A szolgálólány meséje szcientológiahívő főszereplője reagált a kritikákra

Elisabeth Moss nagyon ritkán nyilatkozik a vallásáról. Most megtette.

A szolgálólány meséje című népszerű disztópikus sorozat főszerepét alakító színésznő szinte beleszületett a szcientológiába, hiszen már gyerekként így nevelték. Sok néző viszont képmutatással vádolja, mivel úgy gondolják, a szcientológiai egyház ugyanúgy elnyomja a híveit, ahogy a szériabeli Gileád diktatúrája az embereket, a sztori szerint pedig a főhősnő épp ez ellen lázad.

„Nézzétek, ez bonyolult dolog, mivel én nem tudok általánosságban beszélni, csak arról, ahogy én személyesen megélem a vallásomat.

És az egyik dolog, amiben mélyen hiszek, az éppen a szólásszabadság. Hogy mi, emberek kritizálhassunk dolgokat. Szóval én magam sosem venném el ennek a jogát senkitől, mert ez nagyon fontos számomra” – reagált a kritikákra Moss.

Elisabeth Moss a sorozatban. Forrás: HBO

 

„Ugyanakkor remélem, hogy az emberek képezik magukat, és így kialakítják a saját véleményüket, ahogy én is megtettem. (…) Szóval arról nem tudok beszélni, más emberek miben hisznek, mik a tapasztalataik. Csak a saját magam nézőpontját ismerem” – tette hozzá a sztár, arra célozva, hogy azzal például nem ért egyet, ahogy a szcientológia a meleg közösségről gondolkodik.

A vallást alapító L. Ron Hubbard ugyanis azt gondolta, hogy a homoszexualitás betegség, és a melegeket meg kell gyógyítani, a szcientológia pedig azóta is támogatja a homofób eszméket. Vallásának ezen gondolatait tehát Elisabeth Moss nem vallja magáénak.

„Elkötelezett feminista vagyok, és nagy támogatója az LMBTQ közösségnek.

Hiszek benne, hogy mindenkinek azt kellene csinálnia, amit akar, azt szeretnie, akit akar, és azzá az emberré válnia, aki lenni akar. Ez az egyik legfontosabb oka, amiért annyira szeretem forgatni A szolgálólány meséjét” – jelentette ki a színésznő.

Margaret Atwood. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

A szolgálólány meséje június 5-én fog folytatódni, a harmadik évaddal, természetesen továbbra is Elisabeth Mosszal a főszerepben. Időközben pedig az is kiderült, hogy a sorozat eredetijéül szolgáló regény írója, Margaret Atwood 15 évvel az első könyv után megírta annak folytatását, The Testaments címmel. Az új regény idén szeptemberben fog megjelenni.


(via Independent, NME)