10 dolog, amit tutira nem tudtál a Diszkópatkányokról

Kedvenc idióta filmünkről és készítőiről szedtünk össze érdekességeket, avagy Jim Carrey is ott volt az írók között, Eva Mendesnek ez volt az első filmszerepe, és Stiffler mamája is volt fiatal!

Chris Kattan és Will Ferrell pályafutásuk elején egy los angelesi improvizációs társulatban találkoztak, és egy fellépés után beültek egy helyi klubba. Itt figyeltek fel egy talpig műszálas csillogó ruhába öltözött középkorú pasasra, aki nagyon „érezte” a zenét, minden egyes nőre rámozdult, és egy cseppet sem zavarta, hogy mindegyik lepattintotta. Így született a The Roxbury Guys című szkeccs ötlete, amit aztán a legendás Saturday Night Live tagjaként adtak elő.

A The Roxbury Guys csak egy rövid skeccsnek indult, de állandó műsor lett a Saturday Night Live-on belül. Az idióta Butabi testvérek próbáltak kőkeményen csajozni, természetesen sikertelenül. A később a Diszkópatkányok (1998) védjegyéve vált autós fejrázás állandó része volt ezeknek a jeleneteknek, és a két belőtt hajú hülye mellett több híresség is megfordult: Jim Carrey, Tom Hanks, Martin Short harmadik tesóként csatlakozott Will Ferrellhez és Chris Kattanhoz, de táncot lejtett velük Sylvester Stallone, Alec Baldwin is. Rányomultak Pamela Andersonra, Cameronn Diazra és Helen Huntra, hogy aztán az utóbbi jelenetében betoppanjon Jack Nicholson is fejet rázni.

Ahogy a skeccseknek, úgy a filmnek is meghatározó eleme volt egy dal, a „What Is Love" Haddaway-től, amit a nagy eurodance rajongó Chris Kattan választott ki. Teljes nevén Nestor Alexander Haddaway Trinidadon született, de Németországban élt, ahol felfedezése előtt táncos-koreográfusként dolgozott, majd a Coconut Records nevű kiadóhoz szerződött. Magát a számot 45 perc alatt írták meg neki, másfél nap alatt lett kész, és Haddaway The Album nevű lemezének első kislemezeként jelent meg 1993. május 8, és tucatnyi országban lett listavezető, az album pedig többszörös platina lett. Nem a Diszkópatkányok lett az egyetlen ismert film, amely ráharapott erre a zenére, a Fekete párducban ezt énekli a fegyverkereskedő Ulysses Klaue (Andy Serkis) a kihallgatásán. Haddaway mostanában főleg a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokban, Kazahsztárban, Azerbajdzsánban vagy Kirgizisztánban lép fel.

Az ekkor már befutott Jim Carrey lett a SNL szkeccseinek messze legnépszerűbb vendége – évekkel később a 4 perces jelenetből valaki csinált egy 10 órás loopolt videót a Youtube-ra, ahogy a három Butabi tesó az autóban headbangel, és ez elérte a 22 milliós megtekintést. Carrey nem csak a jelenet megírásában vett részt, de besegített a Diszkópatkányok forgatókönyvébe is, és volt olyan jó fej, hogy nem kérte, hogy a nevét feltüntessék!

Chris kattan félig magyar. Édesanyja, Hajni Joslyn – lánynevén Bíró Hajnalka - 1943-ben született Budapesten, táncosnőnek tanult, majd az 1956-os forradalom leverése után szökött nyugatra, és egy darabig Londonban élt. Itt modellkedett és mindenféle sztárokkal lógott, állítólag Michael Caine és William Shatner egyszer összeverekedett miatta, és Jimi Hendrix-szel bulizott, volt a Playboyban és szerepelt a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjében.

Ez volt Eva Mendes első filmszerepe: ő a dögös, lilába öltözött nyoszolyólány, akire a vőlegény Steve (Will Ferrell) is tapló módon rányomul – még néhány sort is kapott John Fortenberry rendezőtől. És a sors vicces dolog: évekkel később Ferrell és Mendes már házaspárt játszott a Pancser Police-ban (2010).

Chris Kattan és Will Ferrell a forgatás végére annyira összeveszett, hogy évekig nem beszéltek egymással – a sértődött Ferrell nem volt hajlandó szóba állni sem Kattannal, sem Amy Heckerling producerrel. Végül kénytelenségből hajlandóak voltak közösen dolgozni a Saturday Night Live-ban, de közös filmet már sosem csináltak, ami nyilván Ferrellnek kedvezett, mert Kattan sosem lett igazán népszerű, ez a film volt pályája csúcspontja.

Doug és Steve álma, hogy egyszer bejussanak a Roxbury night clubba, ezért egyszer megpróbálják lefizetni a Michael Clarke Duncan által játszott kidobót – úgy csinálva, mintha egy rakást pénzt kínálnának fel neki. Az összeg valójában alig $8.25– egy Abraham Lincoln (5 dolláros), három George Washington (1 dollárosok), két Roosevelt (kétszer 10 cent) és egy Jefferson (5 cent). Duncan és Will Ferrell később együtt játszottak a Taplógáz: Ricky Bobby legendájában (2006).

Ha valaki nagyon kíváncsi, hogy nézett ki fiatalon Stifler anyukája, vagyis Jennifer Coolidge az Amerikai pitéből (1999), az most megtudhatja: ő az a közlekedési rendőr, aki az elején megbírságolja a fiúkat, és akivel Steve összejön a legvégén.

Egy érdekesség a magyar szinkronról! Amikor a srácok a tárgyalást szervezik a klubtulajdonos Zadirral, megjelenik az apjuk (Dan Hedaya) ledorongolni őket, hogy miért nem dolgoznak. Doug azt mondja, hogy nem érnek rá, mert fontos dolguk van, ugyanis az éjjel fontos üzleti kapcsolatra tettek szert. Erre a fater gúnyosan megkérdezi: „Tán lambadáztatok Bill Gatessel?” – ami az eredetiben így hangzik: „Makarenát táncoltatok Donald Trumppal?” Valószínűleg azért fordították másképp, mert Trump akkor még nem volt ismert annyira nálunk, így Bill Gates jobban adta a poént.