Az idei Golden Globe legnagyobb arcul csapásai és meglepetései

Három női rendező is esélyes a legjobb rendező díjára, és az új Mundruczó-film főszereplője, Vanessa Kirby is nyerhet. De Ben Afflecket, Zendayát és Meryl Streepet egyetlen kategóriában sem jelölték, míg Lily Collins és az Emily Párizsban két díjat is behúzhat... Hol itt az igazság?!

2021. február 28-án tartják meg „az Oscar előszobájának” számító Golden Globe-gálát, ahol a díjakat a Hollywood Foreign Press Association, vagyis a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírókat tömörítő szakmai szervezet ítéli oda a 2020-as filmeknek és sorozatoknak. A díjakra esélyes jelöltek kiléte február 3-án derült ki, és jó pár kellemes meglepetés vagy furcsa döntés tanúja lehetett az, aki átböngészte a tekintélyes listát.

Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images

 

  • Nekünk, magyaroknak alighanem az a legfontosabb hír, hogy Mundruczó Kornél filmjét, a Netflixen látható Pieces of a Womant ugyan nem jelölték Golden Globe-ra a legjobb dráma kategóriában, a főszerepet alakító Vanessa Kirby viszont komoly esélyes a legjobb drámai színésznő díjára.
  • Külföldön inkább az volt a legmegdöbbentőbb - és legüdvözítőbb - fejlemény, hogy az újságírók nem egy, hanem rögtön három női rendezőt jelöltek a legjobb rendező kategóriában: Chloé Zhaót (Nomádok földje), Emerald Fennelt (Ígéretes fiatal nő) és Regina Kinget (One Night in Miami), akik így most olyan hollywoodi veteránokkal vannak versenyben, mint David Fincher (Mank) és Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása). Korábban Barbara Streisandot, Sofia Coppolát és Kathryn Bigelow-t is egyedüli nőként jelölték a legjobb rendezők között, de csak Streisand nyert rendezőként Golden Globe-ot (az 1983-as Yentllel). Hollywoodban a női filmesek még mindig jelentősen alulreprezentáltak. A 2020-as év 100 legnagyobb bevételét generáló filmjei közül mindössze 16 százalék azoknak az aránya, amelyeknek női rendezője volt. Ez javulás a 2019-es 12 százalékhoz és a 2018-as 4 százalékhoz képest, de még mindig messze van attól a nemek közötti egyenlőségtől, amit a zászlójára tűzött a szórakoztatóipar.
  • Óriási meglepetés, hogy Meryl Streep nem kapott jelölést a legjobb színésznő (musical vagy vígjáték) kategóriában, holott a The Prom - A végzős bál férfi sztárja, James Corden ott van a férfi jelöltek között (ráadásul úgy, hogy az alakítását olyan vád is érte, hogy a melegekkel kapcsolatos legrosszabb sztereotípiákat mutatja be, ami inkább árt, mint használ az LMBTQ közösségnek).
  • Szintén sokan hiányolják Ben Afflecket a legjobb színész kategória jelöltjei közül, hiszen elég meggyőző alakítást nyújtott A visszaútban alkoholista kosárlabdaedzőként.
  • Egyetlen jelölést sem kapott Zendaya és új tévésorozata, az Eufória, pedig abszolút megérdemelte volna.
  • Sokan hiányolják a jelöltek listájáról Kate Winsletet és új filmjét, az Ammonite-ot, ami egy szerelmi dráma két nő között az 1840-es években (és a korábbi jósolgatós cikkek nagy favoritja volt).
  • Arra viszont valószínűleg senki sem számított, hogy az Emily Párizsbant jelölni fogják bármiféle díjra – ehhez képest két kategóriában is esélyes (legjobb vígjáték, illetve legjobb színésznő: Lily Collins).
  • Miért nincs ott a Hétköznapi vámpírok a legjobb vígjátéksorozatok között? Mert senkiháziak kezében van az újságíró szakma Hollywoodban...
  • A legjobb drámasorozat Golden Globe-esélyesei között ott van ugyan a Lovecraft Country, de sokan abban bíztak, hogy a két főszereplő, Jonathan Majors és Jurnee Smollett is kapnak egy-egy jelölést a legjobb színész és színésznő kategóriákban.
  • Sokan meglepődtek azon is, hogy a Palm Springs című, időhurokkal megbolondított romkom is bekerült a legjobb musical/vígjáték kategóriába (mi nem, mert a Port.hun már megírtuk korábban, hogy ez simán összejöhet), ahol így majd többek között Borattal kell megküzdenie a díjért.

(via The Independent & Variety)