10 dolog, amit talán nem sejtettél Az 50 első randiról

Az 50 első randi Adam Sandler igazán szerethető munkái közé tartozik, amiben persze az emlékezetkieséses Drew Barrymore-nak is szerepe van, szó szerint, mi pedig vicces érdekességeket szedtünk össze a filmről.

A neurológiai állapot, amely Lucy (Drew Barrymore ) emlékezetkiesését okozza, mivel a rövid távú memóriája egy autóbalesetben jóvátehetetlenül megsérült, a Goldfield-szindróma, teljes mértékben kitalált. A valódi anterográd amnézia vagy a rövid távú memóriát érinti, amely percekig vagy másodpercekig tarthat, vagy a középtávú memóriát, amely napokig vagy hetekig tart. Az elalvásnak semmi köze ehhez az állapothoz, és ez nem kezdi el az „újraszámlálást”, sőt, az alvás valójában felerősít számos kémiai folyamatot, amelyek javítják a memóriát.

Talán valami fiatalkori becsípődés lehet, de azokban a filmekben, amikben Adam Sandler a főszereplő és a forgatókönyvet is ő írta, a főhősnő neve rendszerint V-vel kezdődik, mint Veronica Vaughn, Virginia Venit, Vicki Vallencourt, Vanessa vagy Valerie Veran. Az 50 első randi forgatókönyvét viszont nem ő jegyezte, hanem Allen Covert és Lowell Ganz , ezért Drew Barrymore karakterét Lucy Whitmore-nak nevezték el. Az is egy becsípődés, hogy Sandler szinte mindig Y-ra végződő keresztnevű fickókat alakít, és ez itt is stimmel, mivel Henry Roth a srác neve.

Adam Sandler és Drew Barrymore szép párt alkotnak, és bár sosem kavartak, mégis összesen három filmet készítettek közösen, de ezek közül Az 50 első randi volt az egyetlen, ami több mint 100 millió dollárt hozott össze a mozikban, és az egyetlen, amit Peter Segal rendezett. A másik két filmjük a Nászok ásza (1998) és a Kavarás (2014) volt, mindkettőt Frank Coraci készítette, és egyik sem robbantott kasszát.

Ha a vonzalom mércéje az, ki kivel hány filmet készített, akkor Sandler és Rob Schneider nagyon közel állnak egymáshoz, aki itt egy Ula nevű hibbant hawaii havert alakít, merthogy a film Hawaiin játszódik. Ők ketten eddig összesen 18 filmben szerepeltek együtt. Az 1998-ban bemutatott A vizesnyolcas volt ezek közül az első, amiben Schneidernek csak egy villanása volt, amikor nézőként bátorítóan bekiabált: „Meg tudod csinálni!” Ez a mondat visszatérő geg lett a későbbi filmjeikben, amik közük az Apafej (1999), a Távkapcs (2006) és a Nagyfiúk (2010) voltak a legsikeresebbek, ugyanakkor Schneider filmjeit rendszerint Sandler filmes cége, a Happy Madison gyártotta.

Lucy nem szimplán emlékezetkiesésben szenved, de ugyanazt a napot éli meg újra meg újra, mivel másnapra törlődnek az előző napi élményei – Peter Segal bevallottan az Idétlen időkig (1993) alapötletéből építkezett -, és ez a nap az apja (Blake Clark) születésnapja, amit újra és újra megünnepelnek a bátyjával (Sean Astin), az estét pedig a Hatodik érzék (1999) megnézésével zárják – aminek a nagy fordulatát jól elszpojlerezik.

Egy korai jelenetben egy fogorvost és a fogorvosi székben ülő betegét látjuk beszélgetni. A fogorvost Jackie Sandler, Adam Sandler felesége – született Jacqueline Samantha Titone - alakítja, míg a székben ülő nő Linda Segal, a rendező, Peter Segal felesége, aki egyébként civilben fogorvos, és ha eddig nem volt elég fogorvos, hát Sandler egyik nővére is ezt a mesterséget űzi.

Ez volt az első film, amit Blu-ray formátumban kiadtak. Egész pontosan Az 50 első randi ott volt azok között a filmek között, amik 2006 június 20-án Blu-ray lemezen jelentke meg, bár ott volt mellette a Terminátor - A halálosztó (1984), az Underworld: Evolúció (2006), A randiguru (2005), A repülő tőrök klánja (2004)), Az ötödik elem (1997) és az xXx (2002) is, mert egy nagyobb csomaggal kezdték.

A filmet Adam Sandler apjának, Stanley Sandlernek ajánlották, aki a forgatás alatt halt meg. Sandler imádta apját, aki elektromérnök volt, de azt is többször elismerte, hogy Stanley-nek sokszor voltak dühkitörései. Egy nyilatkozatában a színész elmondta, hogy részben emiatt lett komikus, mert apját azzal tudta megnyugtatni, ha megnevettette.  

A film végén Henry videót készít Lucynak, hogy tudassa vele, mi történt a világban az emlékezetkiesést okozó baleset óta. Ebben a videóban ezt üzeni az egyik kártyán: "A Red Sox megnyerte a bajnokságot!" A következő kártyán ez áll: „Csak vicceltem”. A film 2004 februárjában jelent meg, és ugyanebben az évben a Red Sox valóban megtörte a nyolcvanhat éves díjnélküli pechsorozatot, és megnyerte a bajnokságot. Drew Barrymore egyébként ott volt a győzelmet bebiztosító meccsen Jimmy Fallon oldalán a stadionban, miközben a Szívem csücskei (2005) című vígjátékot forgatták.

Bár a betegség nem létezik, 2015-ben két embernél is felfedezték az anterográd amnézia olyan formáját, amely hasonlít a filmben ábrázolthoz. Az egyikük egy Angliában élő német férfi, aki minden nap arra ébred, hogy 2005. március 14-e van, mert ezen a napon altatáson esett át egy fogászati beavatkozás miatt, amely megmagyarázhatatlan szövődményként vezetett ehhez az állapothoz, de ő nem naponta, hanem 90 percen belül felejti el a közben történteket. A másik egy nő, aki azt hiszi, hogy minden nap 2014. október 15. van. Ő ironikus módon egy kickbox-sérülés miatt ment kórházba, ahol megcsúszott, és egy fémrúdnak ütötte a fejét.