A Die Hard-film, ami majdnem a dzsungelben játszódott

A Die Hard 4.0 akár egy modern Tarzan-történet is lehetett volna.

A Die Hard-filmek rajongói szinte egyöntetűen az első, 1988-as filmet (Drágán add az életed!) tartják a legjobbnak, utána következik a harmadik (Az élet mindig drága – 1995), a majd a második (Még drágább az életed – 1990), ami igazából az első korrekt újrája más helyszínnel. A legrosszabb egyértelműen az ötödik rész (Drágább, mint az életed – 2013), a negyedik, a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (2007) viszont kifejezetten megosztó – de talán pont ezért a franchise egyik legizgalmasabb darabja.

 

Az alapanyag

Bármilyen furcsán hangzik, a legtöbb Die Hard-film valamiféle irodalmi alapanyagból készült, de ez nem azt jelenti, hogy ha bemegyünk a könyvesboltba, találunk egy John McClane-könyvsorozatot. Az első film Roderick Thorp regényének, a Nothing Lasts Forevernek a laza adaptációja, a második rész Walter Wager 58 percét vitte vászonra, persze beledolgozva John McClane (Bruce Willis) karakterét. A harmadik rész már nem regényadaptáció, viszont ennek forgatókönyve sem Die Hard-film lett volna: a Simon Says című sztorit eredetileg Brandon Lee-nek szánták, de ő elhunyt A holló (1994) forgatása közben. A negyedik rész forgatókönyve is kalandos, hiszen az egész úgy indult, hogy két évvel a harmadik rész premierje után, 1997-ben a 20th Century Fox és Bruce Willis egy forgatókönyvről kezdtek tárgyalni, aminek az volt a címe, hogy A Nap könnyei – ebből akarták megcsinálni a soron következő, negyedik Die Hardot.

Ez teljes egészében az Amazonas dzsungelében játszódott volna,

és úgy volt, hogy John Woo rendezi – és még az is felmerült, hogy egy modern Tarzan-történet lesz. Végül a stúdió és Willis is érezte, hogy a dzsungel nem túl autentikus terep ennek a városi franchise-nak, így elvetették az ötletet, Willisnek viszont annyira megtetszett a cím, hogy a 2003-as Man of War munkacímű filmjét átkeresztelte A Nap könnyeire.

 

Az ifjú McClane

A Die Hard 4.0 forgatókönyve végül a Wired magazin egyik cikkén alapult, amiben

egy „tűzvész” nevű elképzelt jelenségről írnak:  egy összehangolt kiberterrorista támadás keretében térdre lehetne kényszeríteni egy országot.

A legnagyobb változás a különféle verziók során, hogy végül kiszedték a sztoriból John McClane fiát, aki a Justin Long által alakított hacker lett volna – a karaktert végül az ötödik részben sütötték el, őt alakítja Jai Courtney.

végül egy kis kvíz

Mennyire ismered a Die Hard 1-2-t?

Nincs karácsony Kevin nélkül – de a Die Hard-filmek sokadszori újranézése nélkül is elképzelhetetlen az ünnep. Teszteld a tudásod a Drágán add az életed!-et és a Még drágább az életedet feldolgozó kvízünkben!

No, lássuk!

 

(via Collider, Joe.ie)