Agyament vígjátékok hétvégére

Vannak teljesen átlagos, kiszámítható komédiák, és vannak olyan vígjátékok, amelyek képesek meglepni a nézőt, vagy azzal, hogy teljesen hülyére veszik a figurát, vagy teljesen szokatlan alaphelyzetből rajtolnak, és furcsa helyekre jutnak el.

Péntek: Hé, haver, hol a kocsim? (2000)

A címét A nagy Lebowskiból kölcsönző Hé, haver volt az első igazán népszerű stoner vígjáték – ez ugyebár az, amikor a főhősök mindent betépve csinálnak –, és messze nem olyan ostoba, mint amilyennek kiadja magát. Más kérdés, hogy a két főhős, Jesse (Ashton Kutcher) és Chester (Seann William Scott) tényleg tökkelütött - de ez sem véletlen, mert a film egy félbehagyott élőszereplős Beavis és Butthead mozi forgatókönyve alapján készült. A két srác teljesen kiütve ébred egy nagy buli után, és nem emlékeznek semmire. Pedig fontos volna, mert nincs meg Chester kocsija. Mert valaki pudinggal töltötte fel a frizsiderüket, mert egy csinos transzvesztita üldözi őket, aki kétszázezer dollárt keres rajtuk, mert féltékeny rájuk a környék macsója, és mert egyszerre üldözi őket öt intergalaktikus bombanő, az Univerzum két őre és egy csapat pufikezeslábasos űrkalóz. Ők mind a Koituszi Transzvensztátort keresik hőseinken, ami tudvalevően a galaxis kulcsa.

Szombat: Barátok babával (2011)

Mint azt prominens helyről tudjuk, a család egy apukából, egy anyukából és egy vagy több gyerekből áll. De mi van akkor, ha van apuka, van anyuka, és úgy lesz gyerekük, hogy soha nem voltak egy pár, pláne nem egy család? Merthogy egy szimpatikus baráti társaság két tagja, a régóta jó barát Jason (a mindig remek Adam Scott) és Julie (a nagyjából ismeretlen Jennifer Westfeldt) látják, milyen instabil a többiek kapcsolata, és úgy vállalnak gyereket, hogy nem jönnek össze. És meglepő módon működik a dolog, szépen nevelődik a kissrác, mindketten másban találnak párra, miközben barátaik mind válni készülnek. Aztán mégis beüt a krach, mert még a kissé furi, picit cinikus és elég szokatlan romantikus vígjátékokban is ott van a romantika.

Vasárnap: A szenteste grálja (2015)

Vannak nagy és szimpatikus baráti társaságok, akik csak úgy ontják magukból a szerethető és szórakoztató vígjátékokat, és ilyen Seth Rogen és baráti köre is, amelynek tagja régi nagy kedvencünk, Joseph Gordon-Levitt is. Remekek voltak együtt a néhol kissé szomorkás Fifti-fiftiben és most is nagyszerűek, bár elég furcsák. Karácsony van ugyanis, és három jóbarát utoljára jön össze közösen ünnepelni, mert az egyiknek hamarosan megszületik a gyereke, a másik sikeres sportoló lett – szegény harmadik meg magára marad. Az éjszaka azonban soha nem ér véget, pláne, hogy van náluk egy zacskó drog, és a bárokban, ahová betérnek, mindig ismerőssel futnak össze, a drog pedig különös dolgokat hoz ki belőlük.

A szenteste grálja