5 sztár, aki a Golden Globe-díja után nem kapott Oscart

Edward Norton mellett Sigourney Weavernek és Tom Cruise-nak is csak az Aranyglóbusz jött eddig össze. Rendhagyó tévéajánló.

A hagyományosan mindig év elején átadott Aranyglóbusz-díjakat ma már sokan úgy emlegetik, mint „az Oscar előszobája”: aki megkapja, biztos lehet benne, hogy pár héttel később a Filmakadémia is díjazni fogja. Egy Golden Globe azonban korántsem jelent automatikus Oscart – össze is szedtünk öt olyan sztárt, akinek csak a kisebb presztízst jelentő díj jött össze eddig, az Oscar egyelőre nem.

Hétfő: A nyolcadik utas: a Halál

Tudta a kedves olvasó, hogy Sigourney Weaver 1987-ben Golden Globe-ra és az Oscar-díjra esélyes volt A bolygó neve: Halál főszereplőjeként? Végül egyik díj sem jött neki össze, de 1989-ben két filmért is megkapta az Aranyglóbuszt: a Dolgozó lány mellékszerepéért és a Gorillák a ködben főszerepéért díjazták. Ugyanezekben a kategóriákban versenyzett nem sokkal később az Oscar-gálán is, ám ott végül nem sikerült dupláznia.

A héten a színésznő egyik örök klasszikusát, az 1979-es Nyolcadik utast csíphetjük el a tévében. Bár az Alien franchise nyitódarabja mai szemmel nézve talán már kicsit vontatott, de a szürrealista svájci művész, H. R. Giger űrhajófolyosókon bujkáló szörnyetegében a mai napig van valami zsigerileg félelmetes. Nagy kár, hogy a Nyolcadik utas rendezője, Ridley Scott végül saját maga ásta meg a brand sírját azzal, hogy az Alien: Covenant nem a Fox stúdió elvárásai szerint teljesített a mozikban, elvérzett a szuperhősfilmek és Star Wars-folytatások áradatával szemben. 

Kedd: Egy becsületbeli ügy

Tom Cruise az 1989-es Született július 4-énért, az 1996-os Jerry Maguire-ért és az 1999-es Magnóliáért is bezsebelt egy-egy Golden Globe-ot, és bár mindhárom filmmel esélyes volt az Oscarra, végül egyik alkalommal sem ítélte neki oda a Filmakadémia az aranyszobrokat.

Az Egy becsületbeli ügy Cruise 1992-es kultfilmje, aminek általában bérelt helye van a sztár tíz legjobb alkotását felsoroló toplistás cikkekben. A történet itt egy szövevényes tárgyalótermi krimi, amiben Tom Cruise és Demi Moore egy guantanamoi amerikai haditengerészeti bázison történt gyilkosság részleteit próbálják kideríteni, ám ennek a felettesük, Jessep ezredes (Jack Nicholson) a legkevésbé sem örül.

Szerda: Virsliparti

Edward Norton esetében is egy tárgyalótermi krimi, az 1996-os Legbelső félelem hozta meg a nagy áttörést és a világhírt, nem csoda, hogy Golden Globe-ot kapott érte. Az Oscar-díj azonban már nem jött össze 1997-ben, hiába alakította kiválóan a gyilkossággal vádolt fiút a sztárügyvéd Richard Gere oldalán.

És mintha a Hulk bukása óta lejtmenetbe került volna a karrierje is: láthattuk ugyan az utóbbi években többek között a Holdfény királyságban, a Grand Budeapest Hotelben és a Birdmanben is, de egyik film sem azért volt emlékezetes, mert ő vitte volna a hátán az egész produkciót. Legutóbb 2016 hallhatták Edward Norton hangját a nézők: a Virsliparti című, viccesen bizarr Steth Rogen-animációban ő volt a dagi Sammy Bagel Jr.-nak az eredeti hangja.

Csütörtök: A pokol konyhája

Az ember nem is gondolná, hogy a 67 éves Ed Harrisnek sincs még Oscar-díja, pedig a Truman Show mellékszerepéért megkaphatta volna, hiszen 1999-ben ugyanez a film egy Aranyglóbuszt hozott neki (a második Golden Globe-ját a 2012-es Versenyben az elnökségért című tévéfilmért kapta).

Ed Harrist ezen a héten A pokol konyhájában láthatjuk, amiben Gary Oldmannel együtt alakított egy olyan maffiózó testvérpárt, akik felkarolták rég nem látott barátjukat (Sean Penn), nem is sejtve, hogy az már a rendőrség beépített embere. Az 1990-es krimi igazi sztárparádét vonultat fel: Ed Harris, Gary Oldman és Sean Penn mellett láthatjuk benne Robin Wrightot, John Turturrót és John C. Reillyt is!

Péntek: Én, Pán Péter

Johnny Depp a 2007-es Sweeney Toddért kapott Golden Globe-ot, de hiába énekelte végig Tim Burton horrormusicaljét csak egy Oscar-jelölésre méltatta az Amerikai Filmakadémia – és az aranyszobrot azóta sem kapta meg.

A 2005-ös Én, Pán Péterben Depp az ismert skót színpadi szerzőt, Pán Péter megalkotóját, James Matthew Barrie-t alakítja. Az író a történet folyamán összebarátkozik négy árva fiúval és az édesanyjukkal (Kate Winslet), kivételes képzelőereje vitorlás hajóvá változtatja a domboldalt, az egyszerű botból óriási kard lesz, a levegőbe eregetett sárkány elvarázsolt tündérként lebeg – így válnak az „elveszett fiúk” annak a Sohaországnak a részévé, ami végül 1904-ben színdarabként (később pedig regényként, meseként és mozifilmként) lett a popkultúra része.