A legjobb poénjaival emlékezünk Hofi Gézára

Listánkban összeszedtünk olyan YouTube-videókat, amelyek ma már nem egy esetben kortárs humoristáinkat is megszégyenítő, 1-2 milliós megtekintéssel rendelkeznek.

Tizenkilenc éve, hogy 2002. április 10-én, 65 éves korában elhunyt nagy nevettetőnk, a legendásan jó humorú Hofi Géza, aki már jóval azelőtt a stand-up comedy magyarországi királya volt, hogy ezt a műfajt egyáltalán divatba hozta volna idehaza a Mennyi? 30!, a Dumaszínház és a Showder Klub.

Hofi, a szilveszteri tévéműsorok elmaradhatatlan szereplője (forrás: Fortepan / Szalay Zoltán)

 

Hofi Géza (vagy pestiesen szólva egyszerűen csak „A Hofi”) túlzás nélkül a magyar kabarétörténet leghíresebb, és máig legtöbbet emlegetett alakja. Hoffmann Géza néven született Budapesten 1936. július 2-án. 1955-ben tette le az érettségi vizsgát, amely után három alkalommal is sikertelenül jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Később, már a Kőbányai Porcelángyár munkásaként iratkozott be Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, ahol többek között Sas József és Sztankay István voltak a társai. Ekkor már a kőbányai téglagyár Jászai András (Jászai Mari unokaöccse) vezette színjátszó csoportjában játszott. 1960-ban szerződtette Szendrő József a debreceni Csokonai Színházhoz, 1963-ban azonban visszatért a fővárosba, ahol az Országos Rendező Irodától kapott működési engedéllyel vidéki városokban lépett fel paródiákkal. 1968-ban, a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált országszerte ismertté és kedveltté.

Hofi 1969-ben a Komlós János által vezetett Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja. 1983-tól a Madách Kamara Színház társulatában folytatta pályáját, itt mutatta be Hofélia című önálló estjét, amely több százszor került műsorra. Az Élelem bére című műsorát, amelyet 1987 óta adott elő, még ennél is többször láthatta a közönség. Mindkét produkciónak írója és szerkesztője is volt. Hofit első sorban a szocialista kisemberekkel összekacsintó, rendszerkritikus szókimondása miatt szerették az emberek a rendszerváltás előtt – annak ellenére, hogy „a Kádár-korszak gőzleeresztő szelepeként” kizárólag csak azzal viccelődhetett, amit a rezsim megengedett neki (máig legendás Kádár János-paródiáját például a visszaemlékezések szerint maga Kádár János is nagyon kedvelte). Hofi máig tartó, töretlen népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a YouTube-on a mai napig se szeri, se száma az olyan videóknak, amelyek (többnyire illegálisan feltöltve) a legemlékezetesebb kabaréjeleneteiből, önálló estjeiből, hanglemezeiből, kazettáiból és CD-iből idéznek. Az alábbi listában összeszedtünk 10 olyan rajongói összeállítást, amelyek ma már 1-2 milliós(!) megtekintéssel rendelkeznek.

 

9. Hofi Géza: Gondolatok a magyar fociról – 809 178 megtekintés

Hofi fenti élcelődése a hazai focistáinkkal kapcsolatban a Második menet című, 1972-es hanglemezről való, a futballistáink sportsikereit elnézve azonban simán elhangozhatna ugyanígy akár ma is. Ebből is látszik, hogy Hofi humora örök érvényű!

 

8. Hofi Géza: Hordót a bornak! – 814 860 megtekintés

Bár Hofi karrierjének aranykora a Kádár-rendszer idejére esett, a legendás humorista az 1989-es rendszerváltáskor is a közéleti-politikai események fő ütőerén tartotta az ujját. Zseniálisan állította pellengérre azt az óvatosan Nyugat felé forduló, hurráoptimista időszakot, amelynek emblematikus mementója volt többek között a bécsi Gorenje-turizmus, no meg a szovjet adót és a Cseh 2-t felváltó, tányérantennával fogható nyugati tévécsatornák megjelenése (lásd: „Super Channel, Sky Channel, felejtsenel!”)

 

7. Hofi: Élelem bére – 815 668 megtekintés

Hofi önálló estje 1987 és 2001 között futott ezzel a címmel, minden egyes alkalommal telt ház előtt. A fenti videó az 1400. előadás felvételét tartalmazza.

 

6. Hofi: A disznó mennyit fog fialni – 900 630 megtekintés

A Hofi-rajongók többsége kedvenc humoristájuk Kádár-rendszerben elmondott vicceit tartja a legjobbnak. Nem véletlenül, hiszen ezek a közönséggel összekacsintva röhögték ki a szocializmust – az MSZMP vezetősége pedig úgy volt vele, hogy inkább nevessenek az emberek Hofival együtt a rendszerszintű visszásságokon, mint hogy az utcákon tüntessenek miattuk...

 

5. Ezért mert Hofi Kádárral viccelni – 1 119 098 megtekintés

Hofi érdemeinek elismerése mellett persze nem szabad elmennünk a tény mellett, hogy a közkedvelt humorista 1989 előtt eléggé be volt ágyazva a fennálló hatalmi rend elit köreibe. Olyannyira, hogy a balatonaligai MSZMP-pártüdülőben például az Aliga I-től drótkerítéssel és őrbódéval elválasztott, saját mozival és étteremmel rendelkező Aliga II-n nyaralhatott, PB-, KB- és kormánytagok, valamint más kiváltságosok között, Kádár és Aczél privát villája mellett. Erről szól többek között az  RTL Klub fenti, XXI. század című műsorában levetített összeállítása (és arról is, hogy Hofi spontánnak tűnő poénjait az a Komlós János kabaréigazgató és konferanszié írta meg előre, aki a Rákosi-korszakban az Államvédelmi Hatóság kihallgatótisztje volt).

 

4. Hofi Géza: Behívó – 1 134 412 megtekintés

Magyarországon csak 2004-ben szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat intézménye, így a bokorugrók bakakalandjairól nemcsak a Markos–Nádas-duó mesélt fergeteges vicceket, de bizony Hofi Géza is!

 

3. Hofi a rádióban Horthyról – 1 391 971 megtekintés

A fenti videó egy '93-as Fekete Doboz-felvétel, amikoris a decemberben rögzített Rádiókabaré adásában szóba került a korszak nagy visszhangot kiváltó eseménye, Horthy Miklós 1993. szeptember 4-i kenderesi újratemetése. Hofi ebben az emlékezetes előadásában alighanem igencsak felpaprikázta a jobboldali érzelmű szavazókat (nem is kommentelhető a videó a YouTube-on!). Nem is feltétlenül akkor, amikor többek között Csúcs László (az Antall-kormány által kinevezett rádióelnök, majd FKGP-s és MIÉP-es politikus) nevével viccelődött, sokkal inkább azzal, hogy a kacagányt röhögénynek hívta, Vitéz nagybányai Horthy Miklóst pedig Vitéz Kőbányai Világosnak...

 

2. Hofi Géza 1989 szilveszterén – 1 744 259 megtekintés

Hofi poénjai nélkül sosem készült szilveszteri műsor a magyar rádióban és a magyar televízióban a '60-as, a '70-es és a '80-as években. De még a rendszerváltás idején (sőt, a '90-es években is!) bérelt helye volt Hofinak a Rádiókabarékban és a szilveszteri tévéadásokban fellépő, nagy nevettetőink között.

 

1. Hofi: Volán Elektronika – 1 789 318 megtekintés

Igazi kuriózummal lehettek gazdagabbak nemrég a Hofi-rajongók: előkerült ugyanis egy amatőr magnetofonfelvétel a legendás humorista egyik olyan 1973-as fellépéséről, amelyet zárt körben, a Volán Elektronika klubjában adott elő. A fergeteges show műsorvezetője a magyar televíziózás egy másik ikonikus alakja, Antal Imre volt (itt hangzott el egyébként először szélesebb közönség előtt a híres-hírhedt Kádár-paródia).

 

+1: Hofi  a Szomszédokban: 46 834 megtekintés

A YouTube-videók mellé beválogattuk azért „a mi kutyánk kölykét is”, vagyis azt az Indavideóra feltöltött Szomszédok-részletet is, ami már majdnem 47 ezer kattintásnál jár, és arról nevezetes, hogy Hofi Géza volt benne a közönségkedvenc magyar teleregény meglepetésvendége. Az 1998-as esztendő utolsó napjára időzített 305. részben ugyanis Hofi érkezéséről még a stábtagok közül sem tudott mindenki: az Almát alakító Fehér Anna például kis híján elájult humorista betoppanásakor, de szerencsére sikerült neki is, és a Taki bácsit alakító Zenthe Ferencnek is szerepben maradnia. A jelenet felvételét a színésznő mókás spontán reakciója miatt nem ismételték meg – ezért is maradt benne például az a baki, hogy a fenti videóban 0:56-nál belóg alul a képbe az egyik földön kuporgó stábtag mikrofonja.