10 dolog, amit talán nem tudtál a Csengetett, Mylord?-ról

Magyarországon szeretik a legjobban a sorozatot, így nehéz összeszedni olyan érdekességeket, amelyek meglepnék a rajongókat.

1. A sorozat majdnem meghiúsult, mielőtt egyáltalán elkezdődött volna, ugyanis a technikusok sztrájkja miatt nagyon nehezen tudták leforgatni a pilot epizódot – a díszletelemeknek csak egy része készült el, és a jelmezek is igen hiányosak voltak. Végül a BBC berendelte az évadot, pedig kockázatot vállaltak, addig ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy egy sitcom egy epizódjának játékideje meghaladja a szűk félórát. A sorozat 1990 és 1993 között négy évadot, 26 részt élt meg.

2. Különösebb sikert sehol nem aratott – csak Magyarországon, itthon viszont szenvedélyes kultusza alakult ki.

3. 2018-ban közösségi finanszírozásból a magyar rajongók közönségtalálkozót rendeztek, több mint 800 rajongó 7,1 millió forintot dobott össze, hogy kedvenceik magyarországi látogatását finanszírozni tudják. A hazánkba látogató öt színészt tejben-vajban fürösztötték, jegyet a találkozóra nem lehetett venni, az vehetett részt, aki legalább ötezer forinttal beszállt az esemény finanszírozásába. A The Guardian újságírója külön kiemeli, hogy az átlag kétszázezer forintos fizetést nézve ez valóban az elhivatottságot jelzi. A rendezvény felvétele itt teljes egészében megtekinthető.

4. A pilot epizódot 1988. december 28-án vetítette a BBC, ám magára a sorozatra 1990. január 7-ig kellett várniuk a nézőknek.

5. A levetített pilot epizód hossza 55 perc 58 másodperc volt, ám a sorozat indulásakor már csak 49 perc 7 másodperc. A hosszabb változatot soha többé nem vetítették, a sorozat DVD kiadására is az 50 perces verzió került fel. A Dirty Feed azonban némi nyomozómunkával hozzájutott a legelőször vetített pilot epizódhoz, és cikkükben össze is vetették a később sugárzottal.

6. A pilot előzetese az alábbi műsorajánlóban tekinthető meg:

7. A Dirty Feed összehasonlította a pilot és a következő epizódok díszleteit, és szemmel látható, hogy a korábban említett sztrájk miatt a pilot berendezése igencsak szegényes, hiányos. Az ebédlő falai például teljesen csupaszok, a festmények később kerültek fel.

8. A sorozat történetét először az 1930-as évekbe képzelte el a két showrunner, Jimmy Perry és David Croft, ám a jelmeztervező lebeszélte őket, és a 20-as éveket ajánlotta, mondván, hogy akkor sokkal szebbek voltak a ruhák.

9. A közönségtalálkozón a szinkronszínészek is résztvettek. A beszélgetés végén pezsgőért csengettek, amit a James Twelvetreest alakító Jeffrey Holland szervírozott fel nekik.

10. A szinkronszínészek annyit nevettek az epizódok felvétele közben, hogy többüket többször is kiküldték a stúdióból.