Bűn nem marad megtorlatlanul

A Döglött akták című krimisorozat a múlt bűneit leplezi le a jelenben.

A jó krimi nem csak emlékezetes nyomozót (vagy nyomozókat) és rafinált bűnügyet vonultat fel, hanem egyfajta erkölcsi elégtétellel is szolgál. A gyilkossággal (ez a leggyakoribb bűn a krimikben, nem véletlenül, hiszen az emberölés az egyik legősibb tabu) kizökken a világ rendje, ám ha lelepleződik a gyilkos és megkapja a méltó büntetést, akkor megtörténik az igazságszolgáltatás. Ez pedig megnyugvással tölt el, hiszen

bár vannak gonosztettek a világban, nem maradnak megtorlatlanul. Erre az alapkoncepcióra épít a Döglött akták című sorozat.

Az eredetileg 2003 és 2010 közt futott, összesen 7 évadot megélt sorozat a Philadelphiai Rendőrkapitányság egy fiktív részlegéről szól, ahol az úgynevezett döglött aktákat veszik elő újra.

A kifejezés olyan megoldatlan ügyeket takar, amik kapcsán jelenleg nem folyik nyomozás, de bármilyen új információ, új nyom vagy új bizonyíték hatására újra elkezdhetnek foglalkozni vele.

Ezt teszi Lilly Rush nyomozó (Kathryn Morris) és csapata is, akik kifejezetten az ilyen esetekre specializálódtak.

A széria egyik erőssége, hogy a múltban történt eseményeket a legváltozatosabb módon mutatja be. Teljesen más filtert használnak az egyes évtizedekhez: a negyvenes évek szépiás árnyalatot, az ötvenes évek fekete-fehér képeket kapott, és a hangulathoz hozzájárul az is, hogy mindig az adott időszak slágerei szólnak a jelenetek alatt.

Forrás: CBS

 

Emellett a sorozat erősen karakterközpontú is: a nyomozók múltját, családi hátterét és magánéleti nehézségeit is megismerjük az évadok során. Így válnak szerethető karakterekké, akik egyre közelebb kerülnek hozzánk, és már nem csak a bűnügyi puzzle lesz érdekes, hanem az is, hogy miként alakul egy-egy szereplő sorsa. Ráadásul, miközben a gyilkos után nyomoznak, egyéb, korábbi bűncselekményekre is fény derül, így kerül például rács mögé drogdíler vagy akár egy bíró.

Ez is érdekelhet

Az elmúlt tíz év legjobb brit bűnügyi sorozatai

A nemrég debütált netflixes Maradj mellettem példája is bizonyítja, hogy a közönség imádja a Nagy-Britanniából érkező krimiket. Mutatjuk, mit érdemes még nézni a 2010-es és ’20-as évekből, ha esetleg kimaradt volna!

Tovább

 

A Döglött akták tehát úgy apellál az igazságérzetünkre, hogy

azt mutatja meg, hiába történt egy bűncselekmény tíz, húsz, vagy ötven évvel ezelőtt, egyszer csak úgyis lesz valami, ami nyomra vezet,

és az elkövetők elnyerik méltó büntetésüket.

(via Wikipedia)