A csernobili katasztrófa bármikor újra megtörténhet?

Kijött egy előzetes az HBO megrázó minisorozatához, amelyben olyan sztárok szerepelnek, mint Emily Watson vagy Stellan Skarsgård.

Az ötrészes széria azokat a hibákat mutatja be, amelyek az 1986-ban történt atomkatasztrófához vezettek. Az HBO tartalomleírása szerint a Csernobil „az 1986-os tragédia, a történelem egyik legsúlyosabb, ember által okozott katasztrófájának történetét meséli el, ezenkívül azokról a bátor férfiakról és nőkről szól, akik hihetetlen áldozatot hoztak, hogy megmentsék Európát az elképzelhetetlen csapástól.

Craig Mazin executive producer-forgatókönyvíró korábban úgy nyilatkozott, hogy az események ábrázolásakor semmit sem turbóztak fel – minden olyan realista, amennyire csak lehet, de még így is mindenkit megráz majd.

A széria epizódjait a Breaking Bad egyik direktoraként ismert Johan Renck rendezte. A Csernobilban a fent említett Skarsgard a Szovjetunió miniszterelnök-helyetteseként, Borisz Scserbinaként tűnik fel, aki a Kreml megbízásából azonnal megpróbálja menteni a menthetőt. Emily Watson egy Uljana Komjuk nevű atomfizikusnőt formál meg, aki ki szeretné deríteni, mi vezetett a katasztrófához.

Fontos szerepet játszik még a Terror című sorozatból ismert Jared Harris: ő az a Valerij Legaszov, vezető szovjet atomfizikus, aki először vette észre, hogy tragédia fog történni. A baljós teaser trailerben pedig nemcsak az hangzik el, hogy még sosem történt ilyen szerencsétlenség a világon, hanem az is, hogy amennyiben nem derítik ki, mi okozta, bármikor újra megtörténhet. A Csernobilt május 6-án mutatják be az amerikai HBO-n. Egy későbbi időpontban minden bizonnyal nálunk is sugározzák majd.


(via Collider)