A Jóbarátok alkotói ezt a két poént bánták meg

Mindenki kedvenc sitcomja 25 éve indult, 15 éve fejeződött be, és bizony nem mindegyik tréfa öregedett szépen.

Az 1994. szeptember 22-én debütált sorozat tíz évada alatt összesen 236 epizódot ért meg, és részenként nagyjából három fő cselekményszálat mozgattak az alkotók, ami azt jelenti, hogy az íróknak, Marta Kauffman és David Crane ötletgazda-showrunnerek vezetésével 708 különféle sztorit kellett kitalálniuk. Nem csoda tehát, hogy ilyen hatalmas mennyiségbe becsúsztak azért kevésbé sikerült poénok is.

A széria bemutatásának 25. évfordulója alkalmából mindkét alkotót megszólaltatták a múlt hét végén azon a panelbeszélgetésen, amit a Tribeca TV Festivalon tartottak. Itt vallották be, hogy legalább két olyan cselekményszálról gondolják úgy, hogy már nem ül annyira, mint kellene. Az egyik az, amikor Phoebe randizni kezd egy férfival (David Arquette alakításában), aki a lány ikertestvérének, Ursulának volt a zaklatója, és Phoebe így akarja kigyógyítani a megszállottságából.

„Nagyon sokszor írtuk át ezt a részt, hogy működjön” – magyarázta Kauffman. És hát nem biztos, hogy a végeredmény tökéletes lett, tekintve az eleve necces témát, ami azóta még neccesebbé vált. A másik, ma már az alkotók által is kínosnak érzett részlet szintén Phoebe figurájához kötődik: azok a jelenetek, amelyek arról szóltak, hogy a lányt meglátogatja haditengerészként dolgozó barátja (Charlie Sheen), de elkapja tőle a bárányhimlőt, így a romantikus együttlét helyett együtt szenvednek.

„Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez a bárányhimlő dolog működött bármennyire is”

– fejezte ki kétségeit az író-producer. Kauffman és Crane a beszélgetésen azt is elmesélték, hogy pont emiatt megpróbálják elkerülni, hogy újranézzék saját egykori munkájukat, vagy legalábbis célzottan sosem ülnek le Jóbarátokat nézni, de utazásaik során például gyakran beleszaladnak egy-egy epizódba. „Ilyenkor néha látok valamit, és úgy vagyok vele, hogy »váó, ez még mindig jó!«, máskor meg, hogy »ú, ezt tényleg komolyan gondoltuk?« És emiatt sokkal nehezebb élvezni a jó pillanatokat, mert megkeserítik azok a részek, amikor fogom a fejem, hogy »ne már, ezt tényleg megtettük?«” – vallotta be Crane, anélkül, hogy konkrét jeleneteket megnevezett volna.


(via Vulture)