Antiono Banderas a Reszkessetek betörők felnőtt változatában

Aligha lehet szándékos a párhuzam, de A biztonsági őr egyes jelenete tényleg olyan, mintha Kevin McCallister felnőtten egy plázában találná magát szemben egy rakás zsoldossal - de Antonio Banderas bőrében!

Amerikában a legtöbb fegyveres ámokfutás az iskolákban és a bevásárlóközpontokban történik, ezért a plázák felfegyverzett biztonsági őreinek nem csak a bolti tolvajok elfogása és a rendbontók lenyugtatása a feladata, hanem a felkészülés az ilyen támadásokra. És lehet nevetni a néha túlkoros és túlsúlyos őrökön, ahogy azt tették A pláza ászában (2009), de azon is el lehet gondolkodni, mi van akkor, ha ezeknek a hétköznapi embereknek egy nagyon komoly támadással kell szembenézniük?

Forrás: Moziverzum

 

Hősünk, Eddie Deacon (Antonio Banderas) veterán katona, aki, miután hazatért a háborúból, nem tud visszailleszkedni a társadalomba. Becsületes munkát keres, és egy plázába kerül biztonsági őrként, ám amilyen pechje van, az első műszakja nem lesz bonyodalmaktól mentes. Az éjszaka közepén egy ijedt, kimerült tizenéves lány kopogtat a pláza ajtaján. Kiderül, hogy egy bűnszervezet elől menekül, akik ellen tanúskodni akar – és akik már kiiktatták a lányt védő rendőri kíséretét. Hamarosan a plázát állig felfegyverzett gyilkosok veszik körül egy igazi profi bűnöző (Sir Ben Kingsley) vezetésével – csakhogy az egykor tengerészgyalogos százados Deacon gyorsan megszervezi a védelmet.

Forrás: Moziverzum

 

A biztonsági őr (2017) alapötlete az, hogy egy plázában minden megvan, amiből rögtönzött csapdát és fegyvert lehet csinálni, ha az ember így tud gondolkodni. Tisztára, mint kis Kevin McCallister a Reszkessetek, betörők!-ben! Nem véletlen, hogy sokan úgy gondolják, hogy erre a filmre hajaz  Alain Desrochers  (Nitro, Wushu Warrior) munkája, megint mások szerint Samy Naceri főszereplésével készült francia akcióthriller, A pók fészke (2002) lehetett az inspiráció, ami annyiban valószínű, hogy egy francia rendezőről van szó. Akárhogy is,

a szerepre magát szépen kipattintó Antonio Banderas és az elmúlt bő tíz-tizenöt évben főleg gazfickókat játszó, de még mindig zseniális Ben Kingsley jó párost alkotnak,

és akármilyen hihetetlen is a történet, a látvány és az akció jó – és szórakoztató elgondolni, egy ilyen helyzetben miket lehet felhasználni, persze „pusztán önvédelem céljából”.

Forrás: Moziverzum