Beperelték M. Night Shyamalant

Egy olasz származású rendezőnő azt állítja: a Hatodik érzék direktora tőle lopta új sorozata, a Servant sztoriját.

Korábban mi is írtunk az Apple TV+ thrillerszériájáról, amelynek Shyamalan az executive producere, és ami arról szól, hogy egy philadelphiai házaspár női tagja nem tudja feldolgozni csecsemője elvesztését, ezért egy élethű játékbabát kezd dajkálni. A babához hamarosan egy dadust is felfogadnak, aki egészen rémisztő módon akkor is abszolút tartja magát az illúzióhoz, hogy egy élő gyermekről gondoskodik, amikor szegény megtébolyodott asszony nincs is ott.

Francesca Gregorini olasz születésű rendezőnő most beperelte mind Shyamalant, mind az Apple-t (a sorozat többi producerével és az ötletgazdával egyetemben), mert állítása szerint a Servant az ő 2013-as filmjét, az Emanuel másik életét plagizálja. A Kaya Scodelario és Jessica Biel főszereplésével készült alkotás ugyanis SPOILER! szintén egy gyászoló anyáról szól, aki egy játékbabával helyettesíti halott csecsemőjét.

A filmben megismerünk ezenkívül egy bébiszittert is, aki – ugyanúgy, ahogy a sorozatban – elkezd érzelmileg kötődni a babához. Gregorini keresete pontról pontra felsorol minden egyezést, ami alkotása és a Shyamalan-széria között fennáll (a sztori főbb vonalain kívül például a karakterek fejlődési íve és egészen apró részletek is ide tartoznak), de kitér az egyetlen nagy különbségre is, amit azonban szintén sérelmez.

Az alkotó ugyanis azt gondolja, a plágiumon kívül azzal is megsértették a művét, hogy a női szemszög helyett férfi nézőpontot alkalmaznak: a fenti előzetesből is látszik, hogy a Servant eseményei a férfi főhős, a férj szemén keresztül jelennek meg, aki – Gregorini szavaival élve – „van, hogy egy másik férfinak magyaráz felesége és a bébiszitter őrültségéről, miközben tequilát kortyolgatva azon tűnődik, vajon b*szható-e a dada”.

„A társadalmi nemekhez kapcsolódó igazságtalanság természetesen nem képezi keresetünk részét, ami a szerzői jogot illetően is megáll a saját lábán. Csupán ezúton is

szeretnénk felhívni a figyelmet Hollywood patriarchális rendszerére, ami explicit, nyers módokon és sokkal finomabb, alattomosabb formában is működik”

– olvasható a beadványban. Az Apple (ami egyébként a második évadra is berendelte a Servantet) egyelőre nem reagált a dologra.


(via The Wrap)