7 hiba, amelyet minden kórházas sorozatban megtalálsz

Jobb, ha az újraélesztést nem a kedvenc szériánkból tanuljuk meg.

Tudjuk, hogy a valóságban az egészségügyi szolgáltatóknak szigorú szakmai kódexet kell követniük. Éppen ezért inkább csak a tévében fordulhat elő olyan, hogy egy kórház összes dolgozója az orvosi pihenőszobákban éli a szerelmi életét. A felsorolt listából most már biztosra tudhatod, hogy nem kell mindent elhinni, amit látsz, ha kipörgeted a Vészhelyzetet és társait.

Bár olyan lenne az életmentés, mint a tévében

A Dél-kaliforniai Egyetem 2015-ös tanulmánya szerint a Doktor House és A Grace klinika epizódjait átvizsgálva, az újraélesztések 70%-a sikeresnek bizonyult. Sajnos a valóságban már nem így jön ki a matek.  

Egy 2020-as dél-koreai kutatásban 6000 újraélesztésben részesülő kórházi beteg adatait vizsgálták meg, és kiderült, hogy csupán a 12%-uk élte túl a beavatkozást, majd mehetett haza később.

A CDC adatai szerint, akiknek kórházon kívül áll meg a szívük, körülbelül 90%-uk meghal, de az első néhány percben történő elsősegélynyújtás akár meg is háromszorozhatja a túlélési esélyüket. Ezért is fontos, hogy az automata defibrillátorok (AED) széles körben elérhetőek legyenek.

Az orvosi műsorokban figyelmen kívül hagyják azt is, hogy egy újraélesztés során rengeteg feltételnek teljesülnie kell: például nem mindegy, milyen magasan van az ágy, de a kompressziót végző személy elhelyezkedésén is sok múlik. Továbbá pedig, ha a beteg nem kemény felületen fekszik, akkor érdemes valamiféle deszkát aláhelyezni, mivel a matrac befolyásolhatja a nyomások hatékonyságát.

A sorozatbeli orvosok legalább megússzák a papírmunkát 

Tévhit azt gondolni, hogy a dokiknak csak az életmentés a feladatuk. Szerte a világon sokan örülnének, ha az unalmas dokumentumok töltögetésével nem kellene foglalkozniuk. Különböző tanulmányokból kiderült, hogy egyes orvosok akár a munkaidejük felét is adminisztratív feladatokkal tölthetik, hiszen a kórlapok áttekintése és kitöltése, a gyógyszertárakkal való kapcsolattartás, valamint a zárójelentések kiadása – mind időbe telik.

Nem mindenkinek van annyi ideje, mint Meredith Greynek

A Grace klinika főkaraktere lelkiismeretes orvosként rengeteg időt tölt a betegei ágyánál, valamint a családtagokkal is folyamatosan kommunikál. Nos, a helyzet az, hogy a televízió nem mutatja be a kórházi személyzet minden tagját, aki a rutinellátást végzi, az életfunkciók ellenőrzésétől a gyógyszerek beadásáig. 

A Journal of Hospital Medicine című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint az orvosok átlagosan 7,31 percet töltenek egy-egy beteg ágya mellett a vizitek során.

A rekordgyors diagnózisnak sokan örülnének 

Legyünk őszinték, hogy a valóságban sokszor évekbe telik, mire egy-egy betegséget diagnosztizálnak a doktorok. Ez különösen igaz, amikor autoimmun problémáról van szó. Ennek oka, hogy zavaros és egymással össze nem függő tünetek jelentkeznek.

A páciensek belekerülhetnek abba, amelyet mi „diagnosztikai odüsszeiának” nevezünk. Éveket tölthetnek azzal, hogy orvostól orvosig járnak, és nem kapnak választ a kérdéseikre. A betegek kezdik elveszíteni a reményt, amíg végül, ha szerencséjük van, az állapotukat jól ismerő szakemberhez irányítják őket

nyilatkozta korábban Dr. Anne Pariser belgyógyász egy amerikai lapnak. 

A szülés is másképp megy a tévéműsorokban

A valóságban nem születik meg azonnal a baba, miután az anyánál elfolyik a magzatvíz. Inkább órák, de akár napok is eltelhetnek a vajúdásig. A kórházas sorozatokban a szülés általában mindig egy gyors és rövid történet.

Nem lehet csak úgy ugrálni a specializációk között

Neurológia vagy inkább a szívsebészet? A legnépszerűbb szériákban a fiatal rezidensek több szakterületbe is belekóstolnak, és természetesnek tűnik, ha egyik napról a másikra váltanak. Ez Európában és az Egyesült Államokban sem ilyen egyszerű.

A szakterület kiválasztása hosszadalmas, összetett és néha versenyszerű folyamat, amely magában foglal egy számítógépes jelentkezési rendszert, sok utazgatást és interjúkat

magyarázta Dr. Richard Beddingfield aneszteziológus a brit Szent György Egyetem egyik cikkében. 

Ennyi romantikus dráma a világon talán nem is létezik

Teljesen normális a kórházi szériák esetében, hogy az orvosok a munkahelyükön esnek szerelembe, megházasodnak, majd szakítanak, és kezdődik újra a körforgás.

Még furcsább világunk lenne, ha a dokik tényleg egy többórás műtét közben ráérnének arra is, hogy az exükkel vagy a főnökükkel veszekedjenek.

Ezt a kórházi sorozatot tartják a leghitelesebbnek a szakértők

A Collider arról számolt be, hogy az orvosok véleménye alapján a Dokik című 2001-es sitcom adja a leghitelesebb képet az egészségügy világáról. 

A történet szerint Dr. John 'J.D.' Dorian (Zach Braff) úgy érzi, négyévnyi tanulás után mindenre felkészült, ami a kórházban érheti. A medikus azonban gyorsan szembesül azzal, hogy rengeteg meglepetés várja új munkahelyén, ahová legjobb barátjával, Christopher Duncan Turkkel (Donald Faison) érkezik.

A Dokik sikerességét mutatja, hogy a 2000-es években 2 Emmy-díjat is nyert.

Forrás: sgu.edu és ro.co