A film, amiben Chuck Norris húzza a rövidebbet

A Sárkány útjában Bruce Lee a Colosseumban mutatta meg, hogy ő a legnagyobb. Tévéajánló!

Ma már nehéz elképzelni, mekkora legenda volt a maga idejében Bruce Lee, és hogyan érte el szinte egyedül, hogy az ázsiai harcművészetek betörjenek a nyugati világba, beleértve a filmipart is. Bár a korai halála miatt csak öt filmet készíthetett, stílusa, egyénisége és tehetsége elképesztő hatással volt a film világára.

Első és sajnos utolsó saját rendezése, A Sárkány útja volt, amelyet a Golden Harvest alapítójával, Raymond Chow-val közös produkciós cége gyártott. A rendezői debütálására készülve Lee állítólag egy tucat filmkészítéssel kapcsolatos könyvet vásárolt és olvasott el. Ő volt továbbá a producer, a forgatókönyvíró, és ütőhangszereken is játszott a filmzenén.

A költségvetés mindössze 130 ezer dollár volt, és ez meg is látszik a szinte végig egyetlen helyszínen, egy római étteremben játszódó filmen. A tulajdonos a fiatal Chen, aki apjától örökölte meg a helyet, ám a helyi maffiózók terrorizálják a vendégeit, és bármire hajlandók, hogy megszerezzék az éttermet. Chen kétségbeesésében nagybácsikája segítségét kéri, aki Tang Lungot, a fiatal harcművészt küldi Rómába, hogy leszámoljon a mindenre képes bandával. Bár Chen kezdetben nem bízik Tang képességeiben, Tang hamarosan átrendezi az erőviszonyokat. A maffiózók főnöke Amerika legnagyobb harcosát hívja Tang ellen, aki a Colosseumban készül a végső leszámolásra.

Forrás: MediaPress

 

A fő ellenség pedig nem akárki, hanem a már akkor is nagy névnek számító, karatebajnok Chuck Norris volt, aki annak ellenére főszereplőként lett feltüntetve, hogy csak a fináléban látható. Lee azért választotta őt, mert szerinte Norris azon kevesek egyike, akik elég gyorsak voltak ahhoz, hogy felvegyék vele a harcot. Ennek ellenére megkérte, hogy szedjen magára még egy kis súlyt, hogy nagyobbnak és félelmetesebbnek tűnjön.

Bár a filmet eredetileg csak az ázsiai piacra szánták, óriási siker lett világszerte. Becslések szerint 130 millió dolláros bevételt ért el (ami inflációval kiigazítva több mint 700 millió dollárnak felel meg), vagyis ezerszeresét hozta a költségvetésének.

Mennyit tudsz az 50 éve elhunyt Bruce Lee-ről?

Fél évszázada hunyt el minden idők legnagyobb harcművésze, az ember, aki már életében legenda volt! Te vajon mennyit tudsz róla?

Kvíz!


Tovább érdekességek:

  • A stáb nagy részének nem volt nemzetközi útlevele vagy munkavállalási vízuma, ami azt jelentette, hogy legfeljebb három hétig dolgozhattak Rómában. Lee és a stáb gondoskodott arról, hogy az összes szükséges felvételt mindössze kettő hét alatt elkészítsék.
  • Negyvenöt óráig forgatták a Lee-Norris harcjelenetet. A bunyó koreográfiájának leírása a forgatókönyv közel egynegyedét tette ki.
  • Az egész filmet hang nélkül forgatták, a színészek az utómunkálatok során mondták fel a szövegüket.
  • Lee szinkronizálta szinte az összes angolul beszélő karaktert.

Via: IMDb / Wikipedia