13+1 érdekesség a zseniális A nevem Earlről

Régi kedvencünk a mihaszna csirkefogóból egy sorsjegy és egy autóbaleset hatására szorgos jótevővé váló Earl története, aki jóvá akarja tenni régi csibészségeit, az Earlt alakító Jason Lee pedig a legjobb arc a világon.

1. A sorozat showrunnere, ötletgazdája és forgatókönyvírója, Gregory Thomas Garcia  A nevem Earl (2005)  címszereplőjét, a lusta, naplopó, piti tolvaj Earlt mostohaapjáról mintázta, aki szintén hazug, csaló, kisstílű bajkeverő volt. Csakhogy Earllel ellentétben, aki egy sorsjegy hatására úgy dönt, jóvá tesz minden rosszat, amit valaha tett, a mostohaapja soha nem változtatott a viselkedésén. Maradt, amilyen volt.

2. Earl teljes neve Earl J. Hickey. A J betű a Jehoshaphatot jelöli, ami a bibliai Josafát angol megfelelője. Jason Lee csak a harmadik felkérésre vállalta el Earl szerepét – azért mondta többször is vissza a felkérést, mert, bár tetszett neki az alapötlet és a forgatókönyv, nem akart tévésorozatban dolgozni.

Forrás: Comedy Central

 

3. Egy interjúban Jason Lee elmesélte, hogy soha nem tetszett neki az a bajusz, amelyet Earlként kellett viselnie – fontos megjegyezni, hogy igazi, dús, nagy bajuszról van szó. Mindig nagyon várta az évad végét, mert akkor végre leborotválhatta. Úgy érezte, hogy nem tudja „jól” hordani a bajuszt, és ettől úgy néz ki, mint egy pornósztár.

4. A sorozat reklámkampányának részeként a premier előtt számos óriásplakátot helyeztek ki Earl képével és a listájának egy-egy elemével, amelyet a hirdetőtáblára nyomtattak. Például: „Csalással mentem át a hetedik osztályon – kétszer is.", „Elloptam egy féllábú lány autóját", „Halottnak tetettem magam, hogy szakítsak egy lánnyal", majd, egy „Sajnálom" felirattal zárták a reklámot.

Forrás: Comedy Central

 

5. A sorozat lelke valójában Randy (Ethan Suplee), Earl együgyű öccse, aki szerint az Egy gésa emlékiratai a valaha készült legrosszabb kungfu film, és aki a Napba bámulás megyei rekordját tartja. Randy mindig marhaságokat csinál, de egy nagy, aranyszívű mackó, Ethan Suplee – aki azóta igencsak kigyúrta magát - iszonyú munkát rakott a szerepbe, érdemes nézni, miket csinál a háttérben, amikor Earl a listájával bíbelődik. Randy halálosan szerelmes Catalinába (Nadine Velazquez), a latin-amerikai pincérnőbe, és ha összetörik a szívét, akkor a Time After Time-ot hallgatja Cindy Laupertől. Bill Suplee, aki Willie-t, a félszemű postást játssza, Ethan édesapja – és valójában nem félszemű.

6. A négy évadot megélő sorozatból kiderül, hogy Earl exnejének új pasija, Darnell "Rákos" Turner (Eddie Steeples) valójában egy Harry Monroe nevű elit kanadai bérgyilkos, aki az FBI tanúvédelmi programjának részeként költözött (a nem létező) Camdenbe, hogy új életet kezdjen. Valamivel később kiderül, miért is volt a tanúvédelmi programban: egy titkos ügynökség megbízásából meg kellett volna gyilkolnia egy kilencéves(!!!) szocialista diktátort, de amikor a fiú szomorúan mondta, hogy ő legalább tovább élhetett, mint az apja, képtelen volt meghúzni a ravaszt. Csakhogy a második évadban egy visszaemlékezésből kiderült, hogy már régebben is Camdenben élt a nagymamájával, és a rendőrség elkapta, amint marihuánát termesztett a lakásában.

Forrás: Comedy Central

 

7. Minden alkalommal, amikor Earlt lefényképezik, csukva van a szeme. Ez egy főhajtás a Forrest Gump (1994) előtt, ahol Forrest minden fényképén csukott szemmel látható.

8. A második évad Gúnyolódtam című epizódjában Earl megtanul gördeszkázni, úgy, hogy „le sem esik és a térdét sem horzsolja le”, majd látjuk hősünket elég bénácskán deszkázni. Jason Lee a színészkedés előtt profi gördeszkás volt a 80-as évek végén, a 90-es évek elején, igazi nagy név a szakmában, ahol Tony Hawkkal nyomta. Azóta is megvan a Stereo Skateboards nevű boltja, illetve ő a Girl és a Lakai Limited Footwear deszkás márkák társtulajdonosa. A Sonic Youth „100%” című videóklipjében is őt láthatjuk deszkázni még nagyon fiatalon. Lee egyébként évek óta visszavonult, elsősorban fotózással foglalkozik, és van egy étterme Kaliforniában, a Barley and Board.

9. A Burt Reynolds által alakított sztriptízbár tulajdonos Big Chubby annak a Little Chubbynak apja, akit a tavaly elhunyt Norm Macdonald  alakít. A sors iróniája, hogy Macdonald gyakran parodizálta Reynoldsot a Saturday Night Live-ban, és ugyanazokat a ruhákat használta, mint a paródiái ebben a műsorban.

10. A Joyt játszó Jaime Pressly -t rendszeresen összekeverik Margot Robbie-val, nyilván nem véletlenül.

Forrás: Comedy Central

 

11. Visszatérő poén, hogy Catalina indulatosan beszél spanyolul, pedig valójában a nézőkhöz szól kifejezetten udvariasan. Például amikor Joy-jal veszekszik, valójában ezt mondja: „Szeretnék köszönetet mondani a spanyol anyanyelvű nézőinknek, akik hűségesen ráhangolódnak a műsorra minden héten. És azoknak, akik nem latinók, szeretnék gratulálni egy második nyelv elsajátításához."

12. A sorozat rengeteg nagy névvel dicsekedhet vendégsztárként. Köztük van Giovanni Ribisi, Jon Favreau, Christine Taylor, Alyssa Milano, Juliette Lewis, Ben Foster, Tamala Jones, Michael Rapaport, Jenny McCarthy, Adam Goldberg, John Leguizamo, Sean Astin, Christian Slater, Judy Greer, Marlee Matlin és Timothy Olyphant. Utóbbi nagyon vicces félkopasz proliként, aki már 5 nővel feküdt le – valójában csak néggyel, de az egyikkel kétszer, így jön ki a matek.

Forrás: Comedy Central

 

13. A sorozat végére Earl a lista 277 eleméből legalább 95-öt teljesített – nem tudni, pontosan mennyit, mert volt, amikor mások is besegítettek –, viszont a lista is egyre bővült, hiszen többen is hozzáadták a maguk sérelmeit. Randy például többet is, amíg Earl kómában volt.

+1. Az egyik legnagyobb gonoszság a világon, ha egy óriási cliffhanger után még ki is teszik a "folytatjuk" feliratot – aztán mégsem folytatják. A nevem Earl is így járt a negyedik évad végén: épp kiderült, hogy Dodge apja Earl, majd az is, hogy Earl Jr. nem a Rákos gyereke, pedig eddig mindenki azt hitte. A sarokba szorított Joy talán épp megmagyarázná, mikor vége a sorozatnak.

Forrás: Comedy Central