100 éve született a bohóckirály Benny Hill

Máig nem tudni, hogy a szexista vádak, vagy Rowan Atkinson miatt szüntették meg népszerű műsorát, ahogy az is rejtély, miért emlékszik szinte mindenki úgy, hogy fedetlen kebleket is mutattak a Benny Hill Show-ban.

1924. január 21-én született az angliai Southamptonban Alfred Hawthorn Hill, akit az egész világ úgy ismer: Benny Hill. De mielőtt népszerű komikus lett volna, Hill megjárta a hadak útját, szó szerint, ugyanis katonaként részt vett a második világháborúban, és jelen volt a normandiai partraszállásnál is. A háború után volt tejesember, eladó, színpadi asszisztens és amatőr színész. A tévében már 1949-ben megjelent, de az ’50-es években rádiós műsorvezetőként tevékenykedett, sőt próbálkozott a stand uppal is, de se stand uposként, se rádiósként nem lett népszerű. Ám mivel édesapja és nagyapja is cirkuszi bohóc volt, jól ismerte az eltúlzott gesztusok, a vizuális gegek világát, ahol végül megtalálta a saját terepét. Legnépszerűbb műsora a Benny Hill Show volt, ami közel 35 éven át futott a televízióban: egészen pontosan 1955 és 1989 közt (kezdetben a BBC-n, majd 1969-től az ITV-n. A műsort Magyarországon a Szeszélyes évszakok részeként vetítették, Gálvölgyi János szinkronhangjával.

Benny Hill klasszikus bohóc volt: amennyire vidámnak tűnt a műsorában, annyira keserű volt a magánélete. Zárkózott ember volt, és sosem nősült meg, viszont édesanyjával szoros kapcsolatot ápolt, ugyanis azt a southamptoni házat, amiben a nő is lakott, annak 1976-ban bekövetkezett halála után Hill lezárta, és sosem változtatott benne semmit. Annak ellenére, hogy sokat keresett, viszonylag puritán életmódot folyatott, egyetlen luxusa az utazás volt, de ekkor is egyszerű hotelekben, vendégfogadókban szállt meg. Benny Hill érezhetően

a munkájának élt, ez lelkesítette,

így miután 1989-ben megszüntették a műsorát, visszavonult, kórosan elhízott, és 1992 áprilisában a második szívinfarktusába belehalt. Hogy mennyire magányos volt, azt jól mutatja, hogy csak napokkal később találtak rá a holttestére: a tévé előtt ült a kedvenc karosszékében.

 

Miféle humor is ez?

Mint fentebb említettem, Benny Hill elsősorban a vizuális poénokban volt erős, és talán ez az oka annak, hogy a Benny Hill Show-t fénykorában 97 országban (köztük Magyarországon is) adták tévében. A legtöbben azokra a jelenetekre emlékszünk, amiben felgyorsítva kergetőzik, általában azzal a kollégájával, akinek kopasz fejét mindig megcsapkodja (Jackie Wright 15 éven játszotta a karaktert). Ezek a szkeccsek az úgynevezett slapstick műfajába tartoznak: ez a klasszikus „tortadobálós” burleszk, amiben a karakterek ütik-verik egymást, vagy valamilyen baleset éri őket, de mivel komédiáról van szó, nem szenvednek komoly sérülést (gondoljunk csak Charlie Chaplin vagy Buster Keaton munkásságára, de a Stan és Pan jelenetek is ide sorolhatók). Ám a Benny Hill Show nem csak slapstick jeleneteket tartalmazott, sőt, igencsak változatos volt a műfaji palettája:

voltak benne villámtréfák, dalok, szöveges szkeccsek, valamint sorozat- és reklámparódiák is.

De az igazi titka talán leginkább a mennyiségi humorban rejlett: mivel a műsor folyamatosan pörgött, a gegek megállás nélkül követték egymást, így előbb-utóbb még az is elmosolyodott, aki nem igazán volt fogékony erre, hiszen az agy túlterhelődött a poénokkal.

 

Tényleg voltak fedetlen keblek?

Ez az utókor egyik legnagyobb kérdése, hiszen bárkivel beszéltem a környezetemben, mindenki úgy emlékszik, hogy igenis voltak meztelen mellek a Benny Hill Show-ban. Még a PORT.hu szerkesztőségében is ezen az állásponton voltunk, ám nagyon úgy fest, hogy ez egy kollektív hamis emlék. Ez az úgynevezett Mandela-effektus, ami Nelson Mandeláról kapta a nevét, bár neki nem sok köze van hozzá. 2010-ben egy nő, Fiona Broome elmesélte, hogy évek óta abban a téves hitben élt, hogy Mandela már a ’80-as években meghalt a börtönben, sőt, még a temetését is fel tudta idézni. Mandela valóban életfogytig tartó szabadságvesztését töltötte 1964-tól, de 1990-ben szabadon engedték, ő lett a Dél-afrikai Köztársaság első elnöke, és csak 2013-ban hunyt el, 95 évesen. Viszont, amikor Broome elmondta a téves emlékét a nyilvánosság előtt, többen is jelentkeztek, akik szintén ezt hitték. Na, ugyanez van a Benny Hill Show-ban látható mellekkel is. Hogy az emlék globális, arra bizonyíték, hogy még a Redditen is foglalkoztak vele.

Az egyik felhasználó arról számol be, hogy gyerekkorában kifejezetten a „cicik” miatt nézték a műsort, de most mégsem talál ilyen jelenetet. A válaszadók közül többen is kiemelik, hogy

a Benny Hill Show-ban bikinis, fehérneműs lányok valóban voltak, de meztelenül mindig csak hátulról mutatták őket:

tehát csupasz fenék és némi melldomborulat látszott, de semmi más. Az egyik hozzászóló azt írja, hogy mellbimbót sosem mutattak. De van még egy érdekes dolog: szintén a hozzászólások közt eleveníti fel valaki a Benny Hill Down Under című 1977-es filmet, aminek VHS-kiadásán az IMDb szerint volt explicit meztelenség (sőt, állítólag ez az egyetlen Benny Hill-jelenet, amiben pőreség van). Egész pontosan a Benny Kelly, Son of Ned Kelly című szkeccsben, aminek a tévéváltozatából viszont kivágták a pucérkodást. Arról nincs infó, hogy ezt vetítették-e Magyarországon, és ha igen, melyik verzióban.

még több benny hill

10 tény a Benny Hill Show-ról, ami után biztos, hogy te is a Benny Hill-zenét fogod dúdolni!

Alfred Hawthorne Hill 1955-től 1989-ig vágta a vicces pofákat és stírölte a csajokat. Sosem derült ki, hogy a túl sok szexista poén vagy Mr. Bean miatt szüntették-e be a műsort.

Tovább

 

Az örökség

Már érintőlegesen írtunk róla, hogy Magyarországon a Szeszélyes évszakok részeként vetítették a Benny Hill Show-t, és Gálvölgyi János adta hangját a komikusnak. Sőt, maga Gálvölgyi is sokat merített a saját szkeccseihez Hilltől. Azt azonban kevesen tudják, hogy

tervben volt egy közös Benny Hill-Gálvölgyi János műsor,

ami végül nem valósult meg. Erről Gálvölgyi mesél Radnai Péter könyvében, A magyar televíziózás legendáiban. Miként kollégám idézi:

„Jöttek úgy levelek, hogy Gálvölgyi János, Magyar Televízió. Fogalmuk sem volt arról, hogy én esténként színész vagyok. Benny Hill-lel szemben én győztem, hiszen ő csak a tévéműsort csinálta egy életen át. Tehát ő nem lépett fel esténként, összehozott egy évben, azt hiszem, négy vagy öt show-t. Ezt onnan tudom, mert sikerült vele kapcsolatba kerülnöm. [...] fölmerült a Magyar Televízióban, hogy lenne egy közös műsorunk. Hát én ettől teljesen extázisba estem. Fel is vette a televízió a kapcsolatot vele, hogy akkor majd szeptemberben találkozunk Londonban vagy itt. Leültünk megdumálni, hogy mi legyen meg hogy legyen, és akkor húsvétkor fogta magát, és azt mondta, dehogy megyek én Budapestre, és meghalt.”

De mi lett a Benny Hill Show archívumával a komikus halála után? Meglepő, de kifejezetten tabunak számított Angliában. A műsor a ’70-es években 21 milliós nézettséget produkált,

a ’80-as évekre viszont bezuhant a nézettség, és sorozatos támadás is érte a show-t, miszerint megalázza a nőket és az etnikumokat:

szexista és politikailag nem korrekt. A mai napig nem tudni, hogy ezért, vagy a tetemes gyártási költség miatt kaszálták-e el, de valószínűleg mindez közrejátszott abban, hogy 1989. május 1-én került adásba az utolsó, 91. epizód. De van egy másik elmélet is, miszerint a sorozatot gyártó Thames Television ekkor már egy másik komikust preferált, nevezetesen Rowan Atkinsont, és őt akarták  előtérbe tolni. Atkinson valóban egyfajta konkurenciája volt Benny Hillnek, hiszen ő is néma, burleszk jelenetekben szerepelt Mr. Bean nevű figurájával. Hatalmas népszerűsége ellenére a Benny Hill Show sokáig tabunak számított Angliában: megszűnése után húsz évig egyáltalán nem ismételték a brit kábel- és műholdas csatornák. Végül 2021 novemberében került ismét adásba.

(via Reddit, Wikipedia, IMDb, PR Newswire)