8 dolog, amit tuti nem tudtál A szoba című megrázó filmdrámáról

2000 gyerekszínész közül választották ki a fiatal főszereplőt, Jacob Tremblayt. Brie Larson egy hónapra önkéntes remeteségbe vonult a forgatás előtt, de depressziós lett tőle, és egész nap csak sírt.

1. Ez is egy könyvadaptáció

A hollywood stúdiók előszeretettel adaptálnak bestseller regényeket, hiszen ha egy jó történet egyszer már bejött az olvasóknak, akkor biztos kíváncsiak arra, működik-e a varázs a vásznon is. Az ismertebb címek közül könyvadaptáció az összes Harry Potter- és minden Dűne-film, a Michael Crichton Őslényparkján alapuló Jurassic Park, de a Farkasokkal táncolóA majmok bolygójaA cápaA Profi és a Jumanji is nyomtatásban jelent meg először.

Érdekesség, hogy Emma Donoghue, a film alapjául szolgáló bestseller ír születésű, de Kanadában élő szerzője már a kötet 2010-es megjelenése előtt megírta a történetet forgatókönyvként is,

mivel biztos volt benne, hogy ebből a könyvből filmet fognak készíteni. A kötet megjelenése után számos ajánlatot kapott a filmesektől, de ezeket kreatív okokból mind elutasította. Lenny Abrahamson rendező is olvasta viszont a regényt, és rögtön küldött Emma Donoghue-nak egy tízoldalas rajongói levelet, amelyben megírta neki, hogy vászonra szeretné adaptálni a könyvet – mit sem sejtve arról, hogy már létezik egy filmes forgatókönyv.

Forrás: Moly.hu / Alexandra kiadó

 

2. Az írónő produceri kreditet is kapott a filmben

2012-ben Lenny Abrahamson és Emma Donoghue egy hetet töltöttek el együtt Kanadában, és közösen átdolgozták az írónő filmes forgatókönyvét. Donoghue executive produceri posztot kapott, és a rendező őt is bevonta minden fontosabb filmkészítési döntésekbe. Donoghue-nak köszönhető például többek között az is, hogy kanadai állampolgárként anyagi támogatást tudott szerezni a filmhez a kanadai kormánytól, és az ő ötlete volt az is, hogy a stáb Torontóban forgasson, mert ott minden olyan, mint az Egyesült Államokban.

 

3. Nem Brie Larson volt az egyetlen, aki versenyben volt a főszerepért

Emma Watson, Rooney Mara és Shailene Woodley is esélyes volt a filmbéli anyuka szerepére, de végül Brie Larson lett Anya, aki egy apró szobába van bezárva a kisfiával, Jackkel, akivel együtt eszik, játszik, alszik és tanul – és ahol Jack ötödik születésnapján Anya közli vele, hogy a világ a szobán kívül is folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van...

A meghallgatások során a két finalista női főszereplőjelölt Shailene Woodley és Brie Larson voltak,

ami azért érdekes, mert a két színésznő igazából sosem rivalizált egymással, épp ellenkezőleg: nagyon jó barátnők a való életben.

 

4. Brie Larson a Szoba miatt utasította vissza a Megőrjít a csaj főszerepét

Így azt végül Imogen Poots lett Peter Bogdanovich vígjátékában az egész életét elmesélő fiatal hollywoodi csillag, Isabella Patterson.

Forrás: Vertigo Média Kft.

 

5. Brie Larson nagyon lelkiismeretesen készült a szerepére

Egy hónapra önkéntes remeteségbe vonult az otthonában telefon és internet nélkül, és szigorú diétát tartott, hogy megértse, min megy keresztül Anya és Jack. A színész utólag egy interjúban elmondta, hogy mivel introvertáltnak tartja magát, aki szeret otthon lenni, azt hitte, hogy az egy hónapos elszigeteltség egyfajta erőt adó vakáció lesz,

ám az utolsó héten már annyira depressziós lett, hogy egész nap csak sírt.

 

6. 2000 gyerekszínész közül választották ki a fiatal főszereplőt

Jacob Tremblay már 8 éves volt, amikor kiválasztották az 5 éves Jack szerepére. Az ifjú színészpalánta parókát viselt azokban a jelenetekben, ahol Jacknek hosszú haja van, és egy interjúban azt mondta, hogy nagyon viszketett alatta a fejbőre. Amikor az újságírók megkérdezték tőle, hogy szeretné-e a valóságban is hosszúra növeszteni a haját, határozottan nemmel válaszolt, majd hozzátette: „Nagyon úgy néznék ki, mint egy lány, mert a forgatás alatt is úgy néztem ki”.

 

7. A két főszereplő a való életben is együtt legózott

Hogy Brie Larson és Jacob Tremblay jól el tudják játszani az anya-fia párost, a gyerekszínész édesanyja a film forgatása előtt meghívta a házukba Larsont. Itt a színésznő és Tremblay együtt legóztak – egy pont ugyanolyan készlettel, ami a filmben is látható.

 

8. Tele van rejtett utalásokkal Anya szobája

Anya gyerekkori szobájában, az édesanyja házában a falon a Phantom Planet zenekar posztere is látható. Brie Larson a film forgatása előtt két évvel jött össze a Phantom Planet énekesével, Alex Greenwalddal (akivel később 2019-ben szétmentek, pedig előtte már eljegyzésük is volt). Ugyanebben a szobában a The White Stripes zenekarról is van kint egy poszter – a banda énekesét ugyanúgy Jacknek hívják, mint Anya kisfiát. De Leonardo DiCaprio képe is kint lóg a falon,

ami azért sorsszerű, mert 2016-ban DiCaprio ugyanazon az estén nyerte el az első Oscarját A visszatérővel, amikor Brie Larson a legjobb színésznő díját kapta meg A szobában nyújtott alakításáért.