10+1 érdekesség a Grincsről

Dr. Seuss egyik legismertebb figurája egy igazi rohadék, aki jól el akarja lopni a karácsonyt.

Dr. Seuss meséi nálunk nem annyira  ismertek, de Amerikában több nemzedék nőtt fel ezeken az egyszerű és fura történeteken. A bolondos figurák között az egyik leghíresebb a Grincs, a szőrös rondaság,  és mivel rosszul van mások örömétől, nemes egyszerűséggel ellopja a szomszédos Kifalva nyomi kis lakóinak karácsonyát. Persze ez egy mese, így a végére a Grincs is megjuhászodik. Íme néhány érdekesség a könyvről és leghíresebb feldolgozásairól.

1. Az eredeti könyv, a Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt? 1957-ben jelent meg, fekete-fehér rajzokkal, néhol kevés pirossal és rózsaszínnel. Chuck Jones legendás rajzfilmjében lett a Grincs zöld - az ötletet pedig a városszerte robogó, baromi ronda, zöld bérautók adták. Jones a világ egyik legnagyobb rajzfilmese, ő alkotta meg többek között a Prérifarkast és a Kengyelfutó Gyalogkakukkot, és a Tom és Jerry rajzfilmek groteszkebb korszakát is ő jegyzi.

2. A Grincs 53 éves - Dr. Seuss ennyi idősen írta a könyvet.

3. A rajzfilm mesélője Boris Karloff, aki a Universal 1931-es klasszikusában Frankenstein szörnyét alakította. Noha ez volt Mary Shelley regényének negyedik filmadaptációja, a lapos fejével és a nyakából kiálló kis fémdarabkákkal Carloff figurája azóta is meghatározza a szörnyeteg kinézetét.

4. A 2000-ben bemutatott filmet majdnem Tim Burton rendezte, a címszerepre Jack Nicholson és Eddie Murphy is esélyes volt. Végül Jim Carrey ölthette magára a zöld jelmezt.

5. Kifalva fura kis lakóit, a Kiket játszó színészeket koreográfusok tanították, hogyan mozogjanak és általában hogyan csináljanak bármit. Az akrobatamutatványok miatt számos Kit a Cirque de Soleil tagjai alakítottak.

6. Carrey napi három és fél órát szenvedett a sminkszobában: két és fél óráig tartott, amíg ráadták a Grincs jelmezt, majd ismét egy, amíg levették róla. Összesen 92 napot töltött benne és olyan borzasztóan kényelmetlen volt, hogy még tengerészgyalogosokkal is beszélt, akik módszereket mutattak neki, hogyan viselhetők el különböző kínzási formák.

7. Ron Howard, a film rendezője egy teljes forgatási napot Grincsnek öltözve vezényelt le.

8. Az 1939-es Óz, a csodák csodája óta nem volt filmben ennyi, teljesen elmaszkírozott szereplő.

9. 8200 karácsonyfadíszt, 52000 karácsonyi izzót és 2000 piros-fehér csíkos nyalókát használtak a forgatáson.

10. A könyv nálunk is megjelent, Tandori Dezső fordításában. Görcsnek keresztelte el a zöld rondaságot.

+1  A Reszkessetek betörők 2-ben Tim Curry gonosz portása pontosan ugyanúgy vigyorog, mint a Grincs!