15 dolog, amit nem tudtál a 40 éves szűzről

A kétezres évek egyik legjobb vígjátéka nélkül ma Steve Carell és Seth Rogen sem lenne akkora sztár. Pedig a stúdió többször is leállíttatta a forgatást.

1. A 40 éves szűz alapötlete Steve Carelltől származik, aki a pályája elején standuposként lépett fel Chicagóban, többek között Stephen Colberttel. Az egyik első saját sztorija egy olyan férfiről szólt, aki pókerezés közben megpróbál lépést tartani a többiekkel, mikor azok a szexuális élményeikkel licitálnak egymásra. Egy idő után annyira belegabalyodik a mondandójába, hogy kiderül, fogalma sincs, miről beszél. Miután a 40 éves szűz rendezője, Judd Apatow megkérdezte Carellt van-e valami jó filmötlete, ez egyből megtetszett neki. Végül együtt írták meg a forgatókönyvet, de Apatow ciki fiatalkori csajozós élményeit is felhasználták hozzá.

 



2. Egy rövid időre Steve Carell felesége, Nancy Carell is felbukkan a filmben. Ő az a szexuális tanácsadó, akihez Steve Carell viszi el az új barátnője kamasz lányát.

 

3. A főszerepet játszó színész felesége nem csak ennyivel járult hozzá a vígjátékhoz. A film egyik legjobb mellékszereplője Steve Carell főnöke, aki barátilag felajánlja, hogy segít elvenni a főszereplő szüzességét. Bár jófejnek szeretne tűnni, inkább halálra rémíti Andyt. A karakter eredetileg hímnemű lett volna, de miután Carell felesége beajánlotta a csapatnak Jane Lynch-et, teljesen új irányt vett ez a mellékszál.

 

4. A zavarbaejtő guatemalai szerelmesdal pedig, amit Jane Lynch Andynek énekel, egy spanyol szöveg, amire még a gimis spanyol órákról emlékezett. A szövege nagyjából annyit jelent, hogy “Amikor rendet teszek, nem találok semmit. Hová sietsz ennyire? Focimeccsre?”





5. Seth Rogen, aki akkor még csak egy közepesen ismert ifjú színész volt, később elmesélte, hogy Steve Carell rettegett attól, hogy a trágárságok miatt a stúdió megtorpedózza a filmet. Ezért készítettek a forgatókönyvből egy olyan verziót is, amiben egy csúnya szó sem hangzik el.



6. Bár két forgatókönyvük is volt, a filmben annyi tehetséges komikus játszik, hogy rengeteget improvizáltak forgatás közben.



7. Steve Carell többek között úgy készült a szerepre, hogy lefogyott 14 kilót. Judd Apatow nem teljesen értett ezzel egyet, mert szerinte sosem vezet jóra, ha a komikusok jól akarnak kinézni egy vígjátékban. Aztán rájött, hogy ha Steve Carell jó formában van, az megmagyarázza, hogy Andy nem azért szűz még, mert nem tetszik a nőknek, hanem azért, mert félénk és visszahúzódó típus.

 



8. Carell és Apatow több halom tudományos tanulmányt kapott a filmet gyártó Universal Studiótól, hogy viszonylag életszerűen ábrázolják, miért maradt szűzen a főszereplő. Ezekből azt olvasták ki, hogy a valódi 40 éves szüzek tényleg sokban hasonlítanak Andyre. “Miután sokáig nem jön össze nekik egy teljes kapcsolat, egy idő után feladják. Ez még mindig könnyebb, mint tovább erőlködni” - mondta Steve Carell.



9. Andy reménytelenül szerelmes munkatársát Paul Rudd játssza, akinek viszont híznia kellett a szerepéhez. Apatow szerint ugyanis az egyébként jóképű színész viccesebb, ha van egy kis pocakja. A stúdió viszont túl pufinak tartotta, ezért két napra leállították a filmet, és a színésznek addig koplalnia kellett. Az egyetlen jelenet, amiben még a kövérebb formájában látszik, az a rapid randis rész, ahol újra megpróbálja felszedni a régi barátnőjét, akivel két éve szakítottak. Korábban azért állították le a forgatást, mert az első felvételek láttán megijedt a stúdió vezetése. Úgy érezték, hogy Steve Carell olyan benne, mint egy sorozatgyilkos. Később néhány erről szóló poént bele is építettek a filmbe.

 

 

10. Apatow, aki rendezőként és producerként is jegyzi a filmet, elárulta, hogy az első vetítés alatt felvette a közönség reakcióit. Amikor aztán újravágták a filmet, ott rövidítettek rajta, ahol kevésbé nevettek, és azokból a jelenetekből került több a moziváltozatba, amiknél nagyobb hahotázás hallatszott. Itt több olyan jelenet elvérzett, ami szexszel és pornóval volt kapcsolatos. A közönség például nem rajongott Paul Rudd karakterének pornóválogatásáért sem, és azt sem díjazták, amikor az idős szomszédok lepedőakrobatikáztak.



11. Amikor elkészült, Steve Carell nyolcvanéves szülei is elmentek megnézni a filmet, amit a színész rettentő kínosnak élt meg. Ráadásul akkor már volt két gyereke, és a négyéves lánya sem igazán tudta hová tenni a filmet beharangozó óriásplakátokat, amiken az apja feltűnt.



12. Ez az első film, amiben Steve Carell csókolózik, pedig akkor már 15 éve játszott filmekben és már elmúlt 40 éves, mikor forgatták.

 



13. A 40 éves szűz abban is nagy szerepet játszott, hogy az Office amerikai verziója óriási siker lett. Az első évad után a producereket nagyon aggasztotta, hogy Carell karaktere túl kegyetlen és antipatikus. Miután megnézték a 40 éves szüzet, megtalálták a jó irányt, és olyan figurát faragtak belőle, aki teljesen agyament, de inkább fogalmatlan, mint gonosz, és néhány dologban tényleg nagyon jó.



14. A színészek érdekes előtanulmányokat végeztek forgatás előtt. Leslie Mann, aki a film elején egy buliból viszi haza részegen Steve Carell karakterét, egy nagy bulit csapott a barátnőivel, hogy a részegséget gyakorolja. Seth Rogen egy rapid randira ment el, ahol az egyik nő felismerte, és nagyon megsajnálta, hogy tehetséges ifjú színészként ilyen helyekre kell járnia csajozni.



15. A 40 éves szűz ihletett egy bollywoodi remake-et, amit 2011-ben mutattak be Naughty @ 40 címmel.

 





A gifek forrása: Giphy.com