Cápák között: „Sok szép pillanata van ennek a műsornak, de 7 évad után most a csúcsra értünk”

Hol a látottaktól, hol a hallottaktól állt el a Cápák szava az RTL üzleti showműsorának kilencedik adásában. Moldován András egy fűszergyártó befektetőktől alélt el.

 Játékgépek egyedi kivitelben

Pere László és Leel Őssy Zoltán játékgép-építő vállalkozását, a PirateGames-t hozta el a Cápáknak. Az egyedi megrendelésre készülő, több cég pihenőszobájában megtalálható játékok – a flippertől az embernagyságú kézikonzolos játékig – értékesítését határon túl is szeretnék megkezdeni. A növekedéshez egy további eszközre, egy CNC esztergapadra is szükségük van, amelynek köszönhetően még több játékot állíthatna elő a vállalkozásnak dolgozó asztalos. Mindehhez 50 millió forint befektetést kértek, cserébe 49% részesedést ajánlottak. Egyedül Sárospataki Albert látta meg a vállalkozásban a potenciált, míg Balogh Petya és Moldován András egy véleményen voltak: a cégérték elnagyolt és a vállalkozás profilja inkább a bútorgyártás, amely területbe nem szeretnének befektetni. A vállalkozás árazása sem Dr. Varga Eszter, sem Balogh Levente tetszését nem nyerte el, némi hezitálás után pedig Sárospataki Albert is nemet mondott az üzletre. Így a PirateGames Cápa-befektetés nélkül maradt.

 

 

Pestóval kenyerezték le a Cápákat

Saját készítésű pestóival érkezett a Cápák közöttbe az olasz családi gyökerekkel rendelkező Guseo Zsuzsa. A friss, nyers hozzávalókból készített tésztaszószok elnyerték a Cápák tetszését, akik nem győzték dicsérni a terméket. „Ilyen finomat nem ettem még Olaszországban sem” – mondta Balogh Levente, akinek véleményét Cápatársai is osztották. A Guseo Pesto tulajdonosa szeretné vállalkozását új szintre emelni, amelyhez 10 millió forintot kért, 10 százalék tulajdonrészért cserébe. Dr. Varga Eszter úgy érezte, hogy szakmailag nem tud hozzátenni a cég növekedéséhez, míg Moldován András szerint az organikus növekedés a vállalkozás további útja. A nehéz skálázódásban Balogh Petya, Balogh Levente és Sárospataki Albert is egyetértettek, így végül egyik Cápa sem szállt be a pestók színes világába.

 


Szállásközvetítés az online térben

Kutasi-Oaje Henrietta és Kutasi Attila a Habeda.hu szállásközvetítő oldallal léptek a Cápák elé. A házasok két évvel ezelőtt vágtak bele a gyermekeik - Hanga, Bella, Dávid - keresztnevéből létrehozott vállalkozásba, amellyel online alternatívát szeretnének nyújtani a szállást hirdetőknek. Vállalkozásuk felfuttatására 30 millió forintot kértek, amelyért 30% tulajdonrészt kínáltak. Amikor kiderült, hogy a Habeda eddig még nem termelt bevételt, Moldován András azonnal kiszállt. Cápaitársai sorban követték a példáját: az elnagyolt cégérték, a nem validált termék és az üzleti modell mind azt eredményezték, hogy végül a Cápák egyike se sem fektetett be a vállalkozásba.

 

Fogorvosi konzultáció bárhol, bármikor

Fogászati innovációs vállalkozását mutatta be a Cápáknak Dr. Heródek Péter, aki nemcsak a vállalkozásról rántotta le a leplet. Pitchében ugyanis egy mozdulattal tépte le magáról elegáns ruháját, amely alatt orvosi ruházata lapult. A vállalkozó ezzel is szerette volna nyomatékosítani, hogy az általa kialakított páciens-kezelő rendszer orvosi szempontból is valid, használható. Fejlesztésének, az eDentinnek köszönhetően a páciensek nemcsak a leleteiket tárolhatják egy felhő-alapú helyen, de a következő vizsgálatról, éves szűrésről értesítést is kapnak. Előfizetőinek továbbá videókonzultációra is lehetőségük van egy-egy felmerülő fogorvosi probléma esetén. A vállalkozás további bővítéséhez 10 millió forint befektetést kért, 10 % tulajdonrészért cserébe. Bár Balogh Levente és Balogh Petya befektetéseik kapcsán érintettek a fogászati szektorban, mindketten kezdetlegesnek érezték a vállalkozást. Így ajánlatot sem tettek. A skálázhatóságot, a cégértéket Dr. Varga Eszter, Moldován András és Sárospataki Albert is kifogásolták. Végül egyik Cápa sem fektetett be az eDentinbe.

 


Nem csak a hangulatot fűszerezte meg a SunCity BBQ

Nagy Iván 2013 óta a BBQ szerelmese, amelynek köszönhetően egyre inkább kiismerte a fűszerek világát. A vállalkozó a sütéshez használt egyedi fűszerkeverékeit mutatta be a Cápáknak, akiknek kóstolót is hozott különféle BBQ grill ételekből, amelyekhez saját fűszerkeverékeit használta. Vállakozását szeretné továbbfejleszteni, még több viszonteladó kínálatába bekerülni, amelyhez 10 millió forint befektetést kért, 10% tulajdonrészért cserébe. Moldován András azonnal ajánlatot tett: 20% tulajdonrészért 10 millió forint befektetés. Nem ő volt az egyetlen, aki belekóstolt volna a fűszerek világába: Dr. Varga Eszter és Balogh Levente is tartották az ajánlatot, míg Sárospataki Albert és Balogh Petya kiszálltak. Moldován András azonban nem hagyta, hogy Cápatársai részt harapjanak az üzletből, újabb ajánlattal élt: tartva a 10 millió forintot, 20% tulajdonrészért cserébe, amelyet további 20 millió forintos hitelkerettel bővített. Nagy Iván végül erre az ajánlatra mondott igent, így a SunCity BBQ Moldován András befektetésével léphet új magasságokba.

Címlapkép: RTL/Sallak Dóra

A Cápák között április 28-án, vasárnap, 19:00-kor újabb epizóddal jelentkezik az RTL-en.