Amikor a saját vallomásoddal sodrod magad bajba

A Gene Hackman, Morgan Freeman és Monica Bellucci főszereplésével készült Meggyanúsítva régimódi thriller egy dúsgazdag ügyvédről, akit szörnyű dologgal vádolnak meg, és ő pedig csak ront a saját helyzetén.

A gyerek molesztálás iszonyatos dolog, különösen azt figyelembe véve, milyen lelki sérüléseket is okoz mindez és hogyan roncsolja szét az áldozat későbbi életét. Annyira visszataszító, hogy egész politikai kampányokat lehet erre építeni, és annyira mocskos dolog, hogy már a puszta vádja is tönkreteheti valaki életét, még akkor is, ha a vád hamis – csak ugyebár ki dönti el megkérdőjelezhető bizonyítékok alapján, hogy joggal vagy jogtalanul vádolták meg az illetőt. Erről szól Thomas Vinterberg nagyszerű drámája, A vadászat (2012), és erről szól a dráma helyett inkább thrillernek nevezhető Meggyanúsítva (2000) is, ami ugyebár a címével is ráutaló magatartást tanúsít.

 

Puerto Ricóban éppen Szent Sebestyén ünnepe zajlik, amikor egy kislány megerőszakolt holttestére bukkannak, immár a másodikra az elmúlt tizenhat napban. A lány holttestét a közösség egyik fontos és megbecsült tagja, Harry Hearst (Gene Hackman) ügyvéd találja meg. Ezt követően a rendőrkapitány (Morgan Freeman) és Felix Owens nyomozó (Thomas Jane) nyomozó rövid beszélgetésre invitálják a férfit, aki következetlen válaszai és zavart magatartása miatt gyorsan az első számú gyanúsítottá lép elő. A média rögtön kitálalja az eseményt, és vájkálni kezd az ügyvéd múltjában. Fiatal és gyönyörű felesége, Chantal (Monica Bellucci) vallomása is csak tovább bonyolítja a helyzetet.

 

 

A Meggyanúsítva olyan mint egy kirakós játék, és bár Stephen Hopkins (Ragadozó 2., Ragadozók, 24) nem tartozik a legjobb vagy legfelkapottabb rendezők közé, azért a kisujjában van a mesterség, és a megfelelő információkat, amelyek fényében mindig emelni lehet a tétet, fokozni a feszültséget. És ez a film a feszültségről szól, arról, ami a szereplők feje felett lebeg de

nem csak a bűnről, hanem az esetleges ártatlanul bűnhődésről

is.

Az a tény, hogy a történet Puerto Ricóban játszódik, ad még egy egzotikus ízt a filmnek, amelyről talán némi joggal érezhetjük, hogy kissé régimódi. Igaz, 2000 is elég régen volt már, de még ehhez képest is van benne valami ódivatú, talán azért is, mert egy régebbi francia film, a Claude Miller rendezte, Lino Ventura, Michel Serrault és Romy Schneider főszereplésével készült Őrizetbevétel (1981) újragondolásáról van szó.