20 éve röhögünk a Family Guyon!

A 20 év persze nem húsz évadot jelent, a nagy túlélő sorozatot kétszer is elkaszálták, de mindig visszamásztak az ablakon, nagyrészt Seth MacFarlane zsenialitásának köszönhetően.

A Family Guy első epizódját 1999. január 31-én sugározták, és a Griffin család a Rhode Island-i Quahogból azóta is velünk van, oly sokakat szórakoztatva, és oly sokakat megbotránkoztatva – amin viszont a sorozat atyja, Seth MacFarlane szórakozik remekül, aki Twitter üzenettel jelezte a világnak a kerek évfordulót.

"Hé, emberek a Family Guy 20 éve a mai napon indult el a Foxon. Több elkaszálás, számos időpontváltoztatás és Carol Burnett büntetőpere után valahogy még mindig létezünk. Emelem poharam a még mindig létezésre!"

Merthogy a Family Guy döcögősen indult. Igaz, a show, amit a Fox A Simpson család és az X-akták között vetített, jó értékeléseket kapott, de rengeteg kritikát is. Nyers viccei miatt számos konzervatív szervezet szállt rá, a Parents Television Council nevű médiafigyelő civilszervezet minden héten feljelentette. Talán ezért tette másik időpontra a csatorna a sorozatot a második évadra, és a nézettség rögtön visszaesett, annyira, hogy a Fox az évad végén el is kaszálta, ráadásul úgy, hogy az utolsó, már kész epizódot le sem vetítették. Ám Seth MacFarlane nem adta fel, addig lobbizott a remek értékelésre és a rajongói visszajelzésekre hivatkozva, míg el nem érte, hogy pár hónapra rá a csatorna bejelentette, hogy mégis megrendelik a harmadik évadot. A kalandnak azonban még itt sem volt vége.

A sorozatot ugyanis többszöri újbóli időpontváltás után a harmadik évad végén is elkaszálták, az ismétlések viszont, amikre a Cartoon Network vette meg szinte ingyért a jogokat, elképesztő számokat produkáltak, akárcsak a DVD eladások. Ezen aztán a Foxnál is elgondolkodtak, de elég sokáig, mert csak 2005-re rendelték be a negyedik évadot, a siker azóta töretlen. Még akkor is, ha nem álltak le a támadások, amiket a Family Guy sokszor maga provokált ki vitriolos humorával, és nem szűntek meg a személyiségi jogi és plágium perek sem. Amiket a bíróság rendszerint azzal söpör le az asztalról, hogy ez PARÓDIA!  MacFarlane pedig azóta két másik sorozatot is indított, az Amerikai fatert és a Family Guy spin-off Cleveland Show-t, amit viszont véglegesen elkaszáltak a rossz nézettség miatt – és nem is kár érte.

A szeptemberben Amerikában már a 17. évadját kezdő – nálunk a Comedy Centrálon a 16. ért véget –Family Guyban a „hangzseni” MacFarlane három főszereplő, Peter, Brian és Stewie Griffin hangját adja, de ő szólaltatja meg Glenn Quagmire-t, a híradós Tom Tuckert és Lois apját, a milliárdos Carter Pewterschmidtet is. Ezt az egyébként nagyszerű magyar szinkron képtelen volt így reprodukálni, így Peternek Kerekes József, Briannek Schnell Ádám, Stewie-nak pedig Dolmány Attila kölcsönzi a hangját, azért róluk is emlékezzünk meg.