Az Elemi ösztön rendezője 70 fölött is provokál

Paul Verhoeven pszichothrillerében Isabelle Huppert akkorát alakít, hogy Oscarra is jelölték érte. Tévéajánló!

Paul Verhoeven nem szokott csalódást okozni. A holland rendezőlegendának persze vannak gyengébb alkotásai is, kompromisszumokat viszont soha nem köt, ma is ugyanolyan provokatív, szókimondó filmeket készít, mint a pályája elején, vagy a fénykorában, amikor a Robotzsarut, Az emlékmást vagy az Elemi ösztönt készítette.

Legutóbb leszbikus apácákról forgatott (Benedetta), de a 2006-os Elle (magyar címén: Áldozat?) sem kevésbé felforgató.

A belga-német-francia koprodukcióban készített filmben Isabelle Huppert egy elvált, középkorú asszonyt alakít, aki magánéletének sikertelenségét a munkájában éli ki. Van egy jól menő videójátékokkal foglalkozó cége, amelyet vaskézzel irányít. Michèle élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor egy ismeretlen, símaszkos férfi fényes nappal megtámadja az otthonában, és brutálisan megerőszakolja. Az asszony helyett, hogy a rendőrséghez fordulna – aminek megvan a maga oka –, magánnyomozásba kezd, nem is annyira a bosszúvágy, mintsem a kíváncsiság hajtja.


A történetet ugyan nem Verhoeven írta – Philippe Djian regényéből készült a forgatókönyv –, de ki másnak jutna eszébe megfilmesíteni egy olyan sztorit, amiben a megerőszakolt nő elkezd bizarr vonzalmat érezni a támadója iránt? A film persze ennél sokkal többről szól, de a téma merészsége elég volt ahhoz, hogy elriassza az amerikai színésznőket. A rendező először Hollywoodban akarta elkészíteni a filmet, és úgy gondolta, hogy Nicole Kidman képes lenne megbirkózni a szereppel, de Charlize Theron, Julianne Moore, Sharon Stone, Marion Cotillard, Diane Lane és Carice van Houten neve is felmerült. Az amerikai jelöltek közül azonban egyedül Jennifer Jason Leigh lett volna hajlandó elvállalni a szerepet. Verhoeven végül úgy döntött, inkább Franciaországban készíti el a filmet, és így került képbe Isabelle Huppert, aki korábban maga is adaptálni szerette volna a regényt. A rendező a forgatás előtt intenzív nyelvtanulásba kezdett, hogy hatékonyan tudjon kommunikálni a túlnyomórészt francia színészekkel és stábbal.

A kockázatvállalás kifizetődött: a Cannes-ban bemutatott filmért rajongott a kritika, a Rotten Tomatoes-on jelenleg is 91 százalékon áll. Az Elle elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, a 42. César-díjkiosztón pedig tizenegy jelölést kapott, és a legjobb filmnek választották.

Huppert alakítása előtt szinte mindenki leborult, jelölték a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra, és meg is kapta többek közt a Golden Globe-díjat, a César-díjat és az Independent Spirit Awardot.

Via: Wikipedia / IMDb