10 érdekesség Horst Tappertről, akit Derrickként zárt a szívébe Magyarország

Összeszedtünk 10 érdekességet a legendás NSZK krimisorozatról, ami nemcsak idehaza, de Norvégiától Iránon át Kínáig mindenütt hihetetlenül népszerű volt. Még rajzfilm is készült belőle 2004-ben!

1. Derrick és Harry 25 évadon keresztül üldözték fáradhatatlanul a gonosztevőket. A világ alighanem legkedveltebb NSZK gyártású tévésorozata, a Derrick 1974-ben debütált a német közszolgálati tévén, a ZDF csatornán (a gyártásba beszállt az osztrák közszolgálati tévé, az ORF és a svájci állami tévéadó, az SRG is). A sorozat két kultikus főszereplője Stephan Derrick rendőr-főfelügyelő (Horst Tappert) és Harry Klein rendőrfelügyelő (Fritz Wepper) voltak, akik részről részre gyilkossági ügyeket oldottak meg München városában és környékén. 1974 és 1998 között összesen 281 darab, egyenként egyórás epizód készült. Lehetett volna ez a szám több is, ám Horst Tappert 75 éves korában úgy döntött, nyugdíjba vonul, és felhagy a sorozatkészítéssel.

Forrás: Jocky TV

 

2. A Derrick máig az egyik legsikeresebb német tévésorozat. Több mint 100 ország vásárolta meg a vetítés jogát az elmúlt évtizedekben. A müncheni nyomozópáros különösen népszerű duó lett Hollandiában, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Ugandában, Kenyában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Indiában és Kínában. Iránban, Olaszországban és Franciaországban még a 2010-es években is nagy sikerrel vetítették a sorozatot, Norvégiában pedig a mai napig ismétlik az egyes epizódokat.

3. Legendás német nyomozók, legendás magyar szinkronnal. Idehaza a Magyar Televízió sugározta a Derricket, az első rész 1978. március 11-én került adásba. Derrick magyar hangja Szabó Ottó volt, Harryt a fiatal Gálvölgyi János szinkronizálta. Később készült egy második szinkron is Ujlaki Dénessel és Besenczi Árpáddal, de az sosem lett annyira kultikus, mint az első, vagyis „az igazi”. Az elmúlt évtizedekben a Derricket műsorra tűzte az MTV-n kívül a Duna, a Zemplén TV, a Gyöngyösi TV, az ATV, a Hálózat, a Sorozat+ és nemrégiben a Jocky TV is.

4. A Derrick lényegében egy spin off, ami sikeresebb lett, mint az eredeti széria. A Fritz Wepper által alakított Harry Klein nyomozó ugyanis már az 1969 és 1976 között vetített Der Kommissar (A felügyelő) című krimisorozatban is főszereplő volt. Érdekesség, hogy mindkét sorozat írója is Herbert Reinecker volt, aki miután a csatorna kérésére Harryt 1974-ben áthelyezte a Derrickbe, a Komissarban Harry fivérét, Erwin Kleint tette meg főszereplőnek – akit tényleg Fritz Wepper testvére, Elmar Wepper alakított a sorozatban.

5. A Magyar televízió  a '70-es években A felügyelőt is vetítette, vegyes sikerrel. Ebben is Gálvölgyi János volt Wepper magyar hangja bár érdekes módon nem mindegyik epizódban. Az első rész 1974 szilveszterén került adásba (legalábbis az IMDb szerint), Gálvölgyi saját bevallása szerint 35-40 részt szinkronizált le, az MTV azonban egy idő után levette a műsorról, és később, a Derrick sikere idején már nem ismételte meg, így nem is igazán maradt meg ez a széria a köztudatban. Érdekesség, hogy a sorozat két epizódjában Horst Tappert is feltűnt, de nem Derrickként: először mint alkoholista (2. évad 7. rész), később pedig mint diszkótulajdonos (5. évad 6. rész).

6. A sorozat hatására világszerte mémmé vált a „Harry, hozd a kocsit!” mondat. Jóllehet, ebben a formában ez a felszólítás sosem hangzott így el Derrick szájából, hiszen a szolgálati BMW-t nem egyszer ő maga vezette. A sorozatban egyébként mindig az adott évtized divatos BMW-jét használta a zsarupáros: két 5-ös (E12, E28) és három 7-es (E23, E32, E38) típusú kocsit.

7. Horst Tappert és Fritz Wepper 1983-ban Magyarországon vendégeskedtek. Ráadásul nem akárkik voltak a házigazdáik: Szabó Ottó és Gálvölgyi János. Akik ráadásul a Főzőcske című tévéműsorba is meghívták a két német színészkollégát beszélgetni és bolondozni – a nézők nagy örömére, hiszen Tappert és Wepper ezúttal is Szabó Ottó és Gálvölgyi János hangján szólaltak meg az adásba került végleges, szinkronizált verzióban.

8. Derrick és Harry mindössze három ügyet nem tudtak megoldani a pályafutásuk során. A 145., a 200. és a 250. epizódban bottal ütötték a bűnözők nyomát.

9. Rajzfilm is készült Derrick és Harry kalandjaiból. A 2004-es Derrick: Die Pflicht ruft! (azaz: Derrick: Hív a kötelesség!) című animációban egy széllelbélelt gonosztevő meg akarja ölni az Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjén a versenyzőket, hogy így majd ő kaphassa meg a díjat, ám Derrick és Harry akcióba lép. A rajzfilmnyomozóknak természetesen Horst Tappert és Fritz Wepper kölcsönözte a hangját.

10. Horst Tappert náci múltja miatt a ZDF 2013 óta nem ismétli a Derricket. A 2008 decemberében, 85 évesen elhunyt színész sosem beszélt a nagy nyilvánosság előtt a második világháborús szerepvállalásáról – egyetlen egyszer árult el annyit egy interjúban, hogy egészségügyi katona volt, és a háború vége felé hadifogságba került. 2013 áprilisában aztán bombaként robbant a hír: Tappert a Waffen-SS tagja volt, kezdetben a légvédelemnél, majd 1943-tól a 3. Totenkopf SS-páncéloshadosztályban szolgált. A történészek állítását levéltári iratok is bizonyították. A Frankfurter Allgemeine Zeitung újságcikke után a német közszolgálati televízió még 2013 tavaszán úgy döntött, hogy többé nem tűzik műsorra a Derricket (de más országok tévécsatornáinak a mai napig odaadják, és dvd-n is árusítják a sorozatot).