Árpád vezérünk a legmenőbb fehér nindzsa

Franco Nero nemcsak a ciki Honfoglalás főhőse! A VICO-kazettán is kiadott A nindzsa színre léppel legalább akkora akciósztár lett, mint Michael Dudikoff.

Franco Nero nem volt ám mindig idehaza a ciki szinonimája, akinek a nevével automatikusan olyan blődségeket kapcsolunk össze, mint a Honfoglalás és a Sacra Corona. A Julianus barát óta tiszteletbeli magyarnak számító olasz színész ugyanis számos kiváló westernben szerepelt, mielőtt a mi filmjeinkben haknizott volna - gondoljunk csak a koporsójában Gatling géppuskát cipelő Django halhatatlan alakjára. A vadnyugat hőskorának alkonyán, 1981-ben ráadásul Franco Nero meghallotta az idők szavát, és a A nindzsa színre lép című VHS-klasszikussal pont jókor verekedte be be magát a legnagyobb akciósztárok közé.

Forrás: Cannon Group

A Menahem Golan és Yoram Globus vezette, hírhedt Cannon filmstúdió főnökei A nindzsa színre lép sikere után futószalagon kezdték el gyártani (első sorban a videotékák számára) Shô Kosugi és Michael Dudikoff főszereplésével a további nindzsafilmjeiket, így született meg A nindzsa színre lép és az Amerikai nindzsa-trilógia. Magyarországon, a rendszerváltás környékén, a másolt kazetták és a legendás VICO-filmek fénykorában igen könnyen iskolai verekedéssé fajulhatott az a kérdés, hogy

Franco Nero vagy Michael Dudikoff a menőbb nindzsa?

Szerintem a lenti fotóval mindenképp Franco Nero a győztes, Dudikoff egyszerűen esélytelen ilyen mennyiségű mellkasszőrrel és egy ennyire tekintélyes pornóbajusszal szemben. Nem is beszélve a halálos nuncsakuról, ami miatt a korosztályom több nyári szünetet is házibarkács nindzsafegyverek gyártásával, és persze az azokkal szerzett sebek ápolásával töltött el.

Forrás: Cannon Group

Ekkora kúlságfaktor mellett szinte mindegy is, hogy miről szól maga A nindzsa színre lép, nem? Azért csak álljon itt a VICO-filmes tartalomismertetője, ami szintén kultikus esszenciája a '90-es éveknek:

A VICO filmjei a mozikban, a kölcsönzőkben! A fekete nindzsát semmi sem állíthatja meg! Egyedül a fehér nindzsa képes szembe szállni vele. Ha nindzsával találkoztok akárhányan is vagytok, legyetek felkészülve a legrosszabbra! A VICO filmjei a mozikban, a kölcsönzőkben!

A lényeg tehát az, hogy a Michael Dukikoffon kívüli egyetlen fehér nindzsa (akinek csak úgy szikrázik a kék szeme a maszk mögül, így bárki felismerheti, hogy ő az), egy rakás saival, karddal és nyíllal felfegyverkezve, nagyvárosi Rambóként indul megfegyelmezni az elkanászodott piros nindzsákat. És persze rettegett urukat, a fekete nindzsát - akit természetesen Shô Kosugi alakít. Hát van ennél jobb szórakozás egy unalmas kedd éjjelen?