Brutális dolgokkal vádolják a Nickelodeon egyik vezető íróját

Egykori stábtagok, gyerekszínészek és azok szülei állítják, hogy Dan Schneider rasszizmusával és szexizmusával toxikus munkakörnyezetet hozott létre, ráadásul szexuális célzásokat írt bele a gyerekcsatorna sorozataiba.

Schneider dolgairól a Rolling Stone hozott le egy oknyomozó riportot március 16-án, a Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV című négyrészes dokusorozat másnapi premierje elé időzítve. A true crime szériát április 7-től a magyar nézők is láthatják Csend a forgatáson – A gyerektévé sötét oldala címmel az ID (Investigation Discovery) csatornán.

A sorozatban a Nickelodeon egykori gyereksztárja, Drake Bell először beszél nyilvánosan azokról a bántalmazásokról, amiket Brian Peck szépkiejtéstanár által szenvedett el.

Pecket 2004-ben el is ítélték a Drake ellen elkövetett bűncselekményekért, illetve a szexuális bűnelkövetők nyilvántartásába is bekerült.


A Csend a forgatáson – A gyerektévé sötét oldala ezenkívül lerántja a leplet arról a birodalomról, amit a kreátor és showrunner, Dan Schneider épített ki: egy olyan alattomos közeget ismerhetünk meg, amelyben mindennaposak a feltételezett visszaélések, a szexizmus és rasszizmus. A Rolling Stone mindehhez szorosan kapcsolódó cikke szerint Schneider viselt dolgai elsősorban a Sok hűhó, Amanda Show című spinoffja és a Zoey 101 című szériákat érintették.

Több stábtag visszaemlékezései szerint Dan Schneider rendszeresen írt bele szexuális utalásokat a gyerekeknek szóló tartalmakba: a Sok hűhóban például Leon Frierson egy Captain Big Nose (Nagyorr kapitány) nevű karaktert játszott, akinek fallosz formájúak voltak a váll-lapjai. Az Amanda Show-ban pedig kitalált egy Penelope Taynt (Megrontott Penelope) nevű figurát.

A V mint Viktória című sorozatban a 13 éves Ariana Grandét hozta olyan, szexuális tevékenységet idéző szituációkba, mint például amikor két kézzel kellett kifacsarnia egy krumplit, vagy amikor „olyan szomjas vagyok” felkiáltással fejjel lefelé fekve kellett vizet locsolnia a nyakára. A Zoey 101-ben pedig a főszerepet alakító Jamie Lynn Spears arcára fröcsköltek spermára emlékeztető trutymót.

Dan Schneider egy rakás gyerekszínész társaságában. Forrás: Eric Vitale / Getty Images


Ami pedig a rasszizmus vádját illeti, a Sok hűhóban egy Bryan Hearne nevű afroamerikai gyerekszínészt, amikor a sztori szerint sütit árult, úgy állítottak be, mintha drogot kínálna.

Egy másik jelenetben pedig, amikor Hearne-nek testszínű dresszben kellett megjelennie, arra tettek megjegyzést, hogy miért nem fekete a jelmeze.

De a Nickelodeon felnőtt munkatársai sem úszták meg, amennyiben nők voltak: az Amanda Show két íróját, Christy Strattont és Jenny Kilgent Schneider állítólag rendszeresen arra kényszerítette, hogy masszírozzák meg a nyakát. Ezenkívül a fizetésük is méltánytalan volt: ketten osztoztak egy férfi író bérén. Dan Schneider szóvivőjén keresztül azt üzente a vádakra, hogy a nyakmasszázst nagyon sajnálja, a többi vád viszont nem igaz, és

minden, ami a forgatásokon történt, több más felnőtt jelenlétében zajlott, a csatorna jóváhagyásával.


(via NME, Warner Bros. Discovery)

 

Egy másik doku a gyerekszínészek hányattatásairól

Sajnos csak a felszínt kapargatja a gyerekszínészes doksi

Alex Winter filmjéből, A showbiznisz gyermekeiből kiderül, amit eddig is tudtunk: a gyerekszínészek másként nőnek fel, mint a többi kölök, és nem csak jó történik velük.

Tovább