7 hihetetlen, de igaz tény a Sharknadóról

Eredetileg Steve Guttenberg lett volna a főszereplő, és bármilyen furcsán is hangzik, de egyszer tényleg felkapott egy cápát egy tornádó.

1. Hihetetlen, de tényleg előfordul, hogy egy cápát felkap a vihar

A Sharknado - Cápavihar egy 2013-ban óriási médiavisszhanggal debütáló, azóta kultikus státuszba emelkedett B-film volt, ami tényleg arról szólt, amit a címe is sugallt:

a Csendes-óceán vizét felkavaró gigatornádó cápák ezreit zúdítja Los Angeles utcáira, ahol hamarosan elszabadul a pokol!

A fizika törvényszerűségeit meghazudtoló, blőd sztorit később maga az élet ismételte meg, amikor 2017 márciusában a Debbie nevű ciklon Ausztrália partjainál pusztított. Egy szerencsétlen bikacápát ugyanis tényleg felkapott a vihar, megpörgette a levegőben, és egyenesen Ayr városába dobta, ahol az út közepén landolt.

 

2. Tévéfilmnek készült, de moziban is bemutatták

A Sharknado a direkt gagyi filmekben utazó The Asylum stúdió boszorkánykonyháján készült, és az a Syfy csatorna mutatta be, ahol köztudomásúan nem a garbós filmesztétáknak sugároznak műsorokat.  Az ünnepélyes tévépremier 2013. július 11-én volt, de egy különleges éjféli vetítés keretében néhány moziban is bemutatták a Regal Cinemas és a Fathom Events közreműködésével: ez a 200 vetítés összesen 200 000 dolláros bevételt termelt.

Forrás: Paramount Network

 

3. Egy bolond százat csinál

A film gyártási költsége mindössze 2 millió dollár volt, és utóbb bőségesen behozta az árát, mivel rengeteg pólót, táskát, posztert, sőt, bólogatós Funko-figurát is el lehetett adni a Sharknado branddel. Nem csoda, hogy a szél hátán közlekedő cápák számos folytatásban visszatértek: 2014-ben elkészült a Sharknado 2. - A második harapás, ezt követte 2015-ben a Sharknado 3. - A végső harapás, 2016-ban a Sharknado 4: Az ébredő erő, 2017-ben a Sharknado 5: A nagy rajzás, 2018-ban pedig a Sharknado 6: Az utolsó Sharknado - Végre vége. De a franchise jó pár spin offot is kapott azóta (Lavalantula, 2025 Armageddon),

az olyan szemérmetlen és idétlen koppintásokról már nem is beszélve, mint  a Homokcápák, a Kétfejű cápa vagy a Sky Sharks.

 

4. Eredetileg Steve Guttenberg lett volna a főszereplő

A Rendőrakadémia-filmek sztárjának, Steve Guttenbergnek is felajánlották a várost ellepő cápák ellen hadakozó Fin Shepard szerepét, ám ő visszautasította, így végül Ian Zieringgel készült el a film. Persze amikor már kultikus siker lett a Sharknadóból, Guttenberg nagyon megbánta a dolgot, és hogy ne maradjon ki a jóból, elvállalta a főszerepet egy másik őrült Syfy-produkcióban, a 2015-ös Lavalantulában, amiben óriási tűzokádó tarantula pókok támadtak Los Angeles lakosaira – ez azonban már közel sem szólt akkorát, mint a Sharknado.

Forrás: RTL

 

5. Tara Reid is majdnem kimaradt a Sharknadóból

Eredetileg ugyanis a készítők Teri Hatchert, Rebecca Romijn-t és Tiffani Thiessent keresték meg az égből hulló cápákkal viaskodó April szerepével, de egyikük sem vállalta el. Lindsay Lohan szintén visszautasította Nova szerepét, így őt végül Cassandra Scerbo alakította a filmben.

 

6. Ian Ziering csak kényszerből mondott igent a filmre

Ian Ziering egy interjúban nyíltan bevallotta, hogy eleinte nem is tetszett neki a Sharknado forgatókönyve, de anyagi okokból mégis beleegyezett, hogy szerepelni fog a filmben. Éppen úton volt ugyanis a második gyermeke, és egy bizonyos összeget muszáj volt megkeresnie egy naptári éven belül, hogy jogosult legyen az amerikai színész szakszervezet, azaz a Screen Actors Guild egészségbiztosítására.

 

Forrás: Paramount Network

 

7. Cápavihar – cápa és vihar nélkül

A filmet 18 nap alatt forgatták le, ám a stáb szinte végig ragyogó, napos időben dolgozott, így a zord időjárást mesterséges esővel, nagy teljesítményű ventilátorokkal és digitális effektekkel kellett létrehozni.

De nemcsak a tornádók, a cápák is hiányoztak: a jelenetek többségét zöld háttér előtt vették fel, így a színészeknek el kellett képzelnie a repkedő gyilkos cápák jelenlétét...