5 sztár, akinek ha meggebedsz, sem tudod a nevét, pedig rengetegszer láttad már őket

Íme az Alien 4, a Robin Hood és a '90-es évek többi kultfilmjének markáns arcú szereplői.

Hétfőnként jelentkező heti tévéműsor-ajánlónk ismét újabb listás cikk. Legutóbbi, 5 híres színész, akinek akkor sem tudnád a nevét, ha megkínoznának! című összeállításunk igen nagy sikert aratott, összeszedtük újabb öt markáns arcú sztárt, akiket rengeteg filmben és sorozatban láttunk már, de a nevükre legfeljebb csak a fanatikus rajongók emlékezhetnek.

Hétfő: Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!

Frances Bay neve bizonyára ismeretlen a Port olvasói számára – kivéve persze a legelvetemültebb sorozatrajongókat. A 2011-ben, 92 évesen elhunyt kanadai színésznőt ugyanis számos tévés produkcióban és mozifilmben láthattuk: mivel a hollywoodi karrierje csak a '70-es években indult be (előtte inkább rádiójátékokban szerepelt), szinte mindig különc, idős hölgyeket alakított.

Az X-aktákban például szellemeket látott, de olyan közönségkedvenc alkotásokban is feltűnt, mint a T.J. Hooker, a Karate Kid, az Ikrek, a Mesék a kriptából és a Váratlan utazás. Ő volt David Lynch egyik kedvenc színésze: szerepelt a Veszett a világban, a Kék bársonyban, a Twin Peaks sorozatban és az 1992-es mozifilmben, a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!-ben is (az utóbbi kettőben Mrs. Tremondot alakította).

Kedd: X-akták

Vincent Schiavelli nem kifejezetten az a színész, akinek a sztárallűrjeitől lett volna hangos a bulvársajtó az elmúlt évtizedekben – mégis mindenkinek beugrik, ha meglátja a fotóját, hogy ki is ő, és mennyi mindenben szerepelt. Az olasz-amerikai színész arca egy ritka genetikai betegség, a Marfan-szindróma miatt lett ennyire jellegzetes, ám ő szerencsére előnyt tudott kovácsolni abból, hogy megnyúlt a feje, kuszák a fogai és ijesztően táskásak a szemei, mivel száznál is több horrorfilmben, vígjátékban és tévésorozatban szerepelt egészen a 2005-ös haláláig.

Schiavelli a betegsége miatt sajnos már 57 évesen elhunyt, de így is elég impozáns a filmográfiája, hiszen olyan alkotásokban játszott különcöket és őrülteket, mint a Száll a kakukk fészkére, a Ghost, a Mesék a kriptából, a Star Trek: Az új nemzedék,  Buckaroo Banzai avagy Nyomul a nyolcadik dimenzió és az Amadeus. Egyik legemlékezetesebb alakítását az X-akták Humbug című epizódjában nyújtotta: ő volt az a torzszülött a vándorcirkuszosok belterjes közösségében, akinek a hasához nőtt, gonosz kis ikertestvére éjjelente gyilkolászni indult.

Szerda: Monk - Flúgos nyomozó

Dan Hedaya, ahogy mondani szokás, volt már minden, csak akasztott ember nem. Addams család, Buckaroo Banzai, Kommandó, Alkonyzóna, Maverick, Alien 4, Nixon, Spinédzserek, Diszkópatkányok, Shaft, Mulholland Drive, Közönséges bűnözők – napestig lehetne sorolni a jobbnál jobb filmeket, amelyekben feltűnt ez a jellegzetesen bozontos szemöldökű, New York-i színész!

A 77 éves Hedaya a '70-es évek óta aktív, és a mozifilmek mellett számos tévésorozatban is vendégszerepelt. Láthattuk többek között a Kojakban és a Miami Vice-ban, a Monkban pedig a címbéli flúgos nyomozó apját alakította.

Csütörtök: Deadwood

Marshall Bell nélkül is elképzelhetetlenek voltak a '80-as és a '90-es évek mozifilmjei és tévésorozatai: láthattuk többek között a Rémálom az Elm utcában 2-ben, az Állj mellém!-ben, az Ikrekben, az X-aktákban, a Mesék a kriptából-ban, a Dick Tracyben és a Csillagközi invázióban. A két legemlékezetesebb szerepe viszont a Total Recallban és a vasárnapi Disney-matinéban levetített Suli című sorozatban volt!

Előbbiben ő alakította a marsi ellenállás vezérét, a mutáns Kuatót, utóbbiban pedig a folyton morgó, cinikus tanárt, Mr. Fanchert. A 75 éves színész szerencsére az ezredforduló után sem tűnt el a süllyesztőben: ő alakította például Magistrate Claggettet az HBO kultikus westernsorozatában, a Deadwoodban.

Péntek: Robin Hood, a tolvajok fejedelme

Ki is volt az a csontos arcú, eszelős tekintetű, hosszú hajú fickó, aki mindig a gonoszt alakította gyerekkorunk legemlékezetesebb blockbustereiben? Hát persze, hogy Michael Wincott, aki nélkül nem is létezhetett kultfilm a '90-es években!

Ő volt Top Dollar a Hollóban, a félszemű Rochefort gróf a Charlie Sheen-féle Három testőrben és a kalózvezér az Alien 4-ben. És persze a nottinghami bíró jobbkeze, Guy of Gisborne minden idők legjobb kalandfilmjében, a Kevin Costner főszereplésével leforgatott, 1991-es Robin Hoodban. Wincott idén töltötte be a hatvanat, jellegzetes fizimiskáját legutóbb a Ghost in the Shellben láthattuk.