5 szuper film, amit eretnekség nem megnézni a héten!

Az ördög ügyvédje! A bárányok hallgatnak! Eredet! Ismét is a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek 100-as toplistájából válogattunk a heti tévéajánlónkhoz.

Hétfő: Véres gyémánt

Bár elsőre akciódús kalandfilmnek tűnhet, Leonardo DiCaprio 2006-os Véres gyémántja inkább egy látványos figyelemfelhívás és segélykiáltás volt már 13 évvel ezelőtt is a sztártól, hogy fontos a környezetvédelem, és nem jó, hogy a nyugati fogyasztói társadalomban megvásárolt gyémánt eljegyzési gyűrűkhöz embertelen körülmények között dolgoztatott, vagy épp polgárháborúkban meggyilkolt emberek vére és verejtéke tapad.

Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától, és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez a kincsről, és Mady Bowen (Jennifer Connelly) újságírónő közvetítésével Solomon mellé szegődik abban a reményben, hogy a kincs sikeres értékesítésével ő is jól jár és végre elhagyhatja Afrikát. A két ember sorsa végzetesen összefonódik az életveszélyes vállalkozás során. A Véres gyémánt jelenleg a 78. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Kedd: Eredet

Folytassuk a sort egy újabb Leonardo DiCaprio-filmmel! 2010-ben Christopher Nolan Eredete legalább olyan ütős sci-fi volt a maga „világ a világban”-koncepciójával, mint 1999-ben Keanu Reeves és a Wachowski testvérek Mátrix-trilógiája!

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álomfázisba jut, ő belopózik az elméjébe, és hozzáfér a legtitkosabb információkhoz is. Saito (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos, Maurice Fisher (Pete Postlethwaite) tudatalattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. Legjobb emberét, Arthurt (Joseph Gordon-Lewitt) bízza meg a csapat összeállításával. Az Eredet jelenleg a 30. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: Az ördög ügyvédje

És ha már Keanu Reeves: a héten levetítik 1997-es kultfilmjét, a démoni hatású, egyedi ínyencséget, Az ördög ügyvédjét, amiben a Bill és Ted 1-2 és a Holtpont sztárja egy sikeres védőügyvédet alakít, aki még egyetlen pert sem veszített, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a magánéletében is szerencsés. Ám semmi sem tart örökké...

Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja, és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére, és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével New Yorkba utazik, ahol hamarosan megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal is. A nagyravágyó Kevin nem bír ellenállni a kísértésnek, és elfogadja Milton ragyogó ajánlatát. Új főnöke életmódja, hatalma és a körülötte lebegő érzéki női figurák kibillentik egyensúlyából. Azonban amikor sztárügyvédként belekóstol a hatalomba, valami megváltozik benne... Az ördög ügyvédje jelenleg a 33. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: A bárányok hallgatnak

Gyakran emlegetett közhely, hogy a magyar szinkron sokszor jobb, mint a külföldi színészek eredeti hangja. Mint minden közhely, ez is igaz valahol: a 2015-ben elhunyt Sinkó László mindenképpen kiváló munkát végzett, amikor ő volt Hannibal Lecter magyar hangja A bárányok hallgatnakban (és persze sok más Anthony Hopkins-filmben is).

Dr. Hannibal „Kannibál” Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling különleges ügynök kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nem csak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek nincs könnyű dolga. A bárányok hallgatnak jelenleg a 76. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Az oroszlánkirály

Aki nem pityergett még egyszer sem a Disney 1994-es oroszlános meséjén, annak kőből van a szíve! Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Szimba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Szimba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését...

Szimba gonosz nagybátyja, a hiénákkal szövetkező Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, és tudja, hogy ha a kis utód nem áll az útjában, Mufasa halála után az ő fejére kerül majd a korona. Zordon ármánykodásának köszönhetően a kis Szimba életveszélyes helyzetbe kerül: a kiszáradt folyómederben egy megvadult bivalycsorda előtt találja magát, és csak édesapja önfeláldozó bátorságának köszönhetően éli túl a helyzetet. Apja azonban már nem tud kitérni a csorda elől, amely halálra tapossa. Zordon azonnal magához ragadja a hatalmat, a kis oroszlán pedig bánatában világgá megy. Útja során új, vidám és vicces barátokra lel, veszélyes és boldog kalandok várnak rá. Amikor életerős hím oroszlánná érik, elhatározza, hogy bosszút áll apja gyilkosán, és visszaszerzi a trónt, hogy apja szellemében ő legyen az új Oroszlánkirály... Az oroszlánkirály jelenleg a 62. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.