A gonosz varázsló, a nagyszájú harcos és az icipici ember

A kisember és a nagyszájú harcos együtt indul harcba a zsarnok királynő ellen Ron Howard rendezésében, de George Lucas forgatókönyve alapján, aki egy rakás Csillagok háborúja utalást is csempészett a történetbe.

Ami azt illeti, a Willow volt gyerekkorom egyik kedvenc filmje, sokkal jobban szerettem, mint az azóta kultikussá vált Conan, a barbárt vagy más ún. sword & sorcery, vagyis kardozós-varázslós filmeket, mint A vadak ura, a Krull, a Fantasztikus labirintus, a Vörös Szonja, A herceg menyasszonya vagy épp Ridley Scott Legendája. Mert akkoriban, a nyolcvanas években nagyot ment a műfaj, amiben rendre fekete mágiával hatalomra került mániákus uralkodókat taszítottak le vastrónjukról izmos barbárok lengén öltözött harcoslányok segítségével. Jó kis idő volt, jó kis látványos, gagyi filmekkel, amiket nagyon lehetett szeretni. És érdekes módon a felsoroltaknál azért nagyrészt jóval okosabb Willow-t nem szerették annyira, pedig megérdemelte volna.

Okos húzás volt például Ron Howard rendező és a forgatókönyvet jegyző George Lucas részéről, hogy a főszereplő ezúttal nem az izmos barbár, hanem egy kisember, szó szerint. Ő Willow Ufgood (Warwick Davis), aki azok közé az apró lények, a nelywynek közé tartozik, akik főleg bányászatból és gazdálkodásból élnek. Ők békés népek, ám körülöttük és a daikinik, vagyis az emberek között a jó és a rossz háborúja dúl. Willow kalandjai akkor kezdődnek, amikor a folyóparton talál egy daikini csecsemőt, akinek az a küldetése, hogy elpusztítsa a legkülönbözőbb alakot öltött gonosz királynőt (Jean Marsh). A zsarnok királynőnek azt jósolják, hogy egy lány majdan letaszítja trónjáról, ezért népének minden újszülött leányát megöleti. Csak egy csecsemő menekül meg ettől a sorstól, akit anyja kosárban a folyó sodrára bíz. A mellesleg varázslótanonc Willow talál rá és veszi oltalmába, s a gyermek védelmezésében a kiközösített daikini harcos, Madmartigan (Val Kilmer) is segít neki.

És a harcos ezúttal egy kedves balfácán, a szép leányzó pedig az uralkodó lánya (Joanne Whalley), aki a zsarnokság ellen fordul, és gyakran hangzik el, hogy ezek a figurák, beleértve a címszereplőt is, nem véletlenül olyan ismerősök. Lucas ugyanis rengeteg dolgot kölcsönzött a Csillagok háborúja filmekből. Sőt, a főszereplő Daviest is innen ismerte, hiszen ő játszotta Wicket, az ewok szerepét - számos más beugró szerepe is volt a szériában, sőt, Yoda dublőre is volt - a törpék országának ötlete is A Jedi visszatérből származik. Akárhogy is, a Willow fantasyként is remekül megállja a helyét, és megkockáztatom, hogy ez Val Kilmer egyik legjobb alakítása, és a méltatlanul hamar eltűnt Joanne Whalley is remek. Ők ketten egyébként a forgatáson össze is gabalyodtak és megházasodtak – és ilyen szempontból vicces nézni a film bájitalos jelenetét.