Amikor a csapból is Will Smith folyik

A barátságos rapperből lett színész gyakorlatilag az egész hétvégét betölti filmjeivel, és akkor még a Kaliforniába jöttem című fiatalkori sorozatát nem is említettük, mert azt is adja a tévé.

A randiguru (2005)

Ezt és a sorban következő alkotást akár egy kalap alá is vehetném, legalábbis egy szempont alapján. Hogy mennyit változnak az idők, pontosabban világunk. Ennél a filmnél ugyanis fehérbőrű főhősnőt álmodott meg a forgatókönyv, de ebbe bizony nem ment bele az illetékes stúdió feje, mert azt mégsem lehet, hogy a fekete srác fehér lánnyal hogyishívjákol. Vakarták is a fejüket, mert ha fekete lányt adnak mellé, arra nem mennek be a fehér nézők, akármilyen híres is Will Smith, de valaki elrukkolt a megoldással: legyen a csaj latina, így került elő Eva Mendes, plusz rakjanak melléjük olyan vicces fehér pasikat, mint mondjuk Kevin James a Férjek gyöngyéből. Will és Eva szépen össze is jönnek, miközben Will megtanítja Jamest arra, hogyan csajozzon úgy, mint ő, hiszen ő ebből él. Az sajnos nem derül ki, mennyit lehet az ilyenfajta tanítással keresni, pedig érdekelne.

Focus - A látszat csal (2015)

Eltelt tíz év A randiguru után, és Will Smith nem csak fehérbőrű lányt kapott maga mellé, de egy nála jóval fiatalabb SZŐKE fehér csaj, a még kezdőnek számító, de a Wall Street farkasa révén ekkor már nagyon is felkapott Margot Robbie személyében. Hát így fejlődik a világ, így lesznek tényleg egyenlők az emberek, de ez még ez elvileg nem garancia a jó szórakozásra. A Focus természetesen egy szélhámosfilm, hiszen a „csal” szó is benne van a magyar címben, és elsősorban arról szól, hogy mindig tartsuk a szemünket a célon, és ne a mellettünk álló szöszi dekoltázsán, vagy ha mégis eltéved a tekintetünk, legyen egy ütős B-tervünk. Will itt Margot tanítómestere, a legjobb trükköket adja neki át, hogy évekkel később szembekerüljenek, amikor mindketten egy brazil aranyifjút próbálnak kiforgatni a vagyonából. Hőseink remekül kijöttek egymással, ez látszik is a csavaros sztori mellett is, olyannyira, hogy kicsivel később új közös melót is vállaltak, ez lett a Suicide Squad - Öngyilkos osztag.

Sérülés (2015)

Bár Will Smith műfaja a komédia, azon belül is általában az akcióvígjáték, időről időre mégis bevállal egy-egy komoly munkát, és a komoly munkák egy része megtörtént eset alapján szokott készülni. Ez is ilyen darab, igazi történettel és igazi nevekkel. Dr. Bennet Omalu törvényszéki patológusként dolgozik. A kiváló szakember különös felfedezést tesz egy visszavonult híres amerikai focista boncolásakor. Az elvégzett vizsgálatok megdöbbentő agyi elváltozásokat mutatnak a sportolónál, ami arra utal, a rengeteg ütközés károsította az agyát. Az amerikai fociliga nagyhatalmú vezetői természetesen tagadják ezt, az orvosnak keményen meg kell küzdenie az igazáért. És nem csak a filmben tettek meg mindent a sportvezetők, magát a filmet is igyekeztek ellehetetleníteni, de mégis eljutott hozzánk, legalább a tévében.

Men in Black - Sötét zsaruk (1997)

Erről nem kell külön vitát nyitni: ez Will Smith legjobb és legszórakoztatóbb filmje. Persze, jó kis film a Legenda vagyok, de nem Smith, hanem az ott felépített világ és a történet miatt, és messze túlmúlta önmagát az Aliban, sőt, még hasonlított is a legendás bokszolóra, de a sírkövére mégis azt vésik majd: ő volt J ügynök. J és tapasztaltabb kollégája, K különleges ügynök nem a CIA-nak, és még csak nem is az FBI-nak dolgozik. Egy sokkal titkosabb szervezet ügynökei, akiknek az a feladata, hogy figyelemmel kísérjék a földönkívüliek aktivitását bolygónkon. Most egy veszélyes intergalaktikus terrorista a Földön akar megölni két galaktikus nagykövetet. Barry Sonnenfeld rendező egy vicces, elegáns, izgalmas és nagyon eredeti világot hozott össze, Smith és a mindig mogorva, de zseniális Tommy Lee Jones pedig fantasztikus párost alkotnak.