22 dolog, amit nem tudtál a Holtodiglanról

A tévében is vetítik és a Netflixen is látható David Fincher csavaros krimije, ennek örömére összeszedtük róla az összes említésre érdemes kulisszatitkot.

  • A forgatókönyvet az eredeti regény szerzője, Gillian Flynn írta, és ez volt egyben az első filmadaptációja a műveinek. A sztori amúgy egy kicsit hasonlít az 1990-es Ártatlanságra ítélve című krimiére, amelyben a Harrison Ford által alakított államügyész-helyettest a szeretője meggyilkolásával vádolják, de SPOILER! a végén kiderül, hogy a gyilkosságot a felesége követte el, aki úgy rendezte el a helyszínt, hogy a férfira terelje a gyanút. A befejezés is hasonló: a férj egyik filmben sem tud vagy akar bosszút állni.
  • A megfilmesítési jogot 2012 júniusában Reese Witherspoon szerezte meg  Flynntől, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ő maga játssza majd el a főszerepet. Erről a tervéről végül lemondott, miután megismerte David Fincher rendező vízióját, és rájött, hogy nem ő lenne a megfelelő jelölt.
  • Helyette Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara, Olivia Wilde, Abbie Cornish, Jessica Chastain és Julianne Hough neve is szóba került, de végül Rosamund Pike lett a befutó.
  • Fincher részben azért választotta a 35 éves színésznőt, mert a külseje alapján nem könnyű meghatározni az életkorát: fiatalabbat és idősebbet is el tud játszani. Emellett a rendező Faye Dunawaynek a Kínai negyedben és a Hálózatban látott karaktereihez hasonlót szeretett volna. A direktor szerencsés körülménynek tartotta azt is, hogy – az általa megformált figurához hasonlóan – Pike is egyke.



  • A színésznő inspirációként a Majd megdöglik érte (1995) és az Elemi ösztön (1992) című filmeket tanulmányozta, Nicole Kidman, illete Sharon Stone alakítása miatt, de ifjabb John F. Kennedy feleségének, Carolyn Bessette-Kennedynek a testbeszéde és tartózkodó viselkedése is megihlette.
  • A férfi főszerepre jelölt volt Brad Pitt, Seth Rogen és Ryan Reynolds is. Jon Hamm volt az egyik legesélyesebb a szerepre, de nem tudott volna elszabadulni a Mad Men forgatásáról. Tom Cruise a meztelen jelenetek miatt mondott nemet.
  • A végső befutó, Ben Affleck esetében az győzte meg Finchert, hogy a színészről készült fotókat böngészve felfedezte: van egy jellegzetes mosolya, ami jól összefoglalja a karakter lényegét.
  • Affleck épp Az éjszaka törvényét akarta megrendezni, de elhalasztotta, hogy együtt dolgozhasson Fincherrel. A kedvéért ment bele abba is, hogy életében először elvállaljon egy meztelen jelenetet. A rendező azzal győzte meg, hogy a Holtodiglan olyan lesz, mint egy európai film.
  • A színész felkészülés gyanánt olyan férfiakat tanulmányozott, akiket feleséggyilkossággal vádoltak, és börtönbe is kerültek, mint például Scott Peterson.
  • Nem sokon múlt, hogy Carrie Coon kimarad a Holtodiglanból (ami élete első nagyfilmes szerepe), az HBO ugyanis nem akarta elengedni a castingra A hátrahagyottak forgatása miatt. Úgy voltak vele, ha meg is kapná a szerepet, úgyse tudná egyszerre csinálni a két munkát. Coonnak mégis összejött a találkozó Fincherrel, és végül sikerült összehangolni a forgatásokat is.
Forrás: InterCom

 

  • Affleck aggódott a közte és Coon között fennálló 9 év korkülönbség miatt, mert a sztori szerint papíron ikreket alakítanak, ezért arra jutott, hogy annak ellenére, hogy már jó negyvenes volt, úgy kell eljátszania Nicket, mintha 30 éves lenne.
  • Emily Ratajkowskit Affleck tanácsára válogatta be Fincher, akinek fogalma sem volt róla, kiről van szó, amíg a színész meg nem mutatta neki Robin Thicke hírhedt Blurred Lines című klipjét, amelyben a modellből lett színésznő elég sokat megmutat magából.
  • A forgatókönyv egyik első verziója 177 oldalas volt: ha az valósul meg, akkor a kész film 2 óra 57 perc lett volna. Fincher így is 500 órányi anyagot forgatott 100 nap alatt, vagyis napi átlagban 5 órát.
  • Fincher Trent Reznor és Atticus Ross zeneszerzőknek úgy magyarázta el, milyen soundtracket képzel el, hogy elmesélte egy termálfürdőben szerzett élményeit. Végig nyugtató és relaxáló hatásúnak szánt zene szólt, mégis ideges lett tőle, és kényelmetlenül érezte magát miatta. Innen jött az ötlet, hogy a filmzene is legyen olyan, mintha passzív és relaxáló lenne, de sugározzon rettegést.
  • Ben Affleck súlya látványosan változik a filmben: hol átlagos a külseje, hol kifejezetten izmos. Ez annak köszönhető, hogy időközben megkapta Batman szerepét is, és ekkor kezdett el felkészülni a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalára.
Forrás: InterCom

 

  • Rosamund Pike súlya is liftezett, de neki a Holtodiglan miatt. Három alkalommal kellett majdnem 6 kilót híznia, illetve ledobnia. A hízókúrához hamburgerekkel és gabonafélékkel tömte magát, a fogyáshoz pedig egy profi bokszolóval edzett napi 4 órát, illetve minden nap lefutott 6 és fél kilométert, ami a végére már 22 perc alatt sikerült neki.
  • Affleck úgy nyilatkozott, hogy személyes tapasztalatai alapján Fincher az egyetlen rendező, aki bármelyik stábtag munkáját el tudná végezni, még jobban is. Azt az esetet hozta fel példaként, amikor a forgatáson fogadásból módosította az egyik kamera lencsebeállítását, de szinte alig észrevehető módon, a rendezőnek azonban egyből feltűnt.
  • A forgatás alatt Fincher és a színész egyszer mégis összerúgták a port. Affleck karakterének ugyanis az egyik jelenetben a New York Yankees baseballcsapat sapkáját kellett volna viselnie, de a rivális Red Sox drukkereként a sztár erre nem volt hajlandó – emiatt le is állt a forgatás négy napra. Végül kompromisszumot kötöttek, és egy harmadik klub, a New York Mets sapkája került Affleck fejére.
Forrás: InterCom

 

  • A rendező kérésére Rosamund Pike és Neil Patrick Harris két órát töltöttek kettesben a forgatás helyszínén, hogy begyakorolják a szexjelenetüket. A színésznő egy Dóra, a felfedező-babát használt segédeszköznek, de Harris szerint a rendező amúgy is milliméterre pontos koreográfiai utasításokat adott nekik. A cél az volt, hogy mire a forgatásra kerül a sor, olyan precizitással hajtsák végre a mozdulatokat, mint egy robot.
  • Pike azt is elárulta, hogy amikor Fincher meglátta, ahogy a mobiljába mélyed a forgatáson, mindig küldött neki egy szelfit, amelyen szigorúan nézett ebből tudta, hogy illene félretennie a telefonját.
  • A filmben látható The Bar ma már valódi vendéglátó egységként üzemel, pont ott, ahol a sztori szerint is áll: a Missouri-beli Cape Girardeau-ban.
  • A Holtodiglan lett Fincher legtöbb bevételt hozó filmje, megelőzve a 2008-as Benjamin Button különös életét. Az IMDb legjobbnak értékelt TOP250-es listáján pedig ez a harmadik rendezése a Hetedik (1995) és a Harcosok klubja (1999) mellett.


(via IMDb)

 

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.