40 éves lett Bödőcs Tibor, „a 21. századi Hofi”

Kerek születésnapja alkalmából nevessünk együtt a Karinthy-gyűrűs magyar humorista rekeszizom-szaggató régi Fábry Showder-es felvételén, és a Showder Klubbal való szakítása óta már önállóan felépített estjein!

Napra pontosan 40 éve, 1982. december 11-én született Bödőcs Tibor Karinthy-gyűrűs magyar humorista, aki pár éve már nemcsak Hofi Gézával vetekedő népszerűségnek örvendő „nagy nevettető”, de bestseller író is (nem csoda, hogy idén nyáron egy kisebb közéleti purparlé is kirobbant, amikor a Forbes magazin őt hozta ki a legtöbb pénzt zsebre vágó hazai stand uposnak).

Forrás: Comedy Central

 

Bödőcsről köztudott, hogy Búcsúszentlászlón töltötte gyermekkorát, hiszen némi túlzással a kis Zala megyei falu összes lakosa meg volt már említve a humorista önálló estjein. Bödőcs saját bevallása szerint eredetileg színész szeretett volna lenni, de végül magyartanárnak tanult.  2004-ben csatlakozott a híres-neves Dumaszínházhoz, és még abban az évben állandó kerettagja lett a nagy múltra visszatekintő Rádiókabarénak.

Az országos ismertséget (vagy ahogy mondani szokás: „a nagy áttörést”) a 2005-ös Esti Showder-béli, emlékezetes szereplése hozta meg a számára. Ekkoriban ugyanis a műsort gyártó Kovács Kristóf cége, a Primetime egy új esti show-t kívánt indítani, kizárólag stand uposokkal. Ennek a produkciónak a „kísérleti adása” Showder Klub néven már Fábry Sándor műsorában is benne volt önálló show-elemként (a Dizájn Centerhez hasonlóan).

 

 

Az RTL Klub 2008. április 7-től már önálló műsorként sugározta a Symbol Budapest étteremben forgatott Showder Klubot. A műsor országos siker lett, és többnyire jól is szerepelt a nézettségi versenyben – ha nem így lett volna, ma egészen biztosan nem vetítené az RTL Kettő. A jó viccekről a Dumaszínház és a Stand up comedy Humortársulat tagjai (Bödőcs mellett többek között Kőhalmi Zoltán, Kovács András Péter, Kiss Ádám, Dombóvári István és Janklovics Péter) gondoskodtak.

2012-ben azonban Bödőcs sokakat meglepve kilépett a Showder Klubból.

Váratlan döntését az Indexnek adott interjújában leginkább azzal indokolta, hogy kevés igazán jó humorista van Magyarországon. Szerinte felhígult a szakma, és mivel vannak páran, akikkel nem akar közösen humorpetárdákat durrogtatni, inkább szólókarrierbe kezd:

Vannak titkos favoritjaim, vannak, akiken csodálkozom, hogy ki mernek állni, de főleg a saját szövegemmel foglalkozom, elég gondom van azzal is. (...) Nem a többiek színvonala fájt nekem, elsősorban, hanem inkább a sajátomért aggódom. (...) Minden szereplő saját magáért felel, és minden embert ítéljünk meg saját maga teljesítménye alapján. Viszont az igazságtalan, amikor engem összemosnak olyanokkal, akikkel nem értek egyet.

Azóta az országos turnéit és fellépéseit ő maga szervezi, a Dumaszínházban már évek óta csak vendégművészként haknizik. Önálló estjei évek óta igen sikeresek, mivel Bödőcsnek az a meggyőződése, hogy

a humorban nincs tabu, minden és mindenki kritizálható, és aki ezt nem bírja, annak önmagával van gondja.

 

Az önálló estjeiből videóváltozatokat is készít, melyeket a Comedy Central rendszeresen a műsorára tűz. De a rajongói legnagyobb örömére a hivatalos Bödőcs Tibor YouTube-csatornára is felkerült már nem egy az alábbiak közül, teljes terjedelemben:

 

 

2016-ban Bödőcs Tibor nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy külföldön is megcsillantja a Magyarországon világhírű humorát. Igaz, ezzel a haknival egyelőre csak „a második legnagyobb magyarlakta városig”, Londonig jutott el. Viszont feltalálta a „stand-up road movie-t”, amit nemcsak a Comedy Central csatorna mutatott be a hazai tévénézőknek, de legálisan elérhető a humorista saját YouTube-csatornáján is.

 

 

Bödőcs vicceit azért szeretik nagyon sokan, mert vígan megfér a spontánnak tűnő (valójában profin kiérlelt) anekdotáiban egymás mellett a hazai közélet és politika, a történelem és a kultúra. A „bödőcsizmusnak” ugyanis egyaránt része a humorista kedvenc szépírója, Bohumil Hrabal és az egyetemes filmművészet Tarr Bélától kezdve Tarantinóig, mint a búcsúszentlászlói kocsmafilozófusok és a napjukat „kőműves Actimellel” kezdő melósok való életből ellesett, rekeszizom-szaggató aranyköpései. Ráadásul Bödőcs nemcsak szóban, írásban is vicces: 2017-es prózaparódiája, az Addig se iszik és a 2019-es könyve, a Meg se kínáltak több tízezer példányban kelt el, a tavaly megjelent szatírája, a Mulat a Manézs pedig a PORT.hu kritikusa szerint 

annyira mar, hogy lúgosítani kell utána!

Remélhetőleg még legalább 40 újabb évig nevethetünk a poénjain.