75 éves lett a kedvenc színészünk, Harrison Ford

A Star Wars sztárja nemcsak akciófilmeket forgatott, a Csak egy lövésben a drámai oldalát is megmutatta.

Július 13-án lett 75 éves a Port.hu olvasók egyik kedvenc akciósztárja, Harrison Ford, aki több kasszasikerével is bekerült a Port 100 legjobb filmes toplistájába (A Birodalom visszavágAz elveszett frigyláda fosztogatóiA szökevény). Ford azonban nemcsak százmilliókat kaszáló blockbustereket lövöldözött végig 10-20 millió dolláros sztárgázsikért az elmúlt évtizedekben, voltak felejthetetlen vígjátéki és komoly drámai alakításai is. Utóbbira jó példa a Csak egy lövés, amit a hétvégén kicsit lehetetlen időpontban ugyan, de el lehet csípni a tévében (videómagnósok és adást rögzítő egyéb kütyükkel rendelkezők előnyben).

A történet egy gátlástalanul törtető, nagymenő New York-i ügyvédről, Henry Turnerről szól, aki a karrierje érdekében beáldozza a magánéletét, és teljesen elhidegül a családjától. Ám egyik nap, amikor beugrik cigiért a sarki kisboltba, lepuffantja egy piti rabló. A lövés Henry koponyáját éri, ami miatt nemcsak lebénul, és újra meg kell tanulnia járni és olvasni, de az emlékezetét is elveszíti – ami valahol jó, mert így már nem emlékszik annyira, miért volt szemét a családjával. Vagyis kap egy második esélyt arra, hogy végre jófej lehessen a feleségével és a lányával. A rablót alakító John Leguizamo később azt írta az önéletrajzi könyvében, hogy rengeteg gyűlölködő levelet kapott a fanatikus Harrison Ford-rajongóktól, amiért lelőtte a kedvenc sztárjukat.

Ford egész ügyesen alakítja ebben a filmben a két totálisan eltérő énjét: a hátranyalt hajú, vagány, nagyvilági ügyvédet és a kissé bamba, Forrest Gump-szerű, teszetosza, de aranyszívű átlagembert. Igaz, nem minden kritikus volt vele ennyire elégedett. Bár elismerték Ford tehetségét, a többség hosszú és unalmas szappanoperának tartotta a történetet, aminek a mozivászon helyett inkább a tévében lenne a helye. A Csak egy lövés ráadásul anyagilag sem volt túl sikeres: 50 millió dollárba került, de csak mindössze 43 millió dollárt hozott össze az amerikai piacon. Valószínűleg Ford is megkérhette az árát ezért a filmért, mivel 1991-ben már abszolút A-listás sztárnak számított, aki az Ártatlanságra ítélve főszerepéért egy évvel korábban 12,5 millió dollárt kapott, a '92-es Férfias játékokat pedig 9 milliós gázsiért vállalta be.

Érdekes, hogy Ford először nemet mondott a Csak egy lövésre. Nem akart az Ártatlanságra ítélve után még egy filmben ügyvédet játszani, attól félt, hogy be fogják skatulyázni Hollywoodban (no nem mintha Han Solo, Indiana Jones vagy Jack Ryan olyan markánsan különböző akcióhősök lettek volna). A rendező, Mike Nichols viszont ragaszkodott hozzá, mivel korábban már dolgoztak együtt a Dolgozó lány forgatásán. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a Csak egy lövés forgatókönyvírója nem más volt, mint J.J. Abrams, aki ekkortájt még a Jeffrey Abrams nevet használta, és geek tévésorozatok meg Steven Spielberg-i ihletésű mozifilmek helyett romantikus drámákon meg vígjátékon dolgozott. A Csak egy lövés volt a legelső forgatókönyve, amit saját bevallása szerint még a főiskolás évei alatt írt.

Érdekesség, hogy szerepelt is a filmben, sőt, még közös jelenete is volt Harrison Forddal: futárként egy csomag ételt adott be Henry bejárónőjének, de az amnéziás ügyvéd szemmel láthatóan nem ismerte őt fel, zavartan néztek egymásra. Ha ekkor valaki azt mondta volna nekik, hogy 25 évvel később együtt fognak forgatni egy 1,1 milliárd dollárt kaszáló Star Wars-folytatást, bizonyára bolondnak hitték volna az illetőt.