötöttek vele. Nem tudni, hogy ezen pipult-e be ennyire, a színésznő mindenesetre később úgy hagyta ott a Charlie angyalait, hogy még érvényben volt a szerződése a Spelling-Goldberggel.

2. A férfi főszerepre, Tony Carlson figurájára pedig Steve Martin is esélyes volt, de végül Chevy Chase lett a befutó.

3. Stanley Tibbets szerepét Colin Higgins forgatókönyvíró-rendező kifejezetten Tim Conway (Magándetektívek, Ágyúgolyófutam 2., Egy rém rendes család) számára írta, ő azonban nem vállalta el.

4. A karmester szerepe így az angol Dudley Moore-é lett, akinek ez volt az első amerikai filmje. Az Óvakodj a törpétől! sikere miatt Moore olyan további filmeket forgathatott az országban, mint a Bombanő és az Arthur.

5. A film nagy anyagi siker lett: felkerült az év legjobban jövedelmező amerikai filmjeinek tízes listájára. Goldie Hawn is ennek a sikernek köszönhette, hogy utána leforgathatta egyik leghíresebb vígjátékát, a Benjamin közlegényt. És a Chevy Chase-zel alkotott párosa is úgy bejött a filmeseknek, hogy hamarosan újabb alkotást készíthettek közösen: ez volt a Hárman a slamasztikában.

6. Hawn karakterének neve, a Gloria Mundy a „sic transit gloria mundi”, azaz az „így múlik el a világ dicsősége” latin mondásból származik, amit szinte mindenki rosszul használ, szó szerint értve a mondatban foglaltakat. A szállóigét 1409-től 1963-ig használták a pápák felszentelésekor, és valódi jelentése az, hogy az éppen felszentelt egyházfő ezentúl a világi dolgok helyett már csak az egyháznak éljen (V. Sándor pápává koronázásakor a ceremóniamester tisztét betöltő bíboros egy tálkában meggyújtott egy könnyen égő gyolcsdarabot, s a füstjére mutatva mondta el a híres szólást). Van egyébként még egy beszélő név a filmben: a címbeli törpét Rupert Stiltskinnek hívják, ami utalás a Grimm-mesebeli Rumpelstiltskin, magyarul Tűzmanócska figurájára.

7. Bár erre valószínűleg gyerekként még nem figyeltünk fel, az Óvakodj a törpétől! tiszteletteljes főhajtás Alfed Hitchcock filmjei (Londoni randevú, Az ember, aki túl sokat tudott, Idegenek a vonaton, Fogjunk tolvajt!) előtt, amelyek közül sokban ugyanúgy keveredett a thriller izgalma, a humor és a szerelem.

8. Úgy volt, hogy a filmet 1981-ben leadja az amerikai tévé, de aztán kivették a műsorból, mivel abban az évben, 1981. május 13-án kíséreltek meg (sikertelenül) merényletet elkövetni II. János Pál pápa ellen – és az Óvakodj a törpétől! cselekményének fontos részét képezi egy pápa ellen tervezett merénylet.

9. A Nem félünk a farkastól és A keresztapa III. című filmekkel együtt az Óvakodj a törpétől! az egyik olyan alkotás, amit nem kevesebb mint hét Golden Globe-díjra jelöltek, anélkül, hogy később egyet is elnyert volna.

10. Az Óvakodj a törpétől! egyik betétdala, a főcím alatt hallható Ready to Take a Chance Again Barry Manilow-tól a filmhez hasonlóan hatalmas siker lett: összesen tizenhat hétig vezette az amerikai slágerlistát. A Manilow-dalt ezenkívül 1979-ben Oscarra is jelölték, amit azonban sajnos nem nyert meg. Manilow egyébként akkora sztár volt, hogy személyesen felügyelte a jelenet felvételét, és elképzeléseit is megoszthatta a stábbal. A filmben felcsendül egy másik dala is, a Copacabana – azt már egyszerű betétdalként bocsátotta a filmesek rendelkezésére.


(via IMDb)