13 dolog, amit jó eséllyel nem tudtál a Thelma és Louise-ról

Eredetileg Holly Hunter és Frances McDormand játszotta volna a két címszerepet, Brad Pittet pedig talán soha nem fedezik fel, ha Robert Downey Jr. egy kicsit magasabb.

1. Miközben a Thelma és Louise (1991) forgatókönyvét írta, Callie Khouri úgy képzelte el, hogy Holly Hunter alakítja majd Thelma szerepét, Louise pedig Frances McDormand lenne. A producerek nem haraptak az ötletre.

2. Eredetileg Michelle Pfeiffert és Jodie Fostert választották a főszerepekre, akik el is fogadták a felkérést, de az előkészítő munka olyan sokáig tartott, hogy más szerződéses kötelezettségeik miatt vissza kellett lépniük.

Forrás: Filmbox Extra

 

3. Goldie Hawn és Meryl Streep olyan jó barátnők voltak, hogy mindenképpen közös filmet szerettek volna készíteni, és ez volt az egyik forgatókönyv, amit lehetséges választásnak kínáltak fel nekik. Végül úgy döntöttek, hogy inkább a Jól áll neki a halálban (1992) szerepelnek, amit jól lehúztak a kritikusok – igaz, kapott egy Oscart a Legjobb vizuális effektusok kategóriában, és később kisebb kultfilm lett.

4. Elsőként Geena Davist választották ki Thelma Dickinson szerepére – igaz, ő eljátszott a gondolattal, hogy inkább az érettebb, józanabb Louise Sawyer t alakítsa. Ezt követően a producereknek olyan sokáig tartott találni valakit Louise szerepére, hogy Geena Davisnek alá kellett írnia egy szerződést, amely szerint bármelyik szerepet ráoszthatják, ha szükséges.

Forrás: Filmbox Extra

 

5. A közhiedelemmel ellentétben

nem ez az első film, amelyben valaki szelfit készít.

Korábban az Európai vakációban (1985) készítettek magukról képet a főszereplők.

6. Mielőtt Brad Pittre osztották volna J.D., a jóképű stoppos szerepét, először William Baldwin mellett döntöttek, ám ő visszalépett, mert felkérték a Lánglovagokban egy jóval nagyobb szerepre. George Clooney több meghallgatáson is részt vett, de minden alkalommal elutasították – állítólag ő komolyan meg is sértődött ezen, és nem volt hajlandó megnézni a filmet. Mark Ruffalo is volt a castingon, de a szerepet végül Robert Downey Jr. kapta meg. Erre most biztos felkaptad a fejed, kedves olvasó, de aztán az történt, hogy hamar kiderült, Downey nagyon alacsony a magas Geena Davishez képest. Végül maga Geena döntött Brad Pitt mellett, aki örök életére hálás lehet neki.

Forrás: Filmbox Extra

 

7. A nagyszerű Catherine Keener játszotta Hal Slocumb nyomozó (Harvey Keitel) feleségét, csakhogy ezt nem sokan láthatták. Egyetlen jelenete kimaradt a film végső verziójából, de a törölt jelenet megtalálható a 2003-ban megjelent Special Edition DVD-n.

Forrás: Filmbox Extra

 

8. Sir Ridley Scott rendszerint nagyon nyitott a szereplők és a stábtagok ötleteire a filmjeivel kapcsolatban, és ez esetben Susan Sarandon számos javaslatát használta fel a forgatás során. Sarandon ötlete volt az a rész, amikor Louise a cipőit műanyag zacskókba csomagolja, amikor a hétvégi kirándulására készül a hegyekben, az,

amikor Louise az ékszereit az öregember kalapjára cseréli,

és a jelenet, amikor Louise éjszaka megállítja az autót a sivatagban, és elmélyülten néz a csillagokra, miközben Thelma a kocsiban alszik. Ez utóbbi ötlet azzal is járt, hogy a stábnak fél éjszakába telt, amíg sikerült rendesen bevilágítani mindent.

Forrás: Filmbox Extra

 

9. A filmben összesen öt 1966-os Ford Thunderbirdöt használtak (el). Az egyik volt az ún. sztárjárgány, amiben a színészeket kívülről vették fel, volt egy kamerás kocsi, egy tartalék és két kaszkadőrkocsi.

10. Huszonnégy rendőrautót és három helikoptert használtak a film csúcspontján.

11. SPOILER! A híres végső jelenetet nem így tervezték először. Susan Sarandon karaktere az eredeti tervek szerint is meghalt volna, ám Thelmát

az utolsó pillanatban kilökte volna az autóból,

mielőtt az a szakadékba zuhan, ám Geena Davis végül kiharcolta karakterének is a szimbolikus halált. Merthogy a kép „megmerevedik”, miközben a Thunderbird a levegőben száll, a többit már mi képzeljük hozzá.

Forrás: Filmbox Extra

 

12. Az 1992-es Oscar-gálát két, egymással versengő film uralta. Susan Sarandont és Geena Davist is jelölték a legjobb színésznő kategóriában, de Jodie Foster vitte haza a díjat A bárányok hallgatnakért. Sir Ridley Scottot legjobb rendezőként jelölték, de a díjat Jonathan Demme kapta meg a Bárányokért. Callie Khourit a legjobb eredeti forgatókönyvért (Thelma és Louise) jutalmazták Oscar-díjjal, míg Ted Tally a legjobb adaptált forgatókönyvért (A bárányok hallgatnak) járó szobrot kapta meg.

Forrás: Filmbox Extra

 

13. Amikor a filmet bemutatták, az Assault of the Killer Bimbos című, 1988-as alacsony költségvetésű akcióvígjáték producerei majdnem beperelték a Thelma és Louise producereit, mert a cselekmény rendkívüli módon hasonlít az ő munkájukhoz. Ám meggondolták magukat, amikor rájöttek, mennyibe kerülne az ügyvédi költség. David DeCoteau, a Bimbos producere interjúkban kijelentette, hogy nyilvánvaló kapcsolat van a két film között, mondván: „A Thelma és Louise alkotói biztosan látták a Bimbost, és valamilyen módon, akár tudatosan, akár nem, de felhasználták annak elemeit. Egyszerűen túl sok az egyezés, egészen az autóig, amit vezetnek, még a karakterek neve is ugyanaz, akárcsak bizonyos cselekménypontokat. Nincsenek véletlenek."